Quantcast
THE STREAM

Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ο άνθρωπος που δίδαξε το ΚΟΠΙ ΠΑΣΤΕ στον Πολάκη

Ο πρωτοπόρος της πληροφορικής Λάρι Τέσλερ έφυγε από τη ζωή, όμως το έργο του θα ζει αιώνια στη Βουλή των Ελλήνων και παντού


THE NEWSROOM · 20 Φεβρουαρίου 2020

Μεσίστιες θα έπρεπε να κυματίζουν αυτή τη βδομάδα οι σημαίες σε κάθε ηλεκτρονικό μέσο αυτού του κόσμου, καθώς και στο σπίτι κάθε περίπου χρήστη ηλεκτρονικού υπολογιστή, μετά το θλιβερό γεγονός της Δευτέρας 17/2. Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ο μηχανικός υπολογιστών Λόρενς «Λάρι» Τέσλερ, ο οποίος μας έσωσε περίπου τη μισή ζωή (σε διάρκεια) μέσω της πασίγνωστης πλέον συμβολής του στην επιστήμη της πληροφορικής: Την τριπλέτα εντολών «cut»,«copy», και «paste».

Ο Τέσλερ γεννήθηκε το 1945 στη Νέα Υόρκη και σπούδασε επιστήμη των υπολογιστών στο Στάνφορντ. Η ώρα των μεγάλων εφευρέσεων ήρθε το 1973, όμως όταν πήγε να δουλέψει για τη Xerox, στο ερευνητικό της κέντρο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια. Εκεί αναπτύχθηκαν μερικές από τις πιο πρωτοποριακές ιδέες γύρω από το user interface με χρήση γραφικών και ο ρόλος του ποντικιού. Αυτά τα πράγματα φαντάζουν σήμερα αυτονόητα, όμως τότε δεν ήταν – και μπορείτε να φανταστείτε πόσο μίζερη θα ήταν η καθημερινότητά μας αν δεν μπορούσαμε να κάνουμε copy paste ένα σωρό πράγματα.

Για την ακρίβεια, εκεί στο εν λόγω κέντρο ο Τέσλερ δημιούργησε τον πρώτο επεξεργαστή κειμένου της ιστορίας, τον Gypsy. Απολαύστε σε αυτό το βίντεο μία επίδειξη από εφευρέτη του:

Όταν ο επίσης διάσημος Στιβ Τζομπς είδε την έρευνα που γινόταν εκεί, αποφάσισε να ενσωματώσει κάποια από αυτά τα concept στα προϊόντα της Apple από το 1983 και μετά, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Το background όλου αυτού του πράγματος το έχει αφηγηθεί ο ίδιος ο Τέσλερ:

Aξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα για τη διάσημη τριπλέτα εντολών του ήρθε στον Τέσλερ από ένα ιδιαίτερα high-tech εργαλείο, δηλαδή από το κολλάζ τυπωμένων κειμένων με σελοτέιπ και κόλλα. Μετά την Xerox, ο Τέσλερ πήγε κι αυτός στην Apple και πιο μετά στις Amazon, Yahoo και άλλες.

Η ίδια η Xerox έβγαλε ανακοίνωση για τον παλιό της εργαζόμενο, τμήμα της οποίας παραθέτουμε, φυσικά με copy – paste:

«Ο άλλοτε ερευνητής της Xerox είχε εφεύρει την εντολή «αποκοπή-αντιγραφή-επικόλληση», την εντολή «εύρεση και αντικατάσταση» καθώς και πολλές άλλες.

Η εργάσιμη μέρα σας έγινε πολύ πιο εύκολη χάρη σε αυτές τις επαναστατικές ιδέες του. Ο Λάρι εξέπνευσε τη Δευτέρα, σας παρακαλούμε ενωθείτε μαζί μας για να τιμήσουμε τη μνήμη του.»

Τα ελληνικά media τίμησαν το θλιβερό γεγονός με κάμποσα copy paste στη μνήμη του μεγάλου πρωτοπόρου:

Πέθανε ο εφευρέτης του copy paste και τιμήθηκε όπως του αρμόζει. Με τίτλο copy paste 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Gepostet von Antonis Tsakaleas am Donnerstag, 20. Februar 2020

Αν και την πρώτη τιμητική αναφορά στο επίτευγμα του Τέσλερ στην Ελλάδα την είχε κάνει αρκετό καιρό πριν ο Παύλος Πολάκης, από το βήμα της Βουλής φυσικά:

Να του πάρουμε μία πάστε.

 

Best of internet