Quantcast
THE STREAM

Οδηγός παρκάρει σε θέση ΑμεΑ, γίνεται διάσημος στο FB, ζητά 70 χιλιάρικα για προσωπικά δεδομένα

Το περιστατικό εκδικάστηκε την προηγούμενη Πέμπτη και η απόφαση αναμένεται τους επόμενους μήνες


THE NEWSROOM · 3 Φεβρουαρίου 2020

Μία υπόθεση με το μέγιστο δυνατό άρωμα Ελλάδας εκδικάστηκε την προηγούμενη Πέμπτη στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Πρόκειται για την αγωγή που κατέθεσε σε βάρος μίας γυναίκας ένας οδηγός, επειδή τον προηγούμενο Ιανουάριο αυτή φωτογράφησε το όχημά του και το ανέβασε στο Facebook χωρίς να αποκρύψει τις πινακίδες του.

Ο λόγος για τη συγκεκριμένη ανάρτηση όμως δεν ήταν ότι το αυτοκίνητο είχε καλές προδιαγραφές για Instagram. Ο οδηγός του το είχε παρκάρει σε θέση στάθμευσης για ΑμεΑ και η γυναίκα του ζήτησε να το μετακινήσει από εκεί, όμως αυτός αρνήθηκε. Τότε αυτή αποφάσισε να το βγάλει στο Facebook, με το αγανακτισμένο post να σημειώνει ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία, κοινώς 19.000 reactions και 19.000 share.

Στον οδηγό του οχήματος όμως δεν άρεσε η τόσο ξαφνική φήμη που απέκτησε, με αποτέλεσμα να κάνει αγωγή στη γυναίκα, όπου ζητά 70.000 ευρώ αποζημίωση για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, αν και δεν είναι 100% βέβαιο το αν η πινακίδα του αυτοκινήτου συνιστά προσωπικά δεδομένα.

Όπως τονίζει ο συνήγορος της γυναίκας Βασίλης Σωτηρόπουλος, στην αγωγή ο οδηγός παραδέχεται ότι πάρκαρε το αμάξι σε θέση για ΑμεΑ, αλλά παρ’ όλα αυτά επιμένει στην αγωγή :

Αύριο υπερασπίζομαι στο δικαστήριο την κυρία που φωτογράφισε οδηγό που στάθμευσε το όχημά του σε χώρο που προορίζεται…

Gepostet von Vasilis Sotiropoulos am Mittwoch, 29. Januar 2020

Επίσης, υπέρ της γυναίκας έχουν τοποθετηθεί βουλευτές και όχι μόνο

«Ένορκες βεβαιώσεις υπέρ της κυρίας έχουν ήδη δώσει οι βουλευτές κ.κ. Fotini Pipili και Giorgos Amiras, ο αστυνομικός της Τροχαίας Fotinos Pagiavlas και άλλοι πολίτες. Κατά το χρόνο δημοσίευσης του περιστατικού, είχε υποβληθεί επίσης μηνυτήρια αναφορά από το Παρατηρητήριο ρατσιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα για τις τυχόν ευθύνες του οδηγού.»

Ιδιαίτερα τονίζει μάλιστα το εξής:

«Ζούμε σε ένα περιβάλλον συμμετοχής στην κοινωνία της πληροφορίας, με αυξημένο το καθήκον δημόσιας παρέμβασης του ενεργού πολίτη, για την αποτελεσματική προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, χωρίς διακρίσεις λόγω μιας σειράς καταστάσεων, όπως είναι και η κινητική αναπηρία. Η νομοθεσία προβλέπει τέτοιες δυνατότητες, επιτρέποντας ακόμη και την δημοσίευση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο του σχετικού έννομου συμφέροντος, με ειδικές εγγυήσεις χρόνου, καταλληλότητας κτλ, εφόσον βεβαίως δεν θίγονται θεμελιώδεις ελευθερίες.

Η δικαστική απόφαση θα είναι κρίσιμη για την διασφάλιση του επιπέδου ελεύθερης ενάσκησης του δικαιώματος δημόσιας κριτικής και καταγγελίας παραβιάσεων που λαμβάνουν χώρα δημοσίως και θα οριοθετήσει εκ νέου την σχέση της προστασίας δεδομένων με την ελευθερία της έκφρασης

Μέχρι να ανακοινωθεί η απόφαση, μείνετε συντονισμένοι στον ιδιαίτερα ψύχραιμο δημόσιο διάλογο για το θέμα:

Best of internet