Quantcast
THE STREAM

Κάτι σαν πλωτό αντιπροσφυγικό φιλέ βόλεϊ αξίας 500 χιλιάδων ευρώ παρήγγειλε η κυβέρνηση

Μετά τον φράχτη του Έβρου, η ΝΔ σκέφτεται να εισάγει και τον πρώτο θαλάσσιο φράχτη μήκους 2.7 χιλιομέτρων


THE NEWSROOM · 30 Ιανουαρίου 2020

Πρωτοβουλία για να καλμάρει τα παράπονα του κόσμου ότι δεν γίνονται πια έργα στην Ελλάδα πήρε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το 8ο Θαύμα του Κόσμου που ετοιμάζεται είναι μάλιστα ο πρώτος (όσο ξέρουμε τουλάχιστον) φράχτης της χώρας μας που θα βρίσκεται μέσα στη θάλασσα, ενώ το πόστο που θα αναλάβει θα βρίσκεται κάπου ανάμεσα στη Λέσβο και στην Τουρκία.

Γιατί ο σκοπός του εν λόγω φράγματος (ή πλωτού προστατευτικού συστήματος, όπως αποκαλείται), σύμφωνα πάντα με την προκήρυξη που έχει βγει, θα είναι να κάνει check-in εκεί ο κόσμος που για κάποιον ανεξήγητο λόγο τα βρόντηξε όλα από εκεί που ήταν και ήρθε στην Ελλάδα – κοινώς μετανάστες και πρόσφυγες. Αυτό βέβαια που μας προκαλεί μία κάποια απορία είναι το πως ακριβώς ένα φράγμα τριών χιλιομέτρων (2.7 χιλιόμετρα για την ακρίβεια, ενώ θα έχει και 50 πόντους ύψος και εγκατεστημένους προβολείς) θα καταφέρει να κλείσει μία τόσο μεγάλη περιοχή.

Αυτό είναι το έγγραφο της προκήρυξης:

Το ίντερνετ κάνει από τώρα σενάρια για το πως θα μοιάζει το νέο μας περιουσιακό στοιχείο, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί το που θα τοποθετηθεί:

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αποφάσισαν να βάλουν 2.5 χλμ πλωτό φράγμα ανοιχτά της…

Gepostet von Χάρης Ζάβαλος am Mittwoch, 29. Januar 2020

Έγιναν κι άλλα σενάρια, φυσικά:

Όπως αναφέρει η προκήρυξη:

 «Πρέπει να κατασκευαστεί με μη στρατιωτικές προδιαγραφές και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να πραγματοποιούνται αποστολές διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.»

Στα του διαγωνισμού, ο διαγωνισμός για την κατασκευή του κράτησε πέντε μέρες (για να μη λέτε ότι όλα γίνονται αργά), ενώ το έργο θα κοστίσει μόλις 500.000 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ, ένα ποσό σίγουρα μικρότερο από αυτό που είχαν οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας ή η Μεγάλη Πυραμίδας της Γκίζας στον καιρό τους. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου και χτες ήταν η μέρα που αποσφραγίστηκαν οι φάκελοι με τις προσφορές των εταιρειών. Αυτό το τελευταίο για να κουλάρετε σε περίπτωση που ανησυχείτε ότι το υπουργείο ετοιμάζεται να ξαναστήσει τις ΜΟΜΑ και να μπει στο μάτι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ανώνυμος αξιωματούχος του ΥΠΕΘΑ στο διεθνές πρακτορείο Associated Press:

«Η διαδικασία της υπογραφής συμβολαίου θα εκτελεστεί από το υπουργείο, όμως δεν είναι για στρατιωτική χρήση. Η διαδικασία αυτή έχει ομοιότητες με τους διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται π.χ. για την παροχή εξοπλισμού για τα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών.»

Όπως αναφέρει σε σημερινό tweet του ο δημοσιογράφος του AP, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι το φράγμα θα είναι πιλοτικό πρόγραμμα στα πλαίσια μέτρων για την αποτροπή μεταναστών:

Για να μη λέτε δηλαδή ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ έκανε έργα.

 

Best of internet