Quantcast
THE STREAM

«Μην πιστεύετε ότι σας χάκαραν επειδή μπήκατε στο Pornhub», προειδοποιεί η ΕΛΑΣ

H νέα τάση στις ηλεκτρονικές απάτες περιλαμβάνει την κάμερα σας, χάκερς, bitcoins και τους φίλους σας από τα social media


THE NEWSROOM · 22 Ιανουαρίου 2020

Βαριά κληρονομιά φαίνεται πως έχει αφήσει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ο τιμωρός του Fortnite, Μανώλης Σφακιανάκης.  Η αγαπημένη μας υπηρεσία της ΕΛΑΣ δεν ασχολείται μόνο με χακαρισμένες κάρτες, αλλά έχει αναλάβει την προστασία κάθε πιθανής όψης της ηλεκτρονικής (και ιντερνετικής) μας ζωής, ακόμη κι όταν πρόκειται για ζητήματα που δεν είναι ακριβώς για το κατηχητικό.

Για παράδειγμα, θέλει να μας προστατέψει κι από τους σεξουαλικής φύσης ηλεκτρονικούς εκβιασμούς, ή όπως λένε και στο χωριό μας, «sextortion scams». Πρόκειται για μία διεθνή τάση που έρχεται και στη χώρα μας: Οι χρήστης λαμβάνουν ένα email (που έχει πάει και σε κάμποσες χιλιάδες άλλους χρήστες), το οποίο τους ενημερώνει ότι κάποιος κακός χάκερ έχει αποκτήσει πρόσβαση στη συσκευή τους, ενώ μάλιστα και το ίδιο το email έχει σταλεί από τον λογαριασμό του ίδιου του χρήστη.

Σαν να μην έφτανε αυτό το κακό, το μέιλ ενημερώνει ότι η πρόσβαση στη συσκευή έχει αποκτήσει τον έλεγχο τόσο της κάμερας, όσο και των επαφών του χρήστη. Μπορείτε να καταλάβετε που οδηγούν όλα αυτά: Οι Mr. Robot από τα Lidl σας έχουν καταγράψει και απειλούν (σε άπταιστα google translate ελληνικά) να στείλουν βίντεο και φωτογραφίες από την ώρα που κάνετε την ανάγκη σας και άλλα τέτοια, πιθανώς ακόμη πιο καυτά, σε όλους σας τους φίλους από τα social media.

Το κλου είναι ότι σύμφωνα με το μέιλ, το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό θα μπορούσε να ονομαστεί αφροδίσιο, γιατί το κολλήσατε σε κάποιον ύποπτο, dirty, σεξουαλικής θεματολογίας ιστότοπο (“site ενηλίκων“). Είναι περίεργο το πως πείθεται ο κόσμος μέσω τέτοιων απειλών, δεδομένου ότι κανένας στην Ελλάδα δεν επισκέπτεται τέτοιες σελίδες, όμως πιθανώς η ΕΛΑΣ να το λέει προληπτικά. Αυτό είναι ένα ενδεικτικό email:

Ο μόνος τρόπος για να σωθείτε, είναι να στείλετε bitcoins στoν λογαριασμό που σας δίνουν. Οι δε οδηγίες της ΔΗΕ προς τους χρήστες, είναι οι εξής:

  • Να αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς, που τους παραθέτει ο δράστης
  • Να μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς
  • Να μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές
  • Να αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) που νομίζουν ότι διακυβεύεται
  • Να αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους

Το πιο αδύνατο σημείο της απάτης κατά τη γνώμη μας πάντως, είναι ότι οι άνθρωποι που είναι πιο πιθανό να πιστέψουν ότι τους ελέγχουν το κινητό τους, έχουν και τις μικρότερες πιθανότητες να καταφέρουν να στείλουν με επιτυχία bitcoins.

Best of internet