Quantcast
THE STREAM

Τις ψησταριές και τα μπάρμπεκιου δίκασε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία μετά τα τζάκια

Οι κρεατοφάγοι αυτής της χώρας πολύ πιθανόν να βρεθούν στο μέλλον μπροστά σε πολύ δραματικές εξελίξεις


THE NEWSROOM · 10 Ιανουαρίου 2020

Αφού πήρε φόρα η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία δικάζοντας την αγαπημένη θαλπωρή του τζακιού ως επικίνδυνη, γιατί να σταματήσει εκεί και να μην πετσοκόψει ότι άλλο αγαπάνε οι Έλληνες; Αυτή τη φορά μάλιστα η Αντικαρκινική Εταιρεία σημάδεψε απευθείας στην καρδιά, και πιο συγκεκριμένα, στην καρδιά της κρεατοφαγίας.

Γιατί ο στόχος του προέδρου της, Ευάγγελου Φιλόπουλου, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στο Open TV, ήταν οι ψησταριές και μπάρμπεκιου. Σύμφωνα με τον γιατρό, η κρεατοφαγία και ειδικά η κρεατοφαγία στα κάρβουνα, είναι κι αυτή ιδιαίτερα επικίνδυνη ως προς τον κίνδυνο καρκίνου που αντιπροσωπεύει. Όπως τόνισε:

«Και τα μπάρμπεκιου και οι ψησταριές είναι επικίνδυνες.»

Αντί για το κάρβουνο, ο κ. Φιλόπουλος προτείνει το ηλεκτρικό γκριλ ή το γκάζι. Για να πονέσουν ακόμη περισσότερο οι fans του κρέατος, τους συνέστησε επίσης να μην τρώνε και πολλά καπνιστά:

«Nα μην τρώτε πολλά καπνιστά προϊόντα… Υπάρχει το ηλεκτρικό γκριλ, το γκάζι, μπορείτε να ψήσετε. Κι όχι πολλά πολλά γιατί ο καρκίνος δεν χτυπάει άμεσα, όπως ένα τροχαίο, αλλά έρχεται μετά από χρόνια.»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας επανέλαβε τα γνωστά δεδομένα για τα τζάκια:

«Τα περισσότερα τζάκια στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις δεν είναι ενεργειακά. Σε κάθε περίπτωση η αλόγιστη χρήση και η ρύπανση που προκαλείται είναι ισοδύναμη με την αντίστοιχη που προκαλούν τα αυτοκίνητα. Τα μικροσωματίδια είναι εξαιρετικά επιβλαβή για την υγεία είτε για τον πνεύμονα είτε για καρδιαγγειακές παθήσεις είτε για τον εγκέφαλο.»

Ενώ δεν δέχτηκε ότι είναι καλή επιλογή για να ζεσταθεί κανείς, ακόμη κι αν κρυώνει:

«Και στα πρώτα χρόνια της κρίσης η κατάσταση στην Αθήνα ήταν αφόρητη. Η τότε κατάσταση ωστόσο, η φτώχεια που οδηγούσε κόσμο να παγώνει δεν σου επέτρεπε να κάνεις και πολλά. Έκαιγαν ό,τι υπήρχε. Ο ΠΟΥ αναφέρει ωστόσο ότι 3,5 εκατομμύρια πρώιμοι θάνατοι οφείλονται σε καύση βιομάζας και ξύλων.»

Είναι λογικό πολλοί φίλοι του κρέατος να πανικοβληθούν τώρα, δεδομένου ότι ακούγονται ήδη φωνές για απαγόρευση των τζακιών. Πάντως, ο υπουργός περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης που μίλησε αμέσως μετά απέφυγε να πάρει θέση ακόμη και για τα τζάκια, πόσο μάλλον για τις ψησταριές:

«Δεν έχω ακούσει τη συζήτηση και τον συσχετισμό τζάκια και καρκίνος. Αφενός πρώτα απ’ όλα πρέπει να το δει το θέμα το υπουργείο Υγείας και να δούμε πράγματι τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ακολουθούμε την οδηγία της Ε.Ε. και ακολουθούμε την ενεργειακή αναβάθμιση για ψύξη, θέρμανση και καλύτερη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.»

Δείτε το βίντεο:

Ελπίζουμε οι αρχές να κινηθούν με σωφροσύνη, αλλιώς είναι πιθανόν ο δεύτερος εμφύλιος πόλεμος σε 100 χρόνια να είναι πολύ διαφορετικός από τον προηγούμενο.

 

Best of internet