Quantcast
THE STREAM

Δωράκι δύο μύρια ευρώ ετησίως έλαβε Θεολογική Σχολή της ομογένειας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η κατήχηση των Ελλήνων του Εξωτερικού μόλις εξασφάλισε ένα γενναίο boost για να μπει καλά η νέα χρονιά


THE NEWSROOM · 10 Ιανουαρίου 2020

Καλά νέα για κάθε άνθρωπο που ανησυχεί για την υποχρηματοδότηση της Παιδείας έφερε η χτεσινή μέρα αγαπητές φίλες και φίλοι, στα πλαίσια πάντα της μεγάλης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ (όπου μεταξύ άλλων, εντυπωσίασε με τα αγγλικά του). Το τυχερό μορφωτικό ίδρυμα, σύμφωνα με το πλήρως αρμόδιο για τέτοια ζητήματα www.vimaorthodoxias.gr, είναι η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, η οποία θα πάρει επιχορήγηση δύο εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από το ελληνικό κράτος «για την ενίσχυση των προγραμμάτων της και την τόνωση της Ελληνικότητας της».

Η επιχορήγηση μάλιστα θα ισχύει τυπικά από πέρσι, δηλαδή από το 2019. Αυτά τουλάχιστον αναφέρει το αυθεντικό ρεπορτάζ της ελληνοαμερικάνικης εφημερίδας Εθνικός Κήρυκας, ο εκδότης του οποίου, Αντώνης Διαματάρης, ήταν μέχρι πρόσφατα υφυπουργός Ομογένειας της τρέχουσας κυβέρνησης, μέχρι που παραιτήθηκε από το πόστο του επειδή ήρθε η ώρα της εξεταστικής στο πανεπιστήμιο που σπουδάζει. Αναφέρεται επίσης ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Σχολής, αλλά και της χώρας μας, που η Ελλάδα δίνει τέτοια βοήθεια στο συγκεκριμένο ίδρυμα.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής γιορτάζοντας τα Φώτα κάπου στη Φλόριντα (ελπίζουμε να μην πέταξαν το σταυρό σε κάποιο βάλτο με αλιγάτορες)

Η χορηγία ανακοινώθηκε επίσημα προχθές Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια του γεύματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο σε ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον. Όπως δήλωσε εκεί ο chief ιερέας των Ελλήνων του Εξωτερικού (στις ΗΠΑ τουλάχιστον):

«Ιδιαίτερα θα ήθελα να αναγνωρίσω την βαρυσήμαντη επένδυση της Ελλάδος στη Θεολογική μας Σχολή, μία ετήσια χορηγία εκ δύο εκατομμυρίων ευρώ αρχίζοντας από πέρυσι. Η προσφορά αυτή της Μητέρας Ελλάδος προς τα παιδιά της στη Διασπορά είναι ιδιαίτερης σημασίας, διότι δείχνει τους πνευματικούς, καθώς επίσης και τους εθνικούς και γλωσσικούς δεσμούς μεταξύ μας.

Δημιουργεί μία συνάφεια στη Διασπορά ως ομογάλακτοι, δηλαδή εκείνων οι οποίοι έχουν τραφεί από την ίδια Μητέρα. Κι όπως η Μητέρα μας Εκκλησία είναι ο πάνσεπτος Οικουμενικός Θρόνος της Κωνσταντινούπολης, υπό την ηγεσία του ατρόμητου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, η κουλτούρα και ο πολιτισμός –όπως συμβαίνει για τον υπόλοιπο Δυτικό Κόσμο – είναι η Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ Κύριε Πρωθυπουργέ, για την προσφορά σας στην Ομογένεια, για την αγάπη σας στην Ελληνική Ορθόδοξη Πίστη και Κληρονομιά και για την ηγεσία σας στην Ελληνική Δημοκρατία.»

Ο πρώην υφυπουργός Ομογένειας πανηγύρισε φυσικά την εξέλιξη. Όπως τόνισε μάλιστα μέσω του μέσου που εκδίδει (!), την κίνηση αυτή την είχε προωθήσει ο ίδιος. Είναι κρίμα λοιπόν που παραιτήθηκε πριν προλάβει να εξασφαλίσει επιχορήγηση και για κάποιο κέντρο ορθόδοξης αγιογραφίας στο Γουαϊόμινγκ ή κάποιο μοναστήρι στη Χαβάη:

Ο ενθουσιασμός του κοινού ήταν εμφανής:

Για την Ορθοδοξία μας στις ΗΠΑ πάντως τα πράγματα φαίνονται ομολογουμένως πολύ ελπιδοφόρα (no pun intended).

Best of internet