Quantcast
THE STREAM

Τα παιδιά στην Ελλάδα μαθαίνουν ίντερνετ μόνα τους από 4 χρονών, νέα έρευνα δείχνει

Δεν χρειάζεται καμία μέριμνα δημόσιας εκπαίδευσης στο άθλημα, τα καταφέρνουν από μόνα τους


THE NEWSROOM · 13 Δεκεμβρίου 2019

Όπως όλοι ξέρουν, κάθε είδους εκπαίδευση πρέπει να ξεκινάει από τις μικρές ηλικίες. Εκπαίδευση για Ίντερνετ δυστυχώς δεν υπάρχει (και δεν προβλέπεται να υπάρχει για καιρό), όμως όπως όλα δείχνουν δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας: Οι νεαρές ηλικίες της χώρας έχουν αναλάβει μόνες τους την αυτομόρφωσή τους. Για την ακρίβεια, 1 στα 5 παιδιά ξεκινάει να ακονίζει τα skills του στην ηλικία 4 ως 6 ετών.

Μια χαρά τα πάνε τα νιάτα, έτσι δεν είναι; Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι 1 στα 3 θεωρεί ότι αγνοεί άλλες υποχρεώσεις ώστε να σερφάρει στο ίντερνετ, ξέροντας προφανώς ότι αυτό είναι το σημαντικότερο. Τα παραπάνω πορίσματα, μαζί με αρκετά ακόμη, προκύπτουν από πρόσφατη έρευνα που έγινε σε δείγμα 14.000 μαθητών από 400 σχολεία της χώρας και την οποία πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.

Έτσι, έχουμε τα εξής hot σημεία: Πρώτον 7 στα 10 παιδιά χρησιμοποιούν social media σε ηλικία που δεν επιτρέπεται, ενώ το 21% δήλωσε ότι έχει δεχτεί παρενόχληση. Το 21% έχει συναντήσει κάποιον που βρήκε στο ίντερνετ, το 14% έχει ανεβάσει πολύ προσωπικές φωτογραφίες, το 60% έχει πέσει πάνω σε βίαιο ή/και ακατάλληλο περιεχόμενο. Επίσης αν το 20% που ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το ίντερνετ από 4 εώς 6 σας φάνηκε εντυπωσιακό, σημειώστε ότι σε ηλικία 7-8 χρονών έκανε την πρεμιέρα του στο ίντερνετ το 40%.

Είναι οπωσδήποτε κρίμα που δεν μορφώνονται από την τηλεόραση:

Και δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό:

Όλα αυτά παρουσιάστηκαν σήμερα το πρωί 13/12 σε ημερίδα με θέμα “Ασφαλή και Υπεύθυνη Πλοήγηση στο Διαδίκτυο” σε αίθουσα του Δήμου Καλαμαριάς. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα που ακούστηκαν εκεί είναι ότι οι μισοί περίπου (το 43%) γονείς δεν βάζουν καθόλου όρους για το πόσο θα μείνουν τα παιδιά στο ίντερνετ και τι θα δουν εκεί, ενώ το 83% των παιδιών δήλωσε ότι μπαίνει στο ίντερνετ χωρίς καμία επίβλεψη, αποδεικνύοντας ότι η ελληνική κοινωνία σε κάποια πράγματα είναι αυθόρμητα φιλελεύθερη.

Εδώ ακριβώς λάμπει η αυτομόρφωση που λέγαμε: Το 58% των μαθητών δήλωσαν ότι έμαθαν μόνοι τους πως λειτουργεί το μαραφέτι, ενώ μόνο το 4% δηλώνει ότι το έμαθε από τους καθηγητές τους. Ακριβώς γι’αυτό το λόγο μάλλον η πλατιά πλειοψηφία δηλώνει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το ίντερνετ με ασφάλεια και μόνο το 12% δηλώνει ότι δεν κατέχει από αυτά τα πράγματα.

Είναι έτοιμο λοιπόν να μάθει και τα πιο πρόστυχα emoji:

View this post on Instagram

🍆🍑💦

A post shared by Luben (@luben.tv) on

Τέλος, όσον αφορά τις χρήσεις για τις οποίες προορίζεται το ίντερνετ, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για αγαθά πράγματα: Κυριαρχεί η συνομιλία με φίλους (36%), οι ταινίες και η μουσική (33%) και τα games (24%). Επίσης, για να μην ανησυχείτε, το 58% δηλώνει ότι μπορεί να ξεχωρίσει τις αληθινές ειδήσεις από τις μούφες. Τέλος, με τα social media το 63% ασχολείται μέχρι και 2 ώρες, το 23% φτάνει τις 3 – 4 και το 9% σκοτώνει εκεί περισσότερες από 4 ώρες.

Όπως είπε η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Κατερίνα Ψαρουδάκη:

«Καθώς περνούν τα χρόνια η ηλικία των παιδιών που μπαίνει στο διαδίκτυο θα είναι ολοένα και μειούμενη.»

Εμείς είμαστε αισιόδοξοι, παρότι τα παιδιά μπαίνοντας στο διαδίκτυο σίγουρα ακούν κατά βάση τέτοια «ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΣΟΥ ΠΑΙΔΑΚΙ»:

 

 

Best of internet