Quantcast
THE STREAM

ΗΠΑ: Φιλότεχνος μύστης τρώει μπανάνα – έργο τέχνης που πωλούνταν για 108 χιλιάρικα

Το έργο τέχνης που πουλιόταν για 120 χιλιάδες δολάρια σε έκθεση τέχνης στη Φλόριντα των ΗΠΑ κατέληξε στο στομάχι ενός επισκέπτη


THE NEWSROOM · 9 Δεκεμβρίου 2019

Δεν ξέρουμε αν η τέχνη περνά γενικά από το στομάχι όπως ο έρωτας, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα πολύ ξεχωριστό κομμάτι (και ακριβό) κομμάτι τέχνης βρέθηκε να κάνει στάση στο στομάχι ενός ειδικού. Το περιστατικό συνέβη στην έκθεση Art Basel στην πόλη Miami Beach της Φλόριντα των ΗΠΑ, όπου μία μπανάνα αξίας 120.000 δολαρίων καταβροχθίστηκε από έναν επισκέπτη.

Όπως όμως η μπανάνα δεν ήταν μία απλή μπανάνα, έτσι κι ο καταβροχθιστής όμως δεν ήταν όποιος κι όποιος, αλλά ο διάσημος καλλιτέχνης David Datuna. Ο κ. Datuna, του οποίου έργα ανήκουν σε διάσημους συλλέκτες όπως η οικογένεια Tisch, πήγε στον τοίχο την ξεκρέμασε από το μονωτική ταινία που την κρατούσε εκεί και την έφαγε like a boss, εξηγώντας ταυτόχρονα στο αποσβολωμένο κοινό ότι έκανε κι αυτός με τη σειρά του ένα performance.

Η ίδια η έκθεση φάνηκε να μην ενθουσιάζεται πάντως, με τους διοργανωτές αλλά και τους παρευρισκόμενους να ρωτούν τον Datuna γιατί κατέστρεψε το έργο τέχνης, ενώ κάποια στιγμή έφτασε και η αστυνομία. Ο Datuna πάντως δεν θα βρεθεί με 120 χιλιάρικα παθητικό, καθώς η μπανάνα αντικαταστάθηκε αμέσως χωρίς πολλά πολλά και αναμένεται να πωληθεί για περίπου 150 χιλιάδες δολάρια.

Δείτε το βίντεο:

Για την ακρίβεια, έχουν ήδη πωληθεί τουλάχιστον 2 από αυτές για 120.000 δολάρια η καθεμία, πράγμα που τις έκανε διάσημες αυτή τη βδομάδα ακόμη και σε άσχετους με την τέχνη. Το έργο ονομάζεται «Κωμικός» και ανήκει στον φημισμένο Ιταλό γλύπτη Maurizio Cattelan και κατά με τον ιδρυτή της έκθεσης Emmanuel Perrotin, οι μπανάνες συμβολίζουν μεταξύ άλλων το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και το χιούμορ – άμα τώρα εσείς δεν το πιάνετε, δικό σας πρόβλημα.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, το πρώτο έργο – μπανάνα πωλήθηκε σε μία άγνωστη Γαλλίδα. Όταν έφυγε και η δεύτερη για τα ίδια λεφτά, ο καλλιτέχνης αποφάσισε να ανεβάσει την τιμή στα 150 χιλιάρικα. Όπως καταλαβαίνετε, κάποιοι αποφάσισαν να τον αντιγράψουν:

Μην πατήσετε την μπανανόφλουδα.

(πηγή)

 

Best of internet