Quantcast
THE STREAM

Με σεξ από τα 15 και λιγότερες προφυλάξεις το ζουν οι Έλληνες έφηβοι, νέα έρευνα δείχνει

Η νέα έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας δείχνει ότι τα 15χρονα της χώρας κάνουν τη δικιά τους φάση, αν μη τι άλλο


THE NEWSROOM · 29 Νοεμβρίου 2019

Τον δικό τους δρόμο στη (σεξουαλική) ζωή φαίνεται πως βρίσκουν οι έφηβοι της χώρας, αν κρίνουμε από τα ευρήματα της μελέτης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ) η οποία ασχολείται από τη χρήση προφυλακτικού από τους εφήβους με ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η οποία ανακοινώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS που είναι την 1η Δεκεμβρίου, η χρήση προφυλακτικούς από το (δεκαπεντάχρονο) μέλλον της χώρας μειώθηκε από 86,9% σε 75,6% στο διάστημα από το 2002 στο 2018.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το ΕΠΙΨΥ το 2018 το 26,4% (ένας στους τέσσερις) δηλώνει ότι είχε τουλάχιστον μία ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή – τα αγόρια σε διπλάσιο  (34,3%) ποσοστό από τα κορίτσια (18,6%). Από το 2002 στο 2018, το ποσοστό 15χρονων αγοριών που δήλωσαν μία τουλάχιστον ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή έμεινε παρόμοιο (33,6% και 34,3%, αντίστοιχα) ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα κορίτσια διπλασιάζεται (από 9,6% σε 18,6%).

Από τα 15χρονα που ανέφεραν ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή όμως, το 2018 τρεις στους 4 εφήβους (75,6%) δηλώνουν ότι στην τελευταία τους επαφή χρησιμοποίησαν προφυλακτικό – κορίτσια και αγόρια σε πολύ κοντινά ποσοστά (73,7% και 76,7% αντίστοιχα). Την ίδια στιγμή, το 18.3% απαντά ότι δεν έκανε χρήση προφυλακτικού ενώ το 6,1% απαντά το εκπληκτικό «δεν ξέρω». Αξίζει να σημειωθεί εδώ και πάλι το προαναφερθέν, ότι  από το 2002 στο 2018 το ποσοστό των δεκαπεντάχρονων που δηλώνει χρήση προφυλακτικού μειώνεται σημαντικά από 86,9% σε 75,6%.

Το άλλο ενδιαφέρον είναι ότι μεταξύ των 15χρονων που αναφέρουν ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, δύο στους τρεις (73,6%) την είχαν στην ηλικία των 15 ετών, ένας στους τέσσερις (26,4%) στην ηλικία των 14 ετών ή νωρίτερα και ένας στους δέκα (9,7%) στη ηλικία των 13 ετών ή νωρίτερα. Για την εντυπωσιακή ηλικία των 13 ετών ή νωρίτερα, το ποσοστό των αγοριών είναι πολύ υψηλότερο από των κοριτσιών (14,2% προς 1,7%). Μάλιστα, ένας στους επτά έφηβους (14,1%) που δηλώνουν ότι πριν την πρώτη επαφή τους είχαν καταναλώσει αλκοόλ ή κάποια άλλη ουσία.

Πάντως τα στοιχεία λένε για το 2018 ότι ένα στα πέντε κορίτσια (20,5%) και ένα στα δεκατρία αγόρια (7,9%) δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν το πρώτο τους σεξ να έχει συμβεί αργότερα ή καθόλου. Όπως αναφέρει η  Άννα Κοκκέβη, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη του Τομέα Επιδημιολογικών και Ψυχοκοινωνικών Ερευνών του ΕΠΙΨΥ:

«Βλέποντας ότι μια σημαντική μερίδα εφήβων είναι σεξουαλικά ενεργοί στην ηλικία των 15 ετών, τα στοιχεία του ΕΠΙΨΥ υπογραμμίζουν την ανάγκη για εντατικοποίηση, ήδη από το Δημοτικό, των προγραμμάτων και παρεμβάσεων αγωγής υγείας που αφορούν συγκεκριμένα στη σεξουαλική συμπεριφορά και υγεία.»

Όμως:

«Oι παρεμβάσεις αυτές πρέπει να βασίζονται σε σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές που σχετίζονται όχι αποκλειστικά και μόνο με τη σεξουαλική συμπεριφορά αυτή καθαυτή, αλλά με το σύνολο των παραμέτρων που την επηρεάζουν, όπως, για παράδειγμα, το φύλο, οι αλλαγές στο σώμα του εφήβου, η ποιότητα της επικοινωνίας με τους γονείς, το σχολικό περιβάλλον και η διαρκώς αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.»

Αν μη τι άλλο η μη χρήση προφυλακτικού μπορεί να είναι και χρήσιμη για το ζήτημα της υπογεννητικότητας στη χώρα, μπορεί και όχι δηλαδή, προχωράμε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Best of internet