Quantcast
THE STREAM

ΠΛΟΚ από το Ίντερνετ και βαρβάτες καμπάνες φέρνει στο Airbnb το νέο νομοσχέδιο

Αν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι διαχειριστές των πλατφορμών δεν δίνουν στις αρχές τις πληροφορίες που τους ζητάνε, θα τρώνε βαριά πρόστιμα


THE NEWSROOM · 27 Νοεμβρίου 2019

Πολύ κακό πρόβλημα θα έχουν πλέον πλέον οι διαχειριστές των εταιρειών τύπου Airbnb και οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα ακίνητά τους σε αυτές αν δεν συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις των αρχών. Ο μπαμπούλας τους πλέον θα είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και οι ελεγκτές της, οι οποίοι θα αρχίσουν πλέον συστηματικό κυνήγι όσων βγάζουν λεφτά στα κρυφά από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Οι νέες εξελίξεις έρχονται με τη μορφή μίας σχετικής διάταξης στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, με βάση την οποία θα τρώνε καμπάνες οι διαχειριστές των πλατφορμών που δεν δίνουν αναφορά για τους πελάτες τους (δηλαδή τους ιδιοκτήτες ακινήτων) στις αρχές. Πιο συγκεκριμένα, η Φορολογική Διοίκηση θα μπορεί να δώσει προθεσμία σε κάθε διαχειριστή πλατφόρμας για να δώσει δίνει πληροφορίες για τους πωλητές, αν αυτοί έχουν ήδη (ή θα έχουν στο μέλλον) φορολογικά χρωστούμενα.

Αν δεν συμμορφωθούν, θα παίζουν πρόστιμα από 30.000 μέχρι και 100.000 ευρώ. Ούτε οι ιδιοκτήτες των ακινήτων όμως θα μείνουν παραπονεμένοι: Αν κι αυτοί με τη σειρά τους δεν δώσουν τις ζητούμενες πληροφορίες στην ΑΑΔΕ, θα ανταμειφθούν με πρόστιμα 5.000 έως και 30.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό που περιμένουν οι αρχές από τους ελέγχους αυτούς έχει ήδη υπολογιστεί και μπορεί να φτάσει τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι σίγουρο πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα ενθουσιαστούν που οι σχέσεις τους με την εφορία θα γίνουν πιο εντατικές, κάτι που αναμένεται να εξασφαλιστεί από τους ολοένα και πυκνότερους ελέγχους. Εκτός από τα πρόστιμα μάλιστα, όσες πλατφόρμες δεν ανταποκριθούν στα αιτήματα της ΑΑΔΕ θα έχουν να αντιμετωπίσουν κι άλλο ένα θεματάκι: Το ΠΛΟΚ της ιντερνετικής πρόσβασης από τους Παρόχους Υπηρεσιών Διαδικτύου, αν αυτοί έχουν καταστατική έδρα ή τόπο πραγματικής διοίκησης ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά:

«κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του ν.4172/2013 (ΚΦΕ) ή στις διατάξεις των ΣΑΔΦ που έχει συνάψει η Ελλάδα, όταν η πρόσβαση διενεργείται από Διεύθυνση Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου (Διεύθυνση IP) που βρίσκεται στην Ελληνική Επικράτεια.»

Η τιμωρητική φασούλα θα ολοκληρωθεί με μία καινούργια δυνατότητα που δίνεται στην ΑΑΔΕ. Αυτή θα μπορεί να ανεβάζει στη σελίδα της τις ψηφιακές πλατφόρμες που έχουν φάει τέτοια πρόστιμα, προφανώς για δημόσιο παραδειγματισμό.

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν περιμέναμε ότι το «κάνε με add, είμαι block» θα αφορά πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όμως η πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι πάντα πρωτότυπη.

Πηγές: (1, 2)

 

Best of internet