Quantcast
THE STREAM

Με τη μέθοδο του πιστολακίου σώζουν τα βρεγμένα αρχεία του Πρωτοδικείου Αθηνών

Το αρχείο δεν είναι ψηφιακό, ο χώρος που φυλάσσεται είναι υπόγειο, το υπόγειο μπάζει νερά και κάτι πρέπει να κάνεις


THE NEWSROOM · 14 Νοεμβρίου 2019

Οι πιο σύγχρονες μέθοδοι συντήρησης ντοκουμέντων φαίνεται πως εφαρμόζονται για την διάσωση του αρχείου του Πρωτοδικείου Αθηνών. Το εν λόγω αρχείο, το οποίο αφορά όλη την ιστορία του μέχρι και το 2015, έχει φύγει από την Ευελπίδων και έχει βρει καταφύγιο στα υπόγεια του Εφετείου Αθηνών.

Εκεί βέβαια αντιμετωπίζει μία πολύ ιδιαίτερη απειλή: Αφενός το αρχείο δεν έχει ψηφιοποιηθεί. Αφετέρου τα ταβάνια έχουν τρύπες, οπότε το εξωτικό φαινόμενο που λέγεται βροχή τείνει να πλημμυρίζει τα υπόγεια όποτε πέφτει λίγη περισσότερη από το συνηθισμένο, με αποτέλεσμα το αρχείο να μουλιάζει λιγάκι.

Τα αρχείου του πρωτοδικείου όμως δεν είναι παξιμάδια κι επομένως πρέπει κάπως να στεγνώσουν. Προσπαθώντας να λύσουν αυτό το πρόβλημα, οι υπάλληλοι έχουν υιοθετήσει δύο προσεγγίσεις: Είτε απλώνουν τα έγγραφα εκεί που έχει ήλιο για να λιαστούν σαν τις ντομάτες, είτε με μία ακόμη πιο εμπνευσμένη μέθοδο – αυτή του πιστολακίου για τα μαλλιά.

Δείτε το βίντεο του Open:

Όπως δήλωσε επί του θέματος το μέλος του διοικητικού συμβουλίου των δικαστικών υπαλλήλων της Αθήνας, Θανάσης Κόκκινος:

«Έχουμε ζητήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό τη μεταφορά του αρχείου. Οι τρύπες που βρίσκονται στο ταβάνι έχουν ως αποτέλεσμα κάθε φορά που βρέχει να παρουσιάζεται αυτό το φαινόμενο.»

Με τόσο εφευρετικούς φύλακες πάντως δεν χρειάζεται καν ψηφιοποίηση, το αρχείο δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.

 

Best of internet