Quantcast
THE STREAM

Υποβρύχια θα είναι ως το 2050 η μισή Θεσσαλονίκη λόγω κλιματικής αλλαγής, νέα έρευνα δείχνει

Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές προβλέψεις μίας νέας περιβαλλοντικής έρευνας, μέσα σε 30 χρόνια το αεροδρόμιο Μακεδονία θα φιλοξενεί υποβρύχια


THE NEWSROOM · 6 Νοεμβρίου 2019

Με έναν αρκετά ριζοσπαστικό τρόπο θα λυθεί το περιβόητο ζήτημα της υποθαλάσσιας αρτηρίας της Θεσσαλονίκης. Οι λίγο μεγαλύτεροι μπορεί να θυμούνται ότι ο παραλιακός αυτοκινητόδρομος της πόλης του Βορρά ήταν μαζί με το Μετρό στα 90s και 00s  τα δύο υπό σχεδιασμό έργα που υποτίθεται πως θα έλυναν το κυκλοφοριακό ζήτημα της πόλης – τελικά το πρώτο έφαγε πιστόλι, ενώ και το δεύτερο δεν θα είμαστε ποτέ σίγουροι ότι όντως θα ολοκληρωθεί, ακόμη κι αν μπούμε.

Δεν χρειάζεται όμως να φτιάξεις ξεχωριστή υποθαλάσσια αρτηρία, αν γίνει όλη η πόλη υποθαλάσσια – και αυτό ακριβώς πρόκειται να γίνει, αν πιστέψουμε την νέα μελέτη της επιφανούς οικολογικής ΜΚΟ Climate Central. Όπως φαίνεται από τον πολύ βολικό χάρτη που μας παρέχει, μέχρι το 2050 η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανέβει αρκετά ώστε να στείλει ένα μεγάλο μέρος της μητρόπολης του Βορρά κάτω από τα κύματα.

Πιο συγκεκριμένα, οι περιοχές που θα γίνουν υποβρύχιες  φαίνεται με το κόκκινο. Όπως καταλαβαίνετε, ένα καλό κομμάτι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπως και το αεροδρόμιο Μακεδονία θα γίνουν κατοικία για τα ψάρια. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα δείγματα αυτά προκύπτουν μέσα στα επόμενα 30 χρόνια και με το πιο αισιόδοξο σενάριο.

Από την άλλη βέβαια θα τη γλιτώσει ο Λευκός Πύργος και αυτό είναι ίσως το πιο βασικό:

Άλλες περιοχές της χώρα που θα λάβουν αυτή τη μεγάλη δόση δροσιάς είναι η περιοχή της Άρτας και του Αμβρακικού:

Του Μεσολογγίου:

Και της Στυλίδας:

Όπως είπε βέβαια ο Δρ Scott Kulp, επιστήμονας στην Climate Central και κύριος συγγραφέας της μελέτης, είναι ακόμη δυνατόν να χαλάσουν οι βαθιά (no pun intended) καινούργιες αυτές εξελίξεις:

«Αυτές οι εκτιμήσεις δείχνουν τι μπορεί να προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, ώστε να αναθεωρήσουμε, έστω και τώρα, ορισμένα πράγματα και να αναδιαμορφώσουμε τις πόλεις, τις οικονομίες, τις ακτές και ολόκληρες τις παγκόσμιες περιοχές κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Τώρα, όχι αύριο. Πολύ σύντομα τα έθνη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.»

Η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε επίσης να μεταφερθεί κάπου αλλού αν δεν της αρέσει αυτή η προοπτική, όπως υπογραμμίζει η μελέτη:

«Αν οι κυβερνήσεις επιδιώξουν να περιορίσουν τις μελλοντικές επιπτώσεις από τις πλημμύρες των ωκεανών, θα μπορούσαν, επίσης, να αποφύγουν νέες κατασκευές σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο πλημμύρας, προστατεύοντας, παράλληλα, μετεγκαθιστώντας ή ακόμη και εγκαταλείποντας υπάρχουσες υποδομές και οικισμούς. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελεί εγγενή κίνδυνο: Οι σημερινές κοινότητες πρέπει να κάνουν επιλογές όχι μόνο για τις μελλοντικές γενιές, αλλά και για τους εαυτούς τους»

Δεν γίνεται να γκρινιάζουμε βέβαια, όσο υπάρχει και η περίπτωση του Βιετνάμ και της Ταϊλάνδης. Οι δύο χώρες θα μετατραπούν σε σημαντικό βαθμό σε επικράτεια του Μπομπ Σφουγγαράκη:

Επίσης για τη Θεσσαλονίκη εδώ που τα λέμε δεν θα έχει και τόσο μεγάλη διαφορά, οι περισσότεροι κάτοικοί της δεν θα καταλάβουν καν μεταβολή στην  υγρασία.

(πηγή)

Best of internet