Quantcast
THE STREAM

Μητρόπολη Λιβαδειάς: «Όποιος θέλει αποτέφρωση να πάει να κηδευτεί μόνος του»

Οι κληρικοί της Θήβας και της Λιβαδειάς τονίζουν ότι κομμένη η μετά θάνατον Ορθοδοξία αν επιλέξετε να κατοικείτε σε ένα βαζάκι για τελευταία κατοικία


THE NEWSROOM · 23 Οκτωβρίου 2019

Τα πράγματα είναι πολύ απλά: Ο Πανάγαθος μπορεί μεν να κάνει ό,τι γουστάρει, όμως εμείς δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα δικά μας – ούτε καν αφού αποδημήσουμε εις Κύριον. Μπορεί αυτό να σας φαίνεται λίγο περίεργο θεολογικά, όμως αυτό υποστηρίζουν οι αντιπρόσωποι του Θεού στη χώρα μας (ή τουλάχιστον οι αντιπρόσωποι του στην περιοχή της Θήβας και της Λιβαδειάς), οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα κηδέψουν κανέναν που να αποφάσισε την καύση του σώματος του αντί για την παραδοσιακή μέθοδο της κηδείας.

Πως φτάσαμε όμως ως εδώ, πιθανώς να ρωτήσετε. Αν δεν τον έχετε υπόψη, το πρώτο αποτεφρωτήριο για την καύση των νεκρών στην Ελλάδα ξεκίνησε να λειτουργεί πριν λίγες εβδομάδες στην εξωτική Ριτσώνα, 70 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 22 περίπου από τη Θήβα. Αυτό δίνει στους Έλληνες μια εναλλακτική επιλογή τελευταίας κατοικίας πέρα από τον πατροπαράδοτο τάφο, κάτι που φαίνεται να έχει εξαγριώσει τους κληρικούς της περιοχής.

Η αλήθεια είναι ότι οι προσφορές που υπάρχουν για όσους διαλέξουν αποτέφρωση έχουν ένα αρκετά ντιζαϊνάτο λουκ:

Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία των παπάδων έχει να κάνει φυσικά με την ανάπαυση της ψυχής σας, η οποία θα πάει κατά διαόλου (no pun intended) αν δεν κηδευτείτε. Αυτός είναι προφανώς ο λόγος που οι ιερείς επιβλέπουν από τόσο κοντά τη διαδικασία της κηδείας γενικά. Επειδή όμως κάποιοι δεν τα εκτιμούν όλα αυτά, οι κληρικοί Μητρόπολης Θήβας και Λιβαδειάς έβγαλαν ανακοίνωση, όπου τονίζουν ότι η καύση νεκρών είναι «αντιχριστιανική» και ότι δεν θα κηδέψουν όποιον το ζήτησε.

Όπως λέει η ανακοίνωση σε άψογο πολυτονικό:

«Εἶναι ἀδιανόητο συνειδητός Ὀρθόδοξος Χριστιανός νά ἀρνεῖται τόν ἐνταφιασμό καί νά ἐπιλέγει τήν ἀποτέφρωση.Ἕνας τέτοιος ἄνθρωπος μέ τήν ἐπιλογή του αὐτή δηλώνει ἔμπρακτα ὅτι αὐτονομήθηκε καί ἀποξενώθηκε ἀπό τήν πίστη καί πράξη τῆς Ἐκκλησίας, ἐφ ὅσον ὁ ἐνταφιασμός ἦταν καί εἶναι ὁ μόνος χριστιανικά ἀποδεκτός τρόπος «διαχείρισης» τῶν νεκρῶν σωμάτων

Σύμφωνα μέ ὅλα αὐτά οἱ Κληρικοί τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θηβῶν καί Λεβαδείας, θέλοντας νά παραμείνουμε πιστοί στά δόγματα, τήν ἐκκλησιαστική παράδοση αἰώνων, τούς ἱερούς κανόνες διατρανώνουμε τήν πλήρη ἀντίθεσή μας στήν καινοφανή, ἀντιπαραδοσιακή καί ἀντιχριστιανική πρακτική τῆς καύσης τῶν νεκρῶν καί δεσμευόμαστε ὅτι δέν μποροῦμε νά δεχθοῦμε νά τελέσουμε  νεκρώσιμη ἀκολουθία (κηδεία)ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς ἀτόμου, τό ὁποῖο ἀποφάσισε καί ζήτησε, τό ἴδιο ἤ τό οἰκογενειακό περιβάλλον του, τήν καύση καί ὄχι τήν ταφή τοῦ νεκροῦ σώματός του.»

Είπαμε αγαπητές φίλες και φίλοι, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας έτσι επειδή μία μέρα θα πεθάνουμε. Από την άλλη, το ενδιαφέρον είναι ότι η άρνηση των τοπικών ιερέων να συνεργαστούν έχει προκαλέσει έντονες θεολογικές συζητήσεις στο Ίντερνετ:

 

 

Best of internet