Quantcast
THE STREAM

Ούτε φέτος ψήνονται οι Έλληνες να εμβολιαστούν για τη γρίπη, λένε οι φαρμακοποιοί

O Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προειδοποιεί ότι η χώρα μας πάει να ξαναπιάσει τις περσινές φοβερές τις επιδόσεις στην έλλειψη εμβολιασμού


THE NEWSROOM · 15 Οκτωβρίου 2019

Σίγουροι για τον εαυτό τους σαν την Πακίτα Γκαλιέγο φαίνονται πως αισθάνονται οι συμπολίτες μας ως προς το ζήτημα της γρίπης αυτό το χειμώνα, αν κρίνουμε από τις σχετικές πληροφορίες που δημοσιοποίησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Το αποτέλεσμα αυτής της βεβαιότητας είναι ότι η Ελλάδα έχει κάμποσο ακόμη μέχρι να πιάσει το στόχο που έχει δώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος υπαγορεύει ότι πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 75% των ομάδων υψηλού κινδύνου, ενώ και τα γενικά ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι και πολύ στα χάι τους.

Για την ακρίβεια, δεν εμβολιάζεται καν η πλειοψηφία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο κάνει το εμβόλιό του σε ποσοστό 11%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ Απόστολο Βαλτά, πέρσι αρρώστησαν πολύ σοβαρά 388 ανθρώποι και είχαν εμβολιαστεί 15, με 374 να καταλήγουν στην Εντατική και 154 να χάνουν τελικά τη ζωή τους. Τα ίδια στοιχεία για πέρσι λένε ότι το εμβόλιο μπορεί για όλες τις γρίπες και σε όλο τον πληθυσμό να θεωρηθεί αποτελεσματικό σε ποσοστό 42%, δηλαδή μείωσε τον κίνδυνο περίπου στο μισό.

Βέβαια για τη νέα σεζόν ισχύουν τα δεδομένα είναι άγνωστα, αν και σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, «τα νούμερα είναι άκρως ανησυχητικά». Η εποχή της γρίπης ξεκινάει περίπου στα μέσα Δεκέμβρη και κορυφώνεται τους μήνες Φεβρουάριο- Μάρτιο. Προς γενικά έκπληξη, οι επιστήμονες όπως ο γενικός γιατρός Ευάγγελος Φραγκούλης λένε ότι είναι καλό να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο (επειδή ο ιός μεταλλάσσεται) και μάλιστα πριν ξεκινήσει η high season γρίπης:

«Καλό είναι να γίνεται ο εμβολιασμός στα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε ο πληθυσμός να είναι καλυμμένος όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κορύφωση της γρίπης.»

Αν μη τι άλλο τα πράγματα δεν είναι τελείως μαύρα, παρότι στην Ελλάδα ως γνωστόν υπάρχει πια ένα μαχητικό αντιεμβολιαστικό κίνημα. Η ποσότητα εμβολίων που έχει παραγγελθεί είναι κατά 25% αυξημένη σε σχέση με πέρσι – πέρσι είχαν γίνει παραγγελίες για 2.2000.000 δόσεις αντιγριπικών εμβολίων.

header

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εκτός από το αντιεμβολιαστικό κίνημα, υπάρχει στον αντίποδα και μία άλλη ενδιαφέρουσα ελληνική άποψη: η αγάπη για τα αντιβιοτικά. Όπως είπε ο κ. Φραγκούλης, παρότι δεν πρέπει να δίνονται αντιβιοτικά για το κοινό κρυολόγημα, το 85% των παιδιάτρων δέχεται πίεση από τους γονείς για να γράψει αντιβιοτικά στα παιδιά και τα 2/3 από αυτούς τελικά τα γράφουν. Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να είναι στην πρώτη θέση της κατανάλωσης αντιβιοτικών.

Έτσι είμαστε εμείς οι Έλληνες, τα ζούμε όλα στα άκρα.

(πηγή)

Best of internet