Quantcast
THE STREAM

Η έκθεση που αφηγείται την Επανάσταση του ’21 με Playmobil είναι το παιδικό όνειρο του Πάνου Καμμένου

Αν υπάρχει μία έκθεση που διδάσκει ακριβώς την εθνική συνείδηση που ταιριάζει στη χώρα, είναι αυτή


THE NEWSROOM · 26 Σεπτεμβρίου 2019

Αν υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί να καταφέρει να συμφιλιώσει τους υποστηρικτές και τους πολέμιους της άποψης της Νίκης Κεραμέως, η οποία λέει ότι η ιστορία πρέπει να δημιουργεί εθνική συνείδηση, είναι αυτή η έκθεση που θα ξεκινήσει στις 13 Οκτωβρίου στο περιστύλιο της κεντρικής αίθουσας του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Το θέμα της έκθεσης είναι η αναπαράσταση μιας εξαιρετικά hot περιόδου της Ελληνικής ιστορίας μέσω ενός αγαπημένου σε όλους παιδικού παιχνιδιού – δυστυχώς όχι το «Μικρό μου Πόνυ», δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε τόσο αβανγκάρντ επίπεδα.

Το όλο concept φανερώνεται στον τίτλο της έκθεσης, ο οποίος είναι «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση σε διοράματα Playmobil». Η έκθεση αυτή, η οποία σκοπεύει να αναπαραστήσει το Μεγάλο Μπακακάο της Ελληνικής Επανάστασης με φιγούρες από τα πασίγνωστα παιχνίδια που πατούσαν οι γονείς μας όταν ήμασταν μικροί, εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων «1821: απηχήσεις στο σήμερα» που θα πραγματοποιήσει το μουσείο προς τιμήν των 200 χρόνων από από την Επανάσταση του ’21.

Η έκθεση θα είναι κάτι σαν το εκπληρωμένο παιδικό όνειρο του Πάνου Καμμένου, καθώς θα περιλαμβάνει πάνω από 20 μικρά και μεγάλα διοράματα, τα οποία θα πάρουν πλαστική σάρκα και οστά από 1500 φιγούρες Playmobil. Μεταξύ των σκηνικών που αναπαρασταθούν, θα είναι ο όρκος των Φιλικών, η Πολιορκία της Τριπολιτσάς, μια ναυμαχία μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού στόλου, o θάνατος του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι και το φιλί από τον Ιμπραήμ, η Εξοδος του Μεσολογγίου. Εκτός από τα σκηνικά, τη φιγούρα που τους αρμόζει (και ένα μίνι βιογραφικό) θα πάρουν και πάνω από 80 κομβικά στην ιστορία της επανάστασης πρόσωπα, άνδρες και γυναίκες, από Έλληνες επαναστάτες μέχρι φιλέλληνες και Οθωμανούς.

Αυτά είναι κάποια από αυτά:

Όπως δήλωσαν οι επιμελήτριες του ΕΙΜ, Νατάσα Καστρίτη, Παναγιώτα Παναρίτη και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου:

«Η ιδέα γεννήθηκε με αφορμή τη δουλειά του Πέτρου Καμινιώτη. Η έμπνευση για τη σύνθεση των διοραμάτων και των αποδόσεων των πρωταγωνιστών της Επανάστασης σε φιγούρες Playmobil ήρθε κυρίως μέσα από έργα τέχνης –χαρακτικά και ζωγραφικούς πίνακες– των άρχων του 19ου αιώνα, από τις συλλογές του μουσείου και όχι μόνο.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι φιγούρες φτιάχτηκαν αφιλοκερδώς από συλλέκτες και δεν αποτελούν δημιουργίες της Playmobil. Επίσης, δεν θα πωλούνται ούτε τώρα ούτε όταν τελειώσει η έκθεση τον Μάιο του 2020, προς μεγάλη απογοήτευση των πιο πατριωτών οπαδών των Playmobil.

Εμείς πάντως ένα Playmobil με τη μορφή του Πρέκα από την ταινία «Όχι» σίγουρα το αγοράζαμε:

 

 

Best of internet