Quantcast
THE STREAM

Η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Τραμπ ακυρώθηκε γιατί ο δεύτερος έχει δικαστήρια

Μπορεί η συνάντηση των δύο ανδρών να μην έγινε τελικά, όμως είναι σίγουρο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα τη θυμάται για πάντα


THE NEWSROOM · 25 Σεπτεμβρίου 2019

Δημιουργεί και σε διεθνές επίπεδο βαρυτικό πεδίο η αύρα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως όλα δείχνουν. Ο κατηγορηθείς για την πρόκληση σεισμών πρωθυπουργός της χώρας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Νέα Υόρκη, όπου επρόκειτο να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, όμως κάποια μικρογεγονότα χάλασαν το πρόγραμμα του πορτοκαλί πλανητάρχη, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί προς το παρόν η συνάντησή τους.

Το ραντεβού των δύο μεγάλων πολιτικών των ανδρών, το οποίο είχε προγραμματιστεί για τη 1:30 το πρωί μεταξύ Τρίτης και Τετάρτης, το χίωσαν κάποιες ασήμαντες επιπλοκές στην πολιτική καριέρα του Τραμπ: Πιο συγκεκριμένα, ο πλανητάρχης θα γίνει ο 4ος στην ιστορία πρόεδρος των ΗΠΑ που θα αντιμετωπίσει την ειδυλλιακή προοπτικής της παραπομπής για προδοσία.

Η ελάχιστη αυτή επιπλοκή μαθεύτηκε μετά από σχετική ανακοίνωση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, ότι η Βουλή θα ξεκινήσει επίσημη έρευνα σε βάρος του Τραμπ με το ερώτημα της παραπομπής. Αυτό αναμένεται να κάνει την έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά πολύχρωμη τετραετία Τραμπ ακόμη πιο ζουμερή, καθώς η ανακοίνωση της Πελόζι έρχεται με 400 περίπου μέρες να απομένουν μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Όπως είπε η Πελόζι:

«Σήμερα ανακοινώνω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ξεκινά μια επίσημη έρευνα επί της διαδικασίας παραπομπής. Ο πρόεδρος πρέπει να λογοδοτήσει. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.»

Το βασικό χαρτί των Δημοκρατικών είναι η κατάθεση κάποιου αγνώστης ταυτότητας μάρτυρα (πλην όμως μέλους των μυστικών υπηρεσιών) που έφτασε στο Κογκρέσο με καθυστέρηση από πλευράς κυβέρνησης και αρμόδιων υπηρεσιών, ο οποίος ανέφερε ότι κάτι βρώμικο έχει παίξει με τον Τραμπ και τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το κλου είναι ότι στις 25 Ιουλίου ο Τραμπ είχε μιλήσει με τον Ζελένσκι στο τηλέφωνο, όπου του ζήτησε να κάνει έρευνα σε βάρος ενός Αμερικανικής υπηκοότητας στελέχους μίας μεγάλη Ουκρανικής εταιρείας, η οποία ασχολείται με το φυσικό αέριο.

Τα ενδιαφέροντα εδώ είναι δύο: Πρώτον, ότι το στέλεχος αυτό είναι ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του φαβορί των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020, Τζο Μπάιντεν. Δεύτερον, ότι λίγες μέρες πριν τη συνομιλία ο Τραμπ είχε “παγώσει” προσωρινά την ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων Αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία – δύο περιστατικά που αν συνδυαστούν από κάποιο πονηρό μυαλό, σημαίνουν ότι ο Τραμπ χρησιμοποίησε τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία για να πάρει πόντους σε βάρος του πιθανού του αντιπάλου, κάτι το οποίο είναι αντίθετο τόσο στο Σύνταγμα, όσο και στην ασφάλεια των ΗΠΑ.

Οι δύο Πρόεδροι

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραμπ έχει παραδεχτεί από χτες τη συνομιλία αυτή, αλλά δεν παραδέχεται ότι υπήρξε αυτή η πλεκτάνη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η έρευνα της Βουλής (στην οποία έχουν πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί) μπορεί μεν να οδηγήσει σε παραπομπή, αλλά θα πρέπει να πάρει έγκριση από το ανώτερο νομοθετικό σώμα, τη Γερουσία (στην οποία έχουν πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικάνοι). Ακόμα περισσότερο αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας Αμερικανός πρόεδρος στην ιστορία της χώρας δεν κατέληξε σε αυτή τη μοίρα ακόμη κι αν η διαδικασία ξεκίνησε, αν και κάποιοι παραιτήθηκαν για να τη γλιτώσουν.

Όπως καταλαβαίνετε, ο Τραμπ αυτή τη στιγμή είναι αρκετά busy. Το μόνο σίγουρο προς το παρόν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι θα συναντηθεί σήμερα στις 16:45 με τον πιο Μεσογειακό Ταγίπ Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια είναι ότι αυτή τη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να προκαλέσει και πολιτικό σεισμό, εκτός από κανονικό:

=

(πηγή)

Best of internet