Quantcast
THE STREAM

Όταν η βραβευμένη «Ελληνίδα της NASA» μιλούσε στην Τατιάνα για πετυχημένη εγχείρηση σε νεκρό ασθενή

Μία πραγματικά αμήχανη στιγμή από το παρελθόν ανέκυψε τη βράβευση της Ελένης Αντωνιάδου στα επιχειρηματικά βραβεία «Θαλής ο Μιλήσιος»


THE NEWSROOM · 16 Σεπτεμβρίου 2019

Όπου ακούς επιχειρηματικότητα ή/και αριστεία σε αυτή τη χώρα, καλό είναι να κρατάς μικρό καλάθι. Η θλιβερή αυτή πραγματικότητα στην χώρα των εντρεπρενέρ επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά τις προηγούμενες ημέρες, μετά από τη βράβευση μίας 31χρονης γυναίκας Ελένης Αντωνιάδου από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο πλαίσιο των 1ων επιχειρηματικών βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος», τα οποία δεν γνωρίζαμε, αλλά λογικά θα αναγκαστούμε να μάθουμε.

«Μπορείς να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι». Απονέμοντας στην Eleni Antoniadou, που διαπρέπει στη NASA, ειδική στους τομείς της…

Gepostet von Niki Kerameus am Freitag, 6. September 2019

Ένα άλλο θέμα για το οποίο εμείς τουλάχιστον δεν είχαμε καμία ιδέα είναι το ποια είναι η κ. Αντωνιάδου. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, η εκλεκτή των βραβείων έχει το εξής βιογραφικό:

«…διαπρέπει στη NASA, [είναι] ειδική στους τομείς της Αναγεννητικής Ιατρικής και της Βιοαστροναυτικής, βραβείο

[και] το πάθος της για την επιστήμη μας εμπνέει και μας γεμίζει αισιοδοξία.»

Όπως πρώτος από το ελληνικό ίντερνετ έθεσε ο καθηγητής Κώστας Μπουγιούκος (μαζί με αρκετά ακόμη στοιχεία), η πρώτη ανακρίβεια είναι σχετικά με τη NASA, την διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ που είναι στην καθομιλουμένη συνώνυμη με το «μέρος που πάνε τα μεγαλύτερα μυαλά των επιστημών». Επιβεβαιωμένα τουλάχιστον, η Ελένη Αντωνιάδου συμμετείχε στο NASA Academy, το οποίο είναι ένα summer school 10 εβδομάδων για φοιτητές (1, 2,) – όχι κάτι αμελητέο φυσικά, αλλά απέχει αρκετά από να είναι κάποιος μόνιμο μέλος του επιστημονικού προσωπικού του διάσημου οργανισμού.

Επίσης αν είναι λίγο δύσκολο να αντιληφθεί κανείς μέσα σε κάμποσα inspirational δημοσιεύματα (1, 2 – ενώ κάποια εκ των οποίων έχουν γραφεί από την ίδια) το ποια ακριβώς πορεία ακολούθησαν οι σπουδές της 31χρονης, τα δεδομένα είναι τα εξής: Ως προπτυχιακό τελείωσε «Πληροφορική με εφαρμογές στη Βιοϊατρική» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εμφανίζεται επίσης μία διπλωματική σε επίπεδο Master στο bioengineering από το Πανεπιστήμιο του Illinois και δηλώνεται από μεριάς της ότι έχει ξεκινήσει διδακτορικό), ενώ κάποιες λεπτομέρειες, όπως ότι εμφανίζεται να είναι CEO μίας start-up, της Transplants Without Donors, η οποία δεν έχει καν δικό της site μετά από 10 χρόνια, κάνουν το όλο θέμα ακόμη πιο επισφαλές.

Μια πανάσχετη υπουργός παιδείας με κάμποσο αέρα (δεν θα μπορούσε να έχει και τίποτε άλλο… α και λίγο ευχέλαιο το πολύ)…

Gepostet von Costas Bouyioukos am Samstag, 14. September 2019

Η πιο περίεργη όψη της μέχρι τώρα πορείας της είναι η ανάμειξή της με την πρώτη παγκοσμίως τοποθέτηση εξ’ολοκλήρου τεχνητής τραχείας σε ασθενή, η οποία έγινε το 2011 στη Σουηδία. Η τραχεία κατασκευάστηκε στο University College London (UCL) από μια ομάδα με υπεύθυνο τον καθηγητή βιοϋλικών Alexander Seifalian και στην οποία καθοριστική συμβολή είχε η Ελένη Αντωνιάδου και η συμμαθήτρια της Claire Crowley αυτή είναι μία επιστημονική εργασία με τα ονόματά τους. Αποδέκτης ήταν ένας 36χρονος άνδρας από την Ερυθραία με τόπο διαμονής την Ισλανδία, ο Andemariam Beyene, ο οποίος υπέφερε από καρκίνο της τραχείας.

Ο Andemariam Beyene και ο Ισλανδός γιατρός του, Tómas Guðbjartsson

Όπως μαθαίνουμε από δημοσιεύματα της εποχής (1, 2), η εγχείρηση ολοκληρώθηκε με διθυραμβική επιτυχία από τον χειρουργό του διάσημου ινστιτούτου Karolinska της Σουηδίας, Paolo Macchiarini, με αποτέλεσμα ένα μήνα μετά ο 36χρονος να αναρρώνει καλά στην υγεία του. Η συνέχεια ήταν λιγότερο λαμπρή: Το όργανο απέτυχε στο ρόλο του (σύμφωνα με την αυτοψία, αποκολλήθηκε τελείως από το λαιμό του 36χρονου) και ο Beyene πέθανε τον Ιανουάριο του 2014 .

Η εγχείρηση του Beyene στο Karolinska

Αυτή η τραγική εξέλιξη δεν θα ήταν ανήκουστη για μία πειραματική τεχνική που εφαρμόζεται πρώτη φορά, αυτά που βγήκαν στη φόρα στη συνέχεια έτειναν περισσότερο προς το ανήκουστα. Πρώτον, το ίδιο το University College ανακάλυψε ότι ο κ. Seifalian έστειλε χωρίς άδεια το εμφύτευμα στη Σουηδία, καθώς αυτό δεν έχει αδειοδοτηθεί για κλινική χρήση σε ανθρώπους (και το εργαστήριό του δεν μπορούσε να το κάνει). Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι δέχτηκε να παρασκευάσει μέσα σε 10 μέρες μια συνθετική τραχεία για τον Macchiarini (που ήταν και επίτιμος καθηγητής στο UCL), όταν ο δεύτερος τον προειδοποίησε ότι ο ασθενής του έχει μπροστά του μόνο δύο εβδομάδες ζωής.

O Macchiarini

Εντέλει ο Macchiarini απολύθηκε από το Karolinska και από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Καζάν στη Ρωσία για μία σειρά από παραβάσεις, μέσα στις οποίες περιλαμβανόταν ο θάνατος των έξι από τους οκτώ ασθενείς που είχαν δεχτεί συνθετικές τραχείες από αυτόν, ενώ και ο Seifalian απολύθηκε από το UCL για μία άσχετη υπόθεση που είχε να κάνει με χρήματα. Να σημειωθεί εδώ ότι είναι 100% λογικό να μην έχει κάποια ευθύνη από ιεραρχικής και επιστημονικής άποψης το προσωπικό στο επίπεδο της Ε. Αντωνιάδου, η οποία δεν έπαιρνε τις αποφάσεις, στο κάτω κάτω.

Αυτό που είναι ελαφρώς αλλόκοτο όμως είναι ένα απόσπασμα από εκπομπή της γνωστής πρέσβειρας των επιστημών, Τατιάνα Στεφανίδου, η οποία προβλήθηκε τον Μάρτιο του 2014. Η Τατιάνα κάνει εκεί μία παρουσίαση της καριέρας της Ε. Αντωνιάδου, με το ενδιαφέρον σημείο να είναι στο 8.34, όταν η συζήτηση περνά από τον 36χρονο καρκινοπαθή που δέχτηκε την πρώτη συνθετική τραχεία.

Πριν πάτε να γράψετε κάτι κακεντρεχές, απλά σκεφτείτε πόσο βαθιά στην καρδιά σας είναι αυτό:

 

Best of internet