Quantcast
THE STREAM

«Αντίο» στο Μαχαιρίτσα λέει ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου που τον είχε κηρύξει ανεπιθύμητο

Μπορεί να πέρασαν 28 χρόνια από την κυκλοφορία του τραγουδιού, όμως ο δήμαρχος Διδυμοτείχου κατάφερε να βρει τη δύναμη να συγχωρήσει τον καλλιτέχνη


THE NEWSROOM · 10 Σεπτεμβρίου 2019

Το ξανασκέφτηκε όπως φαίνεται ο τότε δήμαρχος μίας πόλης στον εξωτικό Έβρο, ο οποίος έχει την τιμή να είναι ο πρώτος δήμαρχος της ελληνικής ιστορίας που έχει πραγματοποιήσει αφορισμό. Μιλάμε για τον πρώην δήμαρχο του Διδυμοτείχου Έβρου Ευάγγελο Παπατσαρούχα, ο οποίος είχε αφορίσει το 1991 τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, επειδή θεώρησε ότι το τραγούδι του με τίτλο «Διδυμότειχο Μπλουζ» (που έχει αυτοβιογραφικά στοιχεία και αναφέρεται στην θηρεία του Μαχαιρίτσα στην περιοχή) θίγει την τιμή της πόλης.

Ο κ. Παπατσαρούχας δεν αφόρισε κυριολεκτικά βεβαίως τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ο οποίος έφυγε χτες σε ηλικία μόλις 63 χρονών από καρδιακή προσβολή σκορπώντας τη θλίψη στους φίλους του. Ο πρώην δήμαρχος του Διδυμοτείχου τον είχε κηρύξει ανεπιθύμητο μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, αλλά και τον στιχουργό του τραγουδιού, Γιάννη Μπαχ – Σπυρόπουλος, παρότι είναι γεγονός πως είναι το μέχρι τώρα το πρώτο, και αρκετά πιθανώς, το τελευταίο τραγούδι μέχρι να επέλθει ο θερμικός θάνατος του σύμπαντος που να αναφέρεται στο Διδυμότειχο.

Όπως δήλωσε στο Έθνος μετά το θάνατο του Λ. Μαχαιρίτσα ο κ. Παπατσαρούχας, ο οποίος έχει διατελέσει τρεις φορές δήμαρχος της πόλης, πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση όταν ο κόσμος της πόλης εξεγέρθηκε κατά του άσματος:

«Ήμουν υποχρεωμένος να πάρω αυτήν την απόφαση γιατί δεν εκπροσωπούσα τον εαυτό μου, αλλά τους δημότες που με εξέλεξαν.»

Το είχε πει και στον ίδιο μάλιστα, όταν τους κάλεσαν μαζί στην γνωστή δικαστική λειτουργό Ρούλα Κορομηλά, η οποία θα επέβλεπε την εκδίκαση της υπόθεσης στην εκπομπή της:

«Μας καλέσανε και τους δύο στη Ρούλα Κορομηλά για να λύσουμε τις διαφορές μας. Είχαν καλέσει και τον Νταλάρα, αλλά έλειπε στο εξωτερικό.

Εγώ είπα πως το Διδυμότειχο δεν μπορεί να αποκαλείται τρύπα στη γεωγραφία. Είναι μια ιστορική πόλη με μια διαδρομή πολλών αιώνων, με ανθρώπους που φυλάνε Θερμοπύλες και δεν μπορεί κανείς να τους προσβάλλει με τέτοιον τρόπο.»

Εκεί μάλιστα υπήρξε και συζήτηση, όπου ο Μαχαιρίτσας έπρεπε να του διευκρινίσει (εκτός κάμερας) ότι μιλάει για το στρατό και όχι για την πόλη, ενώ του τόνισε επίσης ότι η καλλιτεχνική δημιουργία δεν μπορεί να λογοκρίνεται :

«Μου είπε δύο πράγματα: Το πρώτο, πως οι συγκεκριμένοι στίχοι δεν αφορούσαν την πόλη του Διδυμοτείχου, αλλά τη στρατιωτική θητεία στον Έβρο και τα συναισθήματα του φαντάρου.

Το δεύτερο, ότι δεν δέχεται να μπαίνουν όρια και απαγορεύσεις στην καλλιτεχνική δημιουργία. Τα σεβάστηκα και τα δύο, απλά του είπα πως λόγω της ιδιότητάς μου δεν μπορούσα να μην αντιδράσω και του ζήτησα να αφαιρέσει αυτές τις τρεις λέξεις.»

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο κ. Παπατσαρούχας είχε γίνει και ντετέκτιβ τότε για να diss-άρει τον Μαχαιρίτσα, καθώς έκανε προσωπική έρευνα για να βρει αν ο μουσικοσυνθέτης είχε ίδιαν γνώσιν του Διδυμότειχου – σύμφωνα με τα όσα ανακάλυψε, είχε πάει μόνο για 15 μέρες. Εκτός αυτού, τόνισε ότι παρότι ο Μαχαιρίτσας δεν πήγε ποτέ να παίξει στο Διδυμότειχο, τελικά άκουσε κράξιμο από τους κατοίκους όταν είχε πάει να παίξει στο Φεστιβάλ Νέων του Άρδα στις Καστανιές Έβρου.

Όπως είπε, κάτοικοι του Διδυμοτείχου είχαν πάει ως εκεί με λεωφορεία επί τούτου:

«Τότε είχαν πάει συμπολίτες μου με λεωφορεία και τον αποδοκίμασαν μόλις ανέβηκε στη σκηνή. Ο Μαχαιρίτσας τούς ρώτησε από το μικρόφωνο “ο Παπατσαρούχας σάς έβαλε;”. Εγώ δεν είχα καμία σχέση, ούτε υποκίνησα κάτι.»

Να πούμε βέβαια εδώ ότι τελικά άλλαξε γνώμη, 28 χρόνια μετά. Όπως είπε, το τραγούδι τελικά δεν έκανε κακό στο Διδυμότειχο – βασικά το έκανε φίρμα:

«Τελικά, αν το δούμε σήμερα κοιτώντας πίσω, το τραγούδι μάλλον ευνόησε την πόλη μου, παρά της έκανε κακό. Βοήθησε ώστε να μάθουν το Διδυμότειχο όσοι δεν το ήξεραν.»

Κι αφού τους έκανε famous, ο κ. Παπατσαρούχας όχι απλά τον συγχώρησε, αλλά θα έπινε κι ένα τσίπουρο μαζί του:

«Ο Θεός να τον συγχωρέσει, ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος και σπουδαίος καλλιτέχνης. Εγώ τον έχω συγχωρέσει από χρόνια. Ακούω τα τραγούδια του και έχω δίσκους του στο σπίτι. Θα ήθελα πολύ να ερχόταν από εδώ να πίναμε ένα τσιπουράκι και να θυμόμασταν τα παλιά, αλλά δεν προλάβαμε.»

Εντάξει, αφού τον συγχώρησε αυτός που τον αφόρισε, τώρα ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μπορεί λογικά να αναπαυθεί εν ειρήνη.

 

 

 

 

Best of internet