Quantcast
THE STREAM

Βρετανία προς Μητσοτάκη: «Πάρτε τα μάρμαρα αλλά θα τα ξαναφέρετε γιατί είναι δικά μας»

Αρκετά μαρμάρινη ήταν η απάντηση του Βρετανικού Μουσείο αλλά και της κυβέρνησης της χώρας στις προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού


THE NEWSROOM · 3 Σεπτεμβρίου 2019

Υπάρχουν κάποια topics της πολιτικής ζωής αυτής της χώρας που επανέρχονται σαν φαντάσματα που έχουν βγει στη σύνταξη κάθε τόσο εκεί που κανείς δεν το περιμένει, κάνουν άλλη μία κουρασμένη βόλτα και ξαναχάνονται για μια πενταετία. Μπορεί το Μακεδονικό να έκανε πέρσι την έκπληξη με την τροπή που πήρε, ένα άλλο αγαπημένο θέμα κάμποσων διαδοχικών κυβερνήσεων όμως που επανήλθε στην επικαιρότητα αναμένεται να «ολοκληρωθεί» ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που το κάνει πάντα.

Αυτό είναι το ζήτημα των Ελγίνειων Μαρμάρων, τα οποία όπως όλοι ξέρουμε αποκόπηκαν από την αρχική τους θέση επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και βρέθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο (μαζί με άλλα πλιατσικολογήματα σουβενίρ που η Βρετανική Αυτοκρατορία πήρε από διάφορα μέρη του κόσμου) με μεθόδους που μόνο ως ταχυδακτυλουργικές μπορούν να περιγραφούν. Η συζήτηση για την επιστροφή τους από το Λονδίνο στην Ελλάδα κρατάει εδώ και δεκαετίες χωρίς ομολογουμένως να προμηνύονται φοβερά αποτελέσματα – όμως κάποιοι ακούραστοι ηγέτες δε φαίνεται να βαριούνται με τίποτε να την κάνουν.

Ο τελευταίος που το πίστεψε είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος φαίνεται πως κατέστρωσε ένα σχέδιο για να επιστρέψουν τουλάχιστον προσωρινά – κάπως σαν τους μπαμπάδες που βλέπουν τα παιδιά τους τα Σαββατοκύριακα. Έτσι, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Observer, δήλωσε ότι σκοπεύει να κάνει πρόταση ανταλλαγής στον Άγγλο πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον: Να μας δανείσουν τα Ελγίνεια (ίσως με option;) και σε αντάλλαγμα να τους δώσουμε σπάνια αντικείμενα που δεν έχουν βγει ποτέ από τη χώρα, προκειμένου να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

«Η επιθυμία και η φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, έτσι ώστε η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και με αυτό τον τρόπο να μεταδώσουμε το μήνυμα της σπουδαίας και καθοριστικής συμβολής της Ελλάδας, στη διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την σπουδαιότητα του 2021, θα προτείνω στον Μπόρις: Ως μια πρώτη κίνηση, να σταλούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα, ως δάνειο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά μας θα στείλουμε πολύ σημαντικά αντικείμενα, τα οποία δεν έχουν βγεί ποτέ από τη χώρα μας, για να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο.»

Οι Βρετανοί πάντως φαίνεται να παραμένουν αρκετά στριμμένοι στο συγκεκριμένο θέμα, ειδικά σε περίοδο Brexit. Αρχικά τονίζουν ότι το πολιτικό κονέ Μητσοτάκη – Μπόρις Τζόνσον δεν έχει σημασία, γιατί τελικά θα αποφασίσει το ίδιο το Μουσείο. Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, Χάνα Μπόλτον:

«Οι Επίτροποι (Trustees) του Μουσείου θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού για οποιοδήποτε τμήμα της συλλογής. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απευθείας επικοινωνία από τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την πρόταση που υποβλήθηκε το Σαββατοκύριακο.»

Ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι η οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να παρθεί από το ίδιο Μουσείο:

«Οποιοδήποτε δάνειο από τη συλλογή μας είναι θέμα των Επιτρόπων του Μουσείου, ενός αυτοδιοικούμενου οργάνου, και όχι της βρετανικής κυβέρνησης.»

Και το πιο σημαντικό, υπενθύμισε ότι πριν να γίνει και για να γίνει το οποιοδήποτε deal, πρέπει ο τελικός αποδέκτης να καταλάβει ότι τα μάρμαρα ανήκουν στο Μουσείο, κάτι το οποίο θα έφερνε κάθε ελληνική κυβέρνηση που δε θέλει να τη στοιχειώσει το φάντασμα της Μελίνας Μερκούρη σε δύσκολη θέση:

«Προϋπόθεση για οποιονδήποτε δανεισμό είναι η αποδοχή ότι η ιδιοκτησία των αντικειμένων ανήκει στους Επιτρόπους και στο Μουσείο.»

Κάτι αντίστοιχο, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», σχολίασε και η κυβέρνηση της Βρετανίας. Η διατύπωση μάλιστα όσον αφορά τις προτάσεις της πλευράς Μητσοτάκη, ήταν ακόμη πιο μαρμάρινη από αυτή του Βρετανικού Μουσείου.

Όπως απάντησε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού:

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου. Οι επισκέπτες μπορούν να τα βλέπουν δωρεάν. Εκτίθενται εδώ και περισσότερο από 200 χρόνια και εκατομμύρια άνθρωποι από όλον τον κόσμο τα έχουν επισκεφθεί. Οι αποφάσεις που σχετίζονται με αυτά λαμβάνονται από τους Επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.»

Ίσως αν τους τονίσουμε το παράδειγμα του Γιάγια Τουρέ που ήρθε δανεικός στην Ελλάδα και έφυγε για να κάνει τεράστια καριέρα να ψηθούν, ποτέ δεν ξέρεις.

(πηγή)

Best of internet