Quantcast
THE STREAM

Βραζιλία προς G7: «Κρατήστε τα φράγκα για τον Αμαζόνιο για αναδάσωση στην Ευρώπη»

Με ιδιαίτερα ευγενικό τρόπο απέρριψε η κυβέρνηση Μπολσονάρου τη βοήθεια που πρόσφεραν οι G7 για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο


THE NEWSROOM · 27 Αυγούστου 2019

Φιλότιμες προσπάθειες για να διασκεδάσει την κατάσταση με τις ασύλληπτου μεγέθους πυρκαγιές στον Βραζιλιάνικο Αμαζόνιο κάνει η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ζαΐρ Μπολσονάρου. Την ίδια στιγμή που ο πρώην αξιωματικός του στρατού της χώρας να προσπαθεί να φορτώσει στις ΜΚΟ και τον Τζορτζ Σόρος την καταστροφή στο δάσος της βροχής (που ο ίδιος και το παρεάκι του αβαντάρουν και με το παραπάνω), καταφέρνει να βρει και την ψυχική δύναμη να τσακωθεί και με τους ηγέτες της ΕΕ για το θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το ίσως πιο αυθεντικά κωμικό στοιχείο σχετικά με την αποψίλωση της Αμαζονίας, είναι ότι για την κυβέρνηση του Μπολσονάρου γίνεται στο όνομα της υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας της Βραζιλίας: Μην έρθει δηλαδή κανένας αυτόχθων (οι οποίοι μάλλον έπεσαν από τον ουρανό) ή οικολόγος ή κάποιος άλλος τέλος πάντων εχθρός της πατρίδας και προτείνει να μη μετατραπεί ο τεράστιος πνεύμονας πρασίνου σε φάρμα για μοσχάρια.

Αυτό το πράγμα ακριβώς φάνηκε μετά την χτεσινή σύνοδο των G7 στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας. Στο κλείσιμο της συνόδου οι ηγέτες μερικών από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη (Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία και ΕΕ), υποκύπτοντας προφανώς στην παγκόσμια ανησυχία ότι ο Αμαζόνιος θα καεί σαν λαμπάδα και ότι γενικώς θα πεθάνουμε όλοι από ζέστη, κρύο, πλημμύρες ή και όλα αυτά μαζί, έκαναν μια συνάντηση αφιερωμένη ειδικά στο περιβάλλον.

Παρακάμπτοντας το γεγονός ότι ο κολλητός του Μπολσονάρου και πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έκανε κοπάνα από την συζήτηση με περίεργες δικαιολογίες, οι G7 ανακοίνωσαν ότι θα αποδεσμεύσουν αμέσως χρήματα για τις πυρκαγιές – πιο συγκεκριμένα, 20 εκατομμύρια δολάρια για πυροσβεστικά αεροπλάνα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι θα η Γαλλία παρέχει βοήθεια και με άλλους τρόπους.

Εδώ είναι η υπέροχη στιγμή: Ούτε το ότι μιλάμε για τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, ούτε το ότι  30 εκατομμύρια ευρώ είχε δώσει η Λεβερκούζεν στον Ολυμπιακό για τον Παναγιώτη Ρέτσο ήταν αυτά που ενόχλησαν την κυβέρνηση Μπολσονάρου. Αυτό που τους ενόχλησε είναι ότι κάποιος πάει να τους χαλάσει το μπάρμπεκιου που έχουν φτιάξει.

Πρώτος λοιπόν ο Μπολσονάρου δήλωσε ότι οι άλλες χώρες βλέπουν τη Βραζιλία σαν αποικία και δε σέβονται την εθνική της κυριαρχία. Όπως είπε στο Twitter:

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε πως ένας πρόεδρος, ο Μακρόν, εξαπολύει ανάρμοστες και αδικαιολόγητες επιθέσεις εναντίον της Αμαζονίας, ούτε ότι κρύβει τις προθέσεις του πίσω από την ιδέα μιας ‘συμμαχίας’ των χωρών της G7 προκειμένου να ‘σώσουν’ την Αμαζονία, σαν να ήταν αποικία.

«Άλλοι αρχηγοί κρατών έχουν δείξει αλληλεγγύη με τη Βραζιλία, ο σεβασμός της κυριαρχίας οποιασδήποτε χώρας είναι το ελάχιστο που μπορεί κανείς να περιμένει σε έναν πολιτισμένο κόσμο.»

Αυτός που το τερμάτισε πραγματικά όμως ήταν ο ο προσωπάρχης του Μπολσονάρου, Onyx Lorenzoni, ο οποίος πρότεινε στους G7 να κρατήσουν τα λεφτά τους για αναδάσωση στην Ευρώπη (!). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το κείμενο που ο Lorenzoni ανέβασε στο ειδησεογραφικό site G1, ενέκρινε με δηλώσεις της στο AFP η βραζιλιάνικη προεδρία, η οποία θα απορρίψει τη βοήθεια:

«Εκτιμούμε την προσφορά, αλλά ίσως οι πόροι αυτοί είναι πιο σημαντικοί για την αναδάσωση της Ευρώπης.»

Ενώ στη συνέχεια δήλωσε ότι ο Μακρόν βασικά δεν μπορεί να αποφύγει την φωτιά στην Παναγία των Παρισίων και κάθεται και ασχολείται με τον Αμαζόνιο, το οποίο είναι προσβολή καθαρά βγαλμένη από ταινία των Monty Python ή από κάποιο Monkey Island:

«Ο Μακρόν δεν μπορεί να αποφύγει ούτε μια προβλέψιμη πυρκαγιά σε μια εκκλησία που είναι μια παγκόσμια κληρονομιά. Τι μπορεί αυτό να διδάξει στη χώρα μας;»

Η αλήθεια είναι πάντως ότι έχουν ανέβει τα stakes, στην επόμενη συζήτηση για την επερχόμενη οικολογική Αποκάλυψη στον πλανήτη Γη μπορεί κάποιος να απαντήσει με «ΑΥΤΟΣ! 1-0».

(πηγή)

 

Best of internet