Quantcast
THE STREAM

Πτώση σε όλες περίπου τις σχολές εκτός από τις μπατσικές είχαν οι βάσεις του 2019

Ακόμα κι όταν Πολυτεχνικές, Νομικές και Ιατρικές σημειώνουν πτώση, οι σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας (και οι οικονομικές και Πληροφορικής) σώζουν τη μέρα


THE NEWSROOM · 27 Αυγούστου 2019

Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν πραγματικά ποτέ σε αυτή τη χώρα: Με ήλιο ή με βροχή, με μνημόνια ή χωρίς, με ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Ένα από αυτά είναι το κληρονομημένο από τους γονείς βασικό κριτήριο επιλογής σχολής στις Πανελλήνιες: Καλά τα παιδικά όνειρα να γίνουμε σχεδιαστές διαστημοπλοίων αλλά είναι πιο πιθανό να αποκατασταθείς ως influencer σήμερα – και η αλήθεια είναι τόσα χρόνια μνημονίων και τόσα πτυχία και μεταπτυχιακά που έγιναν καριέρες σε call center είναι αρκετά ισχυρό επιχείρημα.

Για μια θέση στον Ήλιο στο Δημόσιο λοιπόν. Ποιο είναι όμως το Δημόσιο εν έτει 2019, που οι αναπληρωτές καθηγητές μετακινούνται κάθε χρόνο περισσότερο από Σαρακατσάνους τσοπάνους του 19ου αιώνα και ένα ολόκληρο παρεάκι από μνημόνια έχει εγγυηθεί ότι θα προσλαμβάνεται κάθε χρόνο μια ποδοσφαιρική ομάδα το πολύ, ακόμα και στα νοσοκομεία; Η απάντηση είναι πολύ απλή:

Αυτό ακριβώς είναι το πόρισμα από τις φετινές βάσεις των Πανελληνίων αγαπητές φίλες και φίλοι. Όπως είπε η γαλάζια υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως:

«Καταγράφεται πτώση περίπου 100-200 μορίων στη Νομική, 200-300 μορίων στις Ιατρικές, 300-800 μορίων στις Πολυτεχνικές, 600 μορίων στις Παιδαγωγικές και 500-1000 μορίων στις Μαθηματικές.»’

Πιο αναλυτικά, έχουμε τα εξής: Η Ιατρική Αθήνας είναι στα 18.724 μόρια, δηλαδή 305 μόρια λιγότερα από το 2018, η Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ είναι στα 19.050, δηλαδή 284 μόρια λιγότερα από πέρσι και η Νομική Αθήνας έχει βάση 18.013 μόρια, 206 μόρια λιγότερα από το 2018. Επίσης το Φιλολογικό ΕΚΠΑ είναι στα 14.677 μόρια, δηλαδή 1.590 μόρια λιγότερα από πέρσι και στο Μαθηματικό ΕΚΠΑ η βάση είναι 14.617 από 15.152 που ήταν πέρυσι. Κάπου 300 μόρια έπεσαν επίσης οι Ψυχολογίες σε ΕΚΠΑ και Πάντειο.

Τα δε γενικά στατιστικά είναι «το 23% των υποψηφίων εισάγεται στην πρώτη προτίμηση», οι 80.000 από τους 104.000 υποψήφιους εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και γυναίκες τα πήγαν καλύτερα από τους άνδρες, με επιτυχία στο 53,48% σε σύγκριση με το 46% που έπιασαν οι άνδρες. Από την άλλη, οι μαθητές που είναι κάτω από τη βάση είναι πάνω από 25% στα ΓΕΛ και πάνω από 40% στα ΕΠΑΛ.

Με λίγα λόγια ένα σωρό σχολές πέφτουν. Ποιοι είναι όμως οι μεγάλοι νικητές;

«Ανοδος καταγράφεται στην Πληροφορική κατά 300 μόρια αλλά και στις οικονομικές και αστυνομικές σχολές

Όλα αυτά εξηγούνται πολύ εύκολα: Ο κλάδος της πληροφορικής είναι από τους λίγους που υπάρχουν ευκαιρίες στην αγορά εργασίας και οι οικονομικές σχολές ανέβηκαν επειδή HELLO ΗΡΘΕ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ (ελαφρώς συζητήσιμο το πότε ήρθε). Με τις αστυνομικές σχολές είναι πιο απλό – η νέα κυβέρνηση έχει ανακοινώσει εδώ και λίγο καιρό ότι θα παίξουν τουλάχιστον 1400 προσλήψεις νέων αστυνομικών σε οργανικές θέσεις μέσω Πανελληνίων, με ένα κομμάτι των μαθητών να επιλέγει προφανώς μια θέση μόνιμου Μπαλούρδου από την ανεργία. Άνοδο είχαν επίσης οι βάσεις των στρατιωτικών σχολών, στο ίδιο πνεύμα πάντα.

Θα είχε ενδιαφέρον πάντως μια κυβέρνηση να πειραματιστεί με μαζικές προσλήψεις δασολόγων για να δει τι θα γίνει.

(Πηγές: 1, 2)

 

 

 

Best of internet