Quantcast
THE STREAM

Όταν ο επίτιμος διδάκτορας ΑΠΘ Άνθιμος μας έλεγε ότι δεν υπάρχουν άλλοι πλανήτες

Η υπέροχη στιγμή που ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης έθετε τις βάσεις για να γίνει διδάκτορας και στην αστροφυσική


THE NEWSROOM · 17 Ιουλίου 2019

Αν μη τι άλλο, είναι πολύ ευχάριστο να μαθαίνει κανείς ότι η χώρα ανταμείβει τους άριστούς της. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος δηλαδή για να χαρακτηρίσει κανείς την αναγόρευση ενός από τους αγαπημένους μας σκοταδιστές της χώρας, του Μητροπολίτη Άνθιμου Θεσσαλονίκης σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Αυτό φυσικά δεν αποφασίστηκε τώρα: Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει ανακοινωθεί εδώ και 2 χρόνια περίπου, γιατί αν δεν γίνει επίτιμος διδάκτορας σε οποιοδήποτε πεδίο ένας άνθρωπος που καλεί σε αγρυπνία για την εξαφάνιση της ομοφυλοφιλίαςπου κατηγορείται για συγκάλυψη βιασμού ανήλικου παιδιού σε ορφανοτροφείο και που βγάζει σέλφιζ με το ζεύγος Μιχαλολιάκου, τι νόημα έχει η ζωή μας.

Όπως είχε τονίσει τότε η διοίκηση του Πανεπιστημίου:

«[O Άνθιμος] ανήκει στους κορυφαίους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος του κλίματος των Νέων Χωρών. Πρόκειται για έναν Ιεράρχη με υψηλό αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης, ρέκτη του βιβλίου και της πολιτιστικής δημιουργίας, βοηθό και συμπαραστάτη στις προσπάθειες της ακαδημαϊκής θεολογικής κοινότητας.»

Η συγκίνηση ήταν μάλιστα τόσο μεγάλη, που η τελετή έγινε στα μουλωχτά: Χωρίς προειδοποίηση και κεκλεισμένων των θυρών στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης (ίσως ήταν τιμωρημένη η Αγία Έδρα). Anyway, η όμορφη αυτή περίσταση είναι ιδανική για να θυμηθούμε μια άλλη, υπέροχη στιγμή με πρωταγωνιστή τον Άνθιμο.

Πιο συγκεκριμένα, ήταν όταν ο Άνθιμος μας διαβεβαίωσε από τον άμβωνα του ότι α) δεν έχει πάει κανείς στο φεγγάρι και β) ότι δεν υπάρχουν άλλοι πλανήτες. Η πηγή του ήταν ένας «διαπρεπής επιστήμονας», ο οποίος λογικά ήταν από το χωριό, διότι δεν μάθαμε ποτέ το όνομά του:

«Μην ακούτε τι σας λένε, ότι έχουν πάει στο φεγγάρι, ή ότι υπάρχουν άλλοι πλανήτες. Ο συνομιλητής μου μού είπε ότι τα συμπεράσματα των νέων επιστημόνων δεν έχουν κατατεθεί ακόμα.»

Δείτε το διαπλανητικό ντοκουμέντο:

Δε μπορεί να πεις κανείς πάντως, ούτε μικρογραμμάριο αριστείας δεν έχει πάει χαμένο.

 

Best of internet