Quantcast
THE STREAM

Αγιασμό ενάντια στο Δάκο του Σέιχ Σου κάνουν γεωπόνοι παπάδες στη Θεσσαλονίκη

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση της ελαφρώς παραθρησκευτικής θεολογίας και της δασοπονίας ξεκίνησε μια εκκλησία στη συμπρωτεύουσα


THE NEWSROOM · 26 Ιουνίου 2019

Μια ενδιαφέρουσα τομή των γνωστικών αντικειμένων της θεολογικής και της γεωπονικής επιστήμης μας έρχεται από την πάντα όμορφη Θεσσαλονίκη. Η αφορμή ήταν η δραματική επίθεση που δέχονται τα δάση της βόρειας Ελλάδας, με προεξέχον ανάμεσα σε αυτά το γνωστό δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη, από ένα εξαιρετικά απειλητικό φλοιοφάγο έντομο, το οποίο έχει πετσοκόψει κυριολεκτικά τη φλούδα των δέντρων.

Ο απολογισμός στην καταστροφή δασών είναι μέχρι στιγμής 2.000 στρέμματα στο Σέιχ Σου και 37.000 στρέμματα σε γειτονικούς νομούς, με τις αρχές να μην έχουν βρει ακόμη κάποιον τρόπο να σταματήσουν το έντομο – εξολοθρευτή. Όπως δήλωσε στον Αντέννα ο Θεοχάρης Ζάγκας, καθηγητής περιβάλλοντος του ΑΠΘ, «Το πρόβλημα δυστυχώς είναι μεγάλο αυτή τη στιγμή. Το έντομο κινείται σχεδόν ανεξέλεγκτα».

Εκεί που κολλάει το κράτος όμως πολύ πιθανόν να μπορεί να καθαρίσει ο Παντοκράτωρ (στο κάτω κάτω κάτι ξέρει από έντομα, αν σκεφτούμε τις ακρίδες που είχε στείλει στην Παλαιά Διαθήκη), οπότε μια εκκλησία της Θεσσαλονίκης αποφάσισε να βάλει μπροστά τα μεγάλα μέσα. Πιο συγκεκριμένα, ο  Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ωραιοκάστρου διοργανώνει αγιασμό ενάντια στον Δάκο του Σέιχ σήμερα Τετάρτη 26 Ιουνίου, στο εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το Bon Chateau.

Πολύ πιθανόν να πρόκειται για τον πρώτο οικολογικό αγιασμό της ιστορίας, καθώς όπως υπογραμμίζει η εκκλησία «πρόκειται για μια κίνηση αγάπης προς το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας και θα σας περιμένουμε όλους». Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Εκκλησία μας ανέκαθεν χρησιμοποιούσε τα «όπλα» της, που είναι η προσευχή και οι αγιαστικές πράξεις, για την αντιμετώπιση ακόμη και φυσικών καταστροφών. Δεν είναι λίγες οι μαρτυρίες για πάνδημη συμμετοχή σε λιτανείες και διάφορες άλλες ιερές πράξεις για την αντιμετώπιση της ανομβρίας ή του σεισμού κ.α. Ανέκαθεν η ευλάβεια του κόσμου, κυρίως τα παλαιότερα χρόνια, ωθούσε στην αναφορά στον Τριαδικό Θεό και στους Αγίους για την λύση ακόμη και των καθημερινών, βιοτικών προβλημάτων. Παρόλη την επιβολή του ορθολογισμού στη σύγχρονη εποχή, η ευλάβεια του κόσμου είναι ακόμη ζωντανή κι αυτό διότι εκεί που η λογική φτάνει σε αδιέξοδα, έρχεται η πίστη και η ευλάβεια για να δώσει, σε πολλές περιπτώσεις, την λύση του προβλήματος.

Για τους παραπάνω λόγους, προσκαλούμε όλους τους ευλαβείς χριστιανούς, την Τετάρτη 26 Ιουνίου και ώρα 7:30 το απόγευμα, στο εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το Bon Chateau, για να τελέσουμε Αγιασμό και να προσευχηθούμε για την διάσωση του δάσους μας που το κατατρώγει το έντομο φλοιοφάγος και το οποίο απειλή τα δέντρα με αφανισμό. Πρόκειται για μια κίνηση αγάπης προς το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας και θα σας περιμένουμε όλους.»

Το ξέραμε από τώρα πως οι χορτοφάγοι υφίστανται διώξεις σε αυτή τη χώρα, όμως ότι θα γίνονταν λιτανείες εναντίον τους δεν το περιμέναμε.

Best of internet