Quantcast
THE STREAM

Εντρεπρενέρ πείραζαν επί πληρωμή ρολόγια της ΔΕΗ και πληρώνονταν με δελτία στοιχήματος

Ένα εξαιρετικά πετυχημένο, αν και ανεπίσημο παρακλάδι της ΔΕΗ κατάφεραν να στήσουν από το 0 κάποιοι δουλευταράδες ηλεκτρολόγοι


THE NEWSROOM · 19 Ιουνίου 2019

Μία υπέροχα εξειδικευμένη απάτη φαίνεται πως είχαν στήσει κάποιοι πετυχημένοι εντερπρενέρ της παραοικονομίας, με το προϊόν που παρήγαγαν να είναι ελαφρότεροι λογαριασμοί ΔΕΗ για τους πελάτες τους. Τα κύκλωμα, τα μέλη του οποίου συνελήφθησαν την Τρίτη το πρωί από τον γνωστό αντιεπιχειρηματικό θεσμό που λέγεται ΕΛ.ΑΣ., είχαν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να εξυπηρετήσουν 248 πελάτες και κλέψουν 5 εκατ. 294 χιλ. 89 κιλοβατώρες, τονώνοντας με αντίτιμο μια απλή προμήθεια την εθνική οικονομία, αν και ομολογουμένως όχι την οικονομία του ΔΕΔΔΗΕ.

Ειδικά γι’αυτόν τον τελευταίο, έχουν στο βιογραφικό τους και μια απάτη 1,45 εκατομμύρια ευρώ σε βάρος του. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το παράνομο κύκλωμα λειτουργούσε με βάση τα πιο τελευταία ευρωπαϊκά στάνταρ, καθώς δούλευε σαν συνεργείο, το οποίο μάλιστα χρησιμοποιούσε αντίστοιχο επαγγελματικό εξοπλισμό και υλικά με αυτά που έχουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο τρόπος λειτουργίας ήταν ο εξής: Ζητούσαν από τους πελάτες να τους ειδοποιούν για το πότε θα επιστρέψει το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ, για να μπορέσουν να αφαιρέσουν τον ειδικό μηχανισμό τους από το ρολόι και να μη γίνει καμιά παρεξήγηση. Για να μείνουν μάλιστα όλα εμπιστευτικά, χρησιμοποιούσαν και κωδικές φράσεις: Έτσι ο ερχομός συνεργείου του ΔΕΔΔΗΕ λεγόταν ως «αύριο περνάει ο ταχυδρόμος» ή «αύριο θα έχουμε πρεμιέρα», οι κιλοβατώρες λέγονταν κιλά ή μέτρα και το επαγγελματικό ραντεβού λεγόταν «να πάμε για καφέ».

Ακόμη πιο εφευρετικός ήταν ο τρόπος με τον οποίο έμπαινε το χρήμα στους λογαριασμούς του εντερπρενέρ outfit: Το κύκλωμα πήγαινε κανονικά ταμείο, καθώς πληρωνόταν με κερδισμένα δελτία στοιχήματος. Εφαρμοζόταν δε και προοδευτική κοστολόγηση, καθώς οι απλοί νοικοκύρηδες πλήρωναν 50-100 ευρώ ταρίφα, ενώ οι μεγάλοι πελάτες πλήρωναν 10% προμήθεια στο όφελος που είχαν.

Η κοινοφελής εργασία τους δυστυχώς διακόπηκε λόγω συλλήψεων εννέα ατόμων του παρεακίου, τα οποία περιλαμβάνουν και τον CEO της φάσης, ενώ δεν έχει βρεθεί ακόμη ο πάροχος του εξοπλισμού. Οι συλλήψεις έγιναν σε σπίτια στον Κολωνό, τη Γλυφάδα, το Γαλάτσι, τη Νίκαια, τον Πειραιά και εκκρεμούν ακόμη οι συλλήψεις άλλων 161 εμπλεκόμενων, στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι κάπου 248 πελάτες, οι οποίοι κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κλοπής, της απάτης και της πλαστογραφίας.

Μεταξύ άλλων, οι κατηγορίες της ποινικής δικογραφίας που σχηματίστηκε περιλαμβάνουν τα – κατά περίπτωση -αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, της πλαστογραφίας και της απάτης από κοινού, της νομοθεσίας που αφορά την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία αρχαιοτήτων και εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς και της νομοθεσίας που αφορά στα όπλα.

Πάντως αν κάποια στιγμή καθαρίσουν με όλα αυτά μπορούν άνετα να προσληφθούν από τη ΔΕΗ με τόσες γνώσεις και εμπειρία που έχουν αποκτήσει.

 

Best of internet