Quantcast
THE STREAM

Μπελάδες με τις αρχές είχαν η Madonna και οι Ισλανδοί επειδή έσπασαν το No Politica στη Eurovision

Η ισλανδική μπάντα Hatari και η Madonna έβαλαν την Παλαιστίνη και τη σημαία της μέσα στο διαγωνισμό, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τη διοργάνωση


THE NEWSROOM · 20 Μαΐου 2019

Όποιος θα περίμενε να τελειώσει η φετινή Eurovision χωρίς κάποιου είδους πολιτικό μπάχαλο, προφανώς είχε ποντάρει στο λάθος άλογο. Η διοργάνωση που τίμησαν και τιμήθηκαν ο Μιχάλης Ρακιντζής, η Μαρινέλλα και η Σοφία Βόσσου προφανώς και δεν διακρίνεται για τον πολιτικό της χαρακτήρα κατά κανόνα, όμως η φετινή διοργάνωση στο Ισραήλ ήταν μια ξεχωριστή περίσταση στην ιστορία του θεσμού και η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση του Ισραήλ έκανε από πέρσι γενναίες προσπάθειες για να πολώσει το πολιτικό κλίμα, ενώ στην όλη συζήτηση μπλέχτηκε και η Κατερίνα Ντούσκα, όταν αρνήθηκε να προχωρήσει στο μποϊκοτάζ στο οποίο την προσκάλεσε ο Ρότζερ Γουότερς.

Τελικά το ζήτημα της σύγκρουσης Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, το οποίο ήταν πραγματικά το τελευταίο πράγμα που ήθελε να απασχολήσει τη φετινή Eurovision η διοργανώτρια αρχή, εμφανίστηκε σε δημόσια θέα με πρωτοβουλία δύο τελείως απροσδόκητων πλευρών. Καταρχάς από την τελείως άγνωστη καλλιτέχνιδα που λέγεται Madonna, η οποία στο show της επί σκηνής (όπου είπε το παλιό «Like a Prayer» και το καινούριο «Future») συμπεριέλαβε δύο χορευτές με μία διαφορετική σημαία ο καθένας στην πλάτη.

Σε μία προφανώς συμβολική κίνηση, οι δύο χορευτές αγκαλιάστηκαν. Αυτό ήταν το σκηνικό:

Να σημειωθεί πως η διοργανώτρια αρχή EBU σχολίασε αρνητικά την πρωτοβουλία της Madonna, λέγοντας αφενός ότι «η Εurovision δεν είναι εκδήλωση πολιτικού περιεχόμενου και η Μαντόνα το είχε πληροφορηθεί αυτό» και ότι «αυτό το στοιχείο της εμφάνισης δεν αποτελούσε κομμάτι καμιάς πρόβας». Επίσης, η χορεύτρια της Madonna με την σημεία της Παλαιστίνης, Mona Berntsen, κατήγγειλε πως οι ισραηλινές αρχές την ανέκριναν για δύο ώρες στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. Η φάση πάντως δεν σταμάτησε εκεί, και συνεχίστηκε από μια άλλη πλευρά.

Την πλευρά της Ισλανδικής μπάντας Hatari, η οποία την ώρα που τους ανακοινώθηκε η βαθμολογία τους (πήραν 234 πόντους, αν έχετε την απορία) έβγαλαν και έδειξαν σε όλους τους θεατές της Eurovision μια σημαία της Παλαιστίνης. Όχι ότι έπεσε και κανείς από τα σύννεφα, καθώς είχαν ξεκαθαρίσει εδώ και μήνες ότι έχουν κάποια πράγματα να πουν για την κυβέρνηση του Ισραήλ:

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάποια τιμωρία από την πλευρά της EBU. Ο εταίρος της στο Ισραήλ πάντως δήλωσε πως «αναμένει» κάτι τέτοιο, ενώ η ίδια η EBU δήλωσε πως το ζήτημα είναι υπό συζήτηση, ενώ ο κανονισμός της Eurovision επιτρέπει μέχρι και το ντισκαλιφιέ για σπάσιμο του no politica.

Η αλήθεια είναι πως η Ισραηλινή κυβέρνηση το ήθελε πολύ να πάει στο πολιτικό η φάση μέσω της Eurovision, δε μπορεί να παραπονεθεί τώρα που το κατάφερε.

 

 

 

 

Best of internet