Quantcast
THE STREAM

Η Χρυσή Αυγή έφαγε άκυρο από τις εκλογές για το Δήμο Θεσσαλονίκης λόγω έλλειψης νεοναζί υποψήφιων

Η παράταξης υπόδικης οργάνωσης δεν κατάφερε να δηλώσει τους απαραίτητους υποψήφιους, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί


THE NEWSROOM · 17 Μαΐου 2019

Και επίσημα χωρίς υπόδικες νεοναζιστικές οργανώσεις θα εξελιχθούν οι εκλογές στο Δήμο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με δύο διαδοχικές αποφάσεις των δικαστικών αρχών της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, είναι πλέον οριστικό ότι η Χρυσή Αυγή δε θα μπορέσει να συμμετάσχει στις εκλογές για το Δήμο, με το λόγο να είναι ότι η παράταξη της ονόματι «Ελληνική Αυγή», η οποία έχει επικεφαλής τον επίσης υπόδικο Αρτέμη Ματθαιόπουλο, δεν κατάφερε να βρει τους απαραίτητους υποψήφιους στην εκλογική περιφέρεια της Τριανδρίας.

Η «Ελληνική Αυγή» θα έχει παρέα σε αυτή τη μοίρα, χωρίς να είμαστε σίγουροι βέβαια για το αν οι άλλες δύο παρατάξεις που κόπηκαν (οι «Ενωμένοι Μακεδόνες» με επικεφαλής τον Δημήτρη Ζιαμπάση και ο συνδυασμός «Γίνεται Μπορούμε» με επικεφαλής τον Σάββα Χαλιαμπάλια) αισθάνονται καλά με την εθνικοσοσιαλιστική παρέα τους στον εκλογικό αποκλεισμό. Όπως ανέφερε η αρχική απόφαση του Πρωτοδικείου:

«Κατ’ ακολουθίαν, οι γραπτές δηλώσεις κατάρτισης συνδυασμών υποψηφίων Δημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, Συμβούλων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων του Δήμου Θεσσαλονίκης, πρέπει να γίνουν δεκτές και ν’ ανακηρυχθούν ομόφωνα όλοι οι συνδυασμοί που δηλώθηκαν για τις Δημοτικές Εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 στο Δήμο αυτόν, πλην των συνδυασμών 1) «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», 2) «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» και 3) «ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ», οι οποίοι δεν πρέπει να ανακηρυχθούν για τις προκείμενες δημοτικές εκλογές του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθόσον οι δηλώσεις κατάρτισής τους κρίνονται ως απαράδεκτες σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 1 στοιχ. β και παρ. 9 περίπτωση 5 ν. 3852/2010, όπως το άρθρο 18 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 14 ν. 4555/2018 και ισχύει στην προκειμένη περίπτωση (άρθρο 44 παρ. 2 και 3 ν. 4555/2018), δηλονότι, άπαντες οι ως άνω συνδυασμοί υποψηφίων Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ όφειλαν κατά νόμο να περιλάβουν, στις σχετικές, γραπτές, δηλώσεις τους, υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους για το σύνολο των εκλογικών περιφερειών που αποτελούν το Δήμο Θεσσαλονίκης, ήτοι της δημοτικής ενότητας της Θεσσαλονίκης και της δημοτικής ενότητας της Τριανδρίας (βλ. άρθρο 25 στοιχ. β σε συνδυασμό με άρθρο 1 αριθμ. 19 Α1, άρθρο 18 παρ. 1 στοιχ. β και παρ. 9 περ. 5 ν. 3852/2010), στις γραπτές δηλώσεις κατάρτισής τους, όπως προκύπτει από την επισκόπηση αυτών, έχουν περιλάβει υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους μόνο για την εκλογική περιφέρεια της δημοτικής ενότητας της Θεσσαλονίκης και όχι και για την εκλογική περιφέρεια της δημοτικής ενότητας της Τριανδρίας.»

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, η Ελληνική Αυγή κατέθεσε ένσταση στην αρχική απόφαση, η οποία και συζητήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 14 Μαΐου στην αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Οι ενστάσεις των Χρυσαυγιτών τελικά απορρίφθηκαν, καθώς τα ονόματα που είχαν δηλώσει  για τη δημοτική ενότητα Τριανδρίας, η οποία έχει ενωθεί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης δεν αναφέρονταν ρητά.

Το αποτέλεσμα είναι ότι αφενός οι εκλογές στο Δήμο Θεσσαλονίκης θα γίνουν χωρίς Ελληνική Αυγή. Και, αφετέρου ότι ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος θα έχει τη διάκριση να είναι το μόνο μέλος του πολιτικού συμβουλίου της Χρυσής Αυγής που θα τα πει στο δικαστήριο χωρίς να είναι εκλεγμένος κάπου, είτε βουλευτή, είτε δημοτικού συμβούλου.

Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η εξέλιξη σας προκαλεί απίστευτη θλίψη, όμως αν μη τι άλλο μπορείτε να παρηγορηθείτε γνωρίζοντας ότι τουλάχιστον ο Punisher της καθαριότητας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, συνεχίζει ακάθεκτος την φαντασμαγορική πορεία του στην πολιτική και στη Θεσσαλονίκη.

(1, 2)

Best of internet