Quantcast
THE STREAM

Οριστικά ένοχοι για τη ρατσιστική δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν οι δύο Χρυσαυγίτες

Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθήνας αποφάσισε ομόφωνα την ενοχή τους για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ρατσιστικά κίνητρα


THE NEWSROOM · 6 Μαΐου 2019

Το 2/2, εννοώντας να καταδικαστούν σε πρωτοβάθμιο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο για την εν ψυχρώ δολοφονία με επτά μαχαιριές του 27χρονου Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν που διέπραξαν τον Ιανουάριο του 2013 στα Πετράλωνα πέτυχαν οι δράστες, Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος, οι οποίοι έχουν ταυτόχρονα και ένα side project να τρέχει, καθώς είναι κατηγορούμενοι και στη δίκη της Χρυσής Αυγής για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Να σημειωθεί πως οι δύο κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν αμετανόητοι στις απολογίες τους πρόσφατα, υποστηρίζοντας ότι έγινε συμπλοκή, με τον Στεργιόπουλο συγκεκριμένα να λέει ότι ακούμπησε τον Λουκμάν με το μαχαίρι «χωρίς καθόλου δύναμη». Προς μεγάλη τους έκπληξη λογικά το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθήνας δεν πείστηκε, και αποφάσισε ομόφωνα την ενοχή τους για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο και αντικειμενική σύμπραξη στην εκτέλεση της πράξης, αποδεχόμενο πως υπήρξε σαφές ρατσιστικό κίνητρο, το οποίο σήμαινε επίσης και την υπαγωγή στο αντίστοιχο άρθρο του ποινικού κώδικα.

Όπως είχε ειπωθεί σε προηγούμενη δικάσιμο:

– Πρόεδρος: Πώς ερμηνεύετε το συμβάν;

– Κατηγορούμενος: Θίχτηκε και παρεξηγήθηκε. Ζητάμε συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος. Δεν το είχαμε σχεδιάσει, λάθος μας ήταν.

– Πρόεδρος: Με το μαχαίρι τι θέλατε να κάνετε; Γιατί το βγάλατε;

– Κατηγορούμενος: Δεν ήθελα να τον τραυματίσω.

– Πρόεδρος: Γιατί δεν χρησιμοποιήσατε τα χέρια σας;

– Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω, λάθος μου.

– Εισαγγελέας: Πιστεύετε αντέχει ο ισχυρισμός σας; Το θύμα κάνει τσαμπουκά στον δρόμο με βρισιές, ενώ πάει χαράματα για μεροκάματο στη λαϊκή για 20 ευρώ;

– Κατηγορούμενος: Θίχτηκε προφανώς… Μας έβρισε.

Να σημειωθεί πως με βάση την απόφαση του Εφετείου, η υπόθεση της στυγερής δολοφονίας του Λουκμάν έχει την θλιβερή τιμή να παραμένει το πρώτο στη δικαστική ιστορία της χώρας έγκλημα κατά ζωής με ρατσιστικό κίνητρο. Όπως είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, διαβάζοντας το σκεπτικό της απόφασης:

«Η επιλογή του θύματος έγινε λόγω των φυλετικών χαρακτηριστικών και της καταγωγής του.»

Αν και το δικαστήριο τελικά επέλεξε να μην εμπλέξει το έγκλημα με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής:

«Tο δικαστήριο δεν συνδέει την πράξη των δύο δραστών με την Χρυσή Αυγή αλλά με το γεγονός πως οι δύο δράστες γνώριζαν πως επιτίθενται σε έναν αλλοδαπό.»

Η ποινή που είχαν εισπράξει οι δράστες για το κατόρθωμά τους να δολοφονήσουν εν ψυχρώ για «μία ιδεοληψία περί φυλετικής ανωτερότητας» έναν μετανάστη που δούλευε σε λαϊκή, ήταν η ισόβια κάθειρξη. Η νέα ποινή δεν έχει καθοριστεί ακόμη, καθώς σύντομα θα έχει ψηφιστεί το Νομοσχέδιο για το νέο Ποινικό Κώδικα και η υπεράσπιση των κατηγορούμενων ζήτησε να χρησιμοποιηθεί αυτό στην καταμέτρηση των ποινών.

Οι δύο δολοφόνοι ζήτησαν επίσης να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Οι γονείς του Σαχζάτ Λουκμάν

Τελικά το Εφετείο αναγνώρισε με πλειοψηφία 6-1 το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης ενώ απέρριψε ομόφωνα τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και ειλικρινούς μεταμέλειας, με την ανακοίνωση των ποινών να αναβάλλεται για άλλη δικάσιμο. Όπως είπε ο εισαγγελέας πριν από την ψήφιση:

«Στέκομαι με συμπάθεια απέναντι σε αυτά τα παιδιά, εκτιμώ ότι παραπλανήθηκαν, αλλά ζητώ να απορριφθούν τα αιτήματά τους για αναγνώριση ελαφρυντικών.»

Μάλλον θα έχουν αρκετό χρόνο να τα σκεφτούν όλα αυτά στη φυλακή, ίσως και για να τα σκεφτούν και 2-3 φορές ακόμη.

Best of internet