Quantcast
THE STREAM

Έξωση της Χρυσής Αυγής από τους δημόσιους χώρους αποφάσισε ο Δήμος Αθηναίων για τις εκλογές

Με βάση την εισήγηση που υπερψηφίστηκε, δεν υπάρχει χώρος για «αυτούς που κηρύττουν το μίσος και την μισαλλοδοξία»


THE NEWSROOM · 22 Απριλίου 2019

Άστεγη ως προς τους προεκλογικούς της χώρους έγινε με συνοπτικές διαδικασίες η Χρυσή Αυγή με την σημερινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση του νυν δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη να μην παραχωρηθεί δημόσιος χώρος στη Χρυσή Αυγή για το προεκλογικό της περίπτερο πέρασε κατά πλειοψηφία, οπότε τώρα η Χρυσή Αυγή θα αναγκαστεί να πειραματιστεί με σαϊτες, μπαλόνια ή να γράφουν πάνω σε σκονισμένα αυτοκίνητα τα συνθήματα τους.

Για την αστεγοποίηση της Χρυσής Αυγής προφανώς βοήθησε η πλούσια εμπειρία δίωξης αστέγων που έχει στο βιογραφικό του ο Γιώργος Καμίνης, η οποία ισοφαρίζεται βέβαια από την Πρωτοχρονιά με Μουζουράκη και Πλιάτσικα που μας χάρισε. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος για την έξωση των Χρυσαυγιτών, «σε αυτούς που κηρύττουν το μίσος και την μισαλλοδοξία δεν μπορεί να τους δοθεί χώρος στην Αθήνα για την κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας που είναι οι εκλογές».

Όπως αναφέρει αναλυτικά η εισήγηση που υπερψηφίστηκε:

«Με την παραχώρηση δημόσιου χώρου στα πολιτικά κόμματα προκειμένου να μπορέσουν να αναλύσουν το πρόγραμμά τους στους εκλογείς, πραγματώνεται το δικαίωμα της συλλογικής έκφρασης των πεποιθήσεων. Είναι ένα δικαίωμα, παράλληλα πολιτικής συμμετοχής, το οποίο οριοθετείται από το ίδιο το Σύνταγμα και την έννομη τάξη.
Θέλω να θυμίσω ότι, όπως όλα τα δικαιώματα, ούτε το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης ή των θρησκευτικών πεποιθήσεων, είτε από άτομα κατ’ ιδίαν, είτε από συλλογικότητες όπως είναι σωματεία, είτε πολιτικά κόμματα, είναι απεριόριστο. Δεν είναι απεριόριστο. Τελεί υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του Συντάγματος. Και επειδή μιλάμε για ευρωεκλογές, αποτελεί ευρωπαϊκή κατάκτηση το γεγονός ότι ο λόγος του μίσους έχει ποινικοποιηθεί πλέον στο σύνολο σχεδόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο λόγος μίσους που εισάγει αθέμιτες διακρίσεις με βάση κριτήρια φυλετικά, εθνοτικά, θρησκευτικής πίστης ή σεξουαλικού προσανατολισμού, είναι ένας λόγος ο οποίος είναι έξω από τα όρια της έννομης τάξης. Ακόμα και ιεράρχης, σας θυμίζω καταδικάστηκε από την ελληνική δικαιοσύνη, με βάση τις διατάξεις αυτές. Επομένως, σε πολιτικά κόμματα ή παρατάξεις, οι οποίες πρεσβεύουν αυτές τις απόψεις, δεν υπάρχει περιθώριο ανοχής της έννομης τάξης. Και βεβαίως δε θα παραχωρηθεί από τον δήμο Αθηναίων κανένας δημόσιος χώρος για την προβολή θέσεων μίσους και βίας. Όπως δεν παραχωρήσαμε δημόσιο χώρο και στα συσσίτια μίσους. Είναι θέμα τιμής του πολιτικού συστήματος. Είναι θέμα προάσπισης της συνταγματικής έννομης τάξης το να μην νομιμοποιήσουμε, με οποιοδήποτε κριτήριο, τη συμμετοχή ανθρώπων στη δημόσια σφαίρα, οι οποίοι κηρύσσουν το μίσος κατά των συνανθρώπων τους. Αυτό ας το κάνουν από τα γραφεία τους, από τα κανάλια τους, από οπουδήποτε αλλού, όχι όμως από έναν χώρο που ανήκει σε όλους τους πολίτες. Αυτή πιστεύω ότι είναι η πεποίθηση της δημοκρατικής πλειοψηφίας, του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Αυτού του είδους ο λόγος είναι εξοβελιστέος. Και ελπίζουμε, ότι σύντομα θα περατωθεί και η δικαστική διαδικασία, ούτως ώστε οι πρωτεργάτες αυτής της ιστορίας να μπουν πια για τα καλά στη φυλακή. Αρκετή ανοχή έχει επιδείξει η έννομη τάξη απέναντι σ΄αυτή την κατηγορία των ανθρώπων, οι οποίοι συγκροτούν εγκληματική οργάνωση.

Έτσι, ερμηνεύοντας βάσει του Συντάγματος τις συγκεκριμένες διατάξεις, προχωράμε ακριβώς σε αυτή την κατανομή η οποία παρέχει χώρο, σε όλα αδιακρίτως τα πολιτικά κόμματα και τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις του δημοκρατικού φάσματος αλλά μόνο σε αυτά.»

Το poster boy των Ναζί στο δημοτικό συμβούλιο, Ηλίας Κασιδιάρης, φαίνεται πως δεν ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα με αυτή την εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, έκανε πως σημειώνει ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν τον έπαιξαν και απείλησε με μηνύσεις:

Δεν ξέρουμε αν σας θυμίζει κάτι αυτό με τις σημειώσεις, εμάς μας έφερε μια αφηρημένη ομοιότητα στο μυαλό:

 

Best of internet