Quantcast
THE STREAM

Όχι στην αύξηση της τιμής του πιτόγυρου λένε οι Σαλονικείς σουβλατζήδες

Η άποψη μιας μερίδας των Αθηναίων ψητοπωλών πως τα σουβλάκια πρέπει να ακριβύνουν δεν περνάει τα Τέμπη


THE NEWSROOM · 22 Απριλίου 2019

150% αναμενόμενο ήταν το ότι η έτσι κι αλλιώς διχασμένη Ελλάδα μας θα γινόταν χίλια κομμάτια για την τιμή του σουβλακιού. Ένα νέο εθνικό ζήτημα προέκυψε όταν ο εκπρόσωπος του υπό ίδρυση Σωματείου Ψητοπωλών, Γιώργος Πολύζος, δήλωσε πρόσφατα ότι η τιμή του σουβλακιού πρέπει να ανέβει 10-15% λόγω της ανόδου στην τιμή του χοιρινού κρέατος, με σκοπό προφανώς να μείνει ίδια η ποιότητα που γνωρίζουμε και αγαπάμε.

Όπως είχε δηλώσει ο κ. Πολύζος:

«Ο καταναλωτής επειδή αναφέρατε ότι θα στεναχωρηθεί με την αύξηση στην τιμή. Δεν θα στεναχωρηθεί. Θα στεναχωρηθεί αν δεν υπάρχει ποιότητα στο προϊόν που θα πάρει. Εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει αυτή η ποιότητα γι’ αυτό ετοιμαζόμαστε να κάνουμε κάποιες αυξήσεις. Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε το προϊόν μας.»

 

Η ασθένεια του διχασμού μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης ξαναχτύπησε όμως, όπως φαίνεται, καθώς οι σουβλακοπαρασκευαστές της Θεσσαλονίκης δε συμφωνούν με τη συγκεκριμένη πολιτική απόφαση. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και καφέ-μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας, τονίζοντας μάλιστα ότι έχει ήδη λήξει το θέμα με τον ήδη πρόεδρο του σωματείου Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης Σάββα Κεσίδη:

«Βγήκε κάποιος στην Αθήνα και ανακοίνωσε ότι θα κάνει αύξηση στο τυλιχτό σουβλάκι, επειδή θα ανέβει (η τιμή) του κρέατος (…) Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ενόψει εορτών, ανεβάζουν κάποιο ποσοστό (…) βρίσκουν ευκαιρία και ανεβάζουν (τις τιμές) λόγω εορτών. Αυτός είπε ότι θα ανεβάσουν (την τιμή) στο σουβλάκι τους, καλά κάνει και το κάνει, ό,τι είναι νόμιμο ας το κάνει όπως θέλει. Η αγορά ξέρει να κρίνει την πορεία του κάθε επαγγελματία»,

Ενώ ο κ. Κεσίδης συμπλήρωσε το εξής την απάντηση στη σκευωρία του Αθηναϊκού κράτος:

«Το χοιρινό κρέας πάντα τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου και για όλο το καλοκαίρι, παίρνει μία αύξηση γύρω στο 10% με 15% και πάντα στη λιανική πώλησή του, την αφομοιώνουμε εμείς.»

Mία παραπλήσια άρνηση στο ακριβότερο σουβλάκι έρχεται από τις δηλώσεις της Μαρίας Αντωνακάκη, προέδρου του συνδέσμου επισιτισμού και διασκέδασης Ν. Ηρακλείου:

«Γνωρίζουμε για την αύξηση στο χοιρινό κρέας, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί ζήτημα αύξησης της τιμής στους «γύρους» σε επίπεδο Ηρακλείου. Άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών του χώρου, προμηθεύονται χοιρινό κρέας από ντόπιους παραγωγούς.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, με προσοχή, καθώς ο «γύρος» ως προϊόν, είναι άμεσα συνδεδεμένος με την αγορά της πόλης και μια τέτοια επιβάρυνση στην τιμή θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την κίνηση σε αυτές τις επιχειρήσεις, που πρέπει να σημειώσω ότι είναι αρκετές όχι μόνο στο κέντρο της πόλης αλλά και στις συνοικίες. Πάντως κάποια ενημέρωση για αύξηση των τιμών δεν υπάρχει μέχρι αυτή την ώρα.»

Σε αντίστοιχο πλαίσιο, αν και πιο διστακτικά, κινήθηκαν και οι Πατρινοί, όπως προκύπτει από τη δήλωση του προέδρου του συλλόγου καταστημάτων εστίασης και αναψυχής, Σπύρου Στεργίου:

«Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός μεταξύ των καταστηματαρχών της Πάτρας, για το αν θα προχωρήσουν στην αύξηση της τιμής πώλησης των προϊόντων που παρασκευάζονται από χοιρινό κρέας, όπως το σουβλάκι, ο γύρος κ.ά..

Eδώ στην Πάτρα, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων πωλούν ήδη φθηνά σε βαθμό που δεν βγαίνει το κόστος, αλλά δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά, γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα, με αποτέλεσμα να χρεώνονται ώστε να κρατούν ανοικτά τα καταστήματά τους.»

Αν συνυπολογίσουμε στην άρνηση της Θεσσαλονίκης να υπακούσει την Αθήνα και το πρωτάθλημα που πανηγυρίζει από χτες ο ΠΑΟΚ, μπορούμε να είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι η δύστυχη χώρα μας θα γίνει Κορέα.

 

Best of internet