Quantcast
THE STREAM

Στη φετινή «Λίστα Μιζέριας» για οικονομίες η Ελλάδα μας έπιασε πρώτη πεντάδα, εννοείται

Η πολύ καλή δουλειά της Ελλάδας μας στο συγκεκριμένο τομέα όχι μόνο αναγνωρίζεται διεθνώς, αλλά και ένα πολύ λυρικό όνομα


THE NEWSROOM · 18 Απριλίου 2019

Τις σαμπάνιες Moet που ξέμειναν από την έξοδο από τα μνημόνια μπορούμε να ανοίξουμε μετά από αυτή την σπουδαία διάκριση που κατέκτησε η χώρα μας, σε μια σεζόν που έχουμε ήδη κάμποσα high score (1, 2, 3) για να αισθανόμαστε εθνικά υπερήφανοι. Αυτή τη φορά η διάκριση έχει να κάνει με μια καλή θέση τερματισμού σε μία λίστα που δημιούργησε το γνωστό οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, η οποία (με μια σχετική ελευθερία στη μετάφραση, επειδή γιατί όχι) φέρει το πολύ γλαφυρό όνομα «Πίνακας Μιζέριας» (Misery Index).

Ο Πίνακας Μιζέριας, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως για το έτος 2019 προκύπτει από εκτιμήσεις και έρευνες του ίδιου του πρακτορείου και όχι από τα στοιχεία διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ ή το ΔΝΤ, έχει σαν βασική θέση του ότι το αίσθημα των κατοίκων μιας χώρας ότι όλα πάνε καλά βασίζεται στη χαμηλή ανεργία και στο χαμηλό πληθωρισμό. Σε αυτό το ντέρμπι για δυνατούς παίκτες η Ελλάδα μας πιάνει την πέμπτη θέση, αν και οι πιο πατριώτες μπορεί να απογοητευτούν μαθαίνοντας ότι η Τουρκία μας πέρασε καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση.

Αυτό είναι η μαύρη λίστα του Bloomberg, όπως πιθανώς να έλεγε η Άντζελα Δημητρίου αν είχε γίνει οικονομολόγος, με τις 5 κορυφαίες θέσεις για το 2018 και το 2019 να παραμένουν ίδιες :

Την κορυφή της λίστας πιάνει η Βενεζουέλα με τον πληθωρισμό να έχει πιάσει το ομολογουμένως εντυπωσιακό 8.000.000%. Δεύτερη ακολουθεί η Αργεντινή με πληθωρισμό 51,4%, η Νότιος Αφρική με 32,3%, και η Τουρκία με 30,2%. Τελευταία και καταϊδρωμένη και χωρίς καμία αίσθηση περιπέτειας είναι η οικονομία της Ταϊλάνδης (αν και το πρακτορείο σημειώνει πως η χώρα έχει έναν δικό της τρόπο να μετράει την ανεργία) και αμέσως λιγότερο φυτά είναι η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία

Τέλος, η πελώρια οικονομία της χώρας του Τραμπ είναι 13η από το τέλος:

Με μια καλή προσπάθεια μπορούμε πάντως να χτυπήσουμε μια θέση στην πρώτη τριάδα, ή ακόμη και το χρυσό μετάλλιο του χρόνου. Έχουμε μάλιστα έτοιμη ιδέα για το νέο εθνικό ύμνο που θα σηκώνει η περίσταση:

 

Best of internet