Quantcast
THE STREAM

Γιατί κάποιος που στέλνει πλαστά εμβάσματα στο όνομα ΠΟΥΤΣΙΔΗΣ πρέπει να αθωωθεί

Οι άνθρωποι της Folli Follie είναι το επιχειρείν που μας αξίζει και που χρειαζόμαστε


THE NEWSROOM · 15 Απριλίου 2019

Όταν ακούσαμε πρώτη φορά υπόθεση απάτης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό με πρωταγωνιστή μια πασίγνωστη ελληνική εταιρεία, με ένα από τα μεγάλα της ονόματα να είναι μάλιστα κάποιος με το εκπληκτικό επώνυμο Κουτσολιούτσος, ξέραμε ότι η υπόθεση αυτή θα έχει πολύ ψωμί για κάθε φίλο της αθάνατης ελληνικής επιχειρηματικότητας. Αυτό που δεν ξέραμε είναι ότι το στόρι με την απάτη της Folli Follie δεν έχει απλά ψωμί, αλλά είναι ολόκληρος φούρνος, αν κρίνουμε από τα τελευταία ευρήματα της αστυνομικής έρευνας.

Σε γενικές γραμμές, το στόρι έχει ως εξής, σύμφωνα με τα πορίσματα των ερευνών που έκαναν δικαστές και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Κάποια (αν όχι όλα) από τα παραρτήματα του ομίλου είχαν ξεκινήσει από το 2000 και μετά μια κομπίνα για να φουσκώνουν από το πουθενά τα οικονομικά μεγέθη τους, η οποία κάποια στιγμή άρχισε να ξεφεύγει σε αστρονομικά ύψη μούφας. Όπως αναφέρει για παράδειγμα ένα χαρακτηριστικό σημείο της δικογραφίας:

«Aπό το 2009 το Folli Follie Group Αsia & Pacific (APAC) καταχώρησε περισσότερα από 355,3 εκατομμύρια δολάρια εικονικά χρηματικά διαθέσιμα»

Αντίστοιχα, με τη χρήση εικονικών συναλλαγών έπαιζαν fake μετακινήσεις ποσών ύψους εκατομμυρίων, με τη χρήση πλαστογραφημένων κινήσεων λογαριασμών. Κάπως έτσι σύμφωνα με τη δικογραφία παρουσιάστηκε το εκπληκτικό φαινόμενο, όπου στις 31/12/2017 καταχωρήθηκε από τη FF Sourcing μεταφορά 255,2 εκατ. δολαρίων στη FF Origins «ενώ το πραγματικό υπόλοιπο του εν λόγω λογαριασμού ανερχόταν σε 500 δολάρια».

Για να γίνουν ακόμη καλύτερα τα πράγματα, η όλη πατέντα είχε ονομαστεί “Merry-go-round“, το οποίο είναι αγγλιστί το παιχνίδι “γύρω-γύρω όλοι“. Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά δεν θα μας έκαναν και τόσο μεγάλη εντύπωση, καθώς στο κάτω κάτω στην Ελλάδα έχουμε ζήσει κι έναν Κοσκωτά, δεν είμαστε τίποτα τελευταίοι.

Αυτό που είναι τουλάχιστον επικό είναι ο 1000% επαγγελματικός τρόπος που γίνονταν όλα αυτά. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι η περίπτωση που ένα διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας στην Ασία ζήτησε μέσω e-mail πλαστογραφημένες κινήσεις λογαριασμών από έναν υπάλληλο της  FF Group APAC. Ευτυχώς η χρήση e-mail μας επιτρέπει να δούμε κι εμείς αυτή την υπέροχη στιχομυθία:

Υπάλληλος: ΟΚ, αν μου πουν ντε και καλά να βάλω όνομα και επίθετο κάπου τι να γράψω;

Διευθυντής: Αν σε αφήσουν απλά γράψε Alpha και δώσε μία μούφα τηλεφώνο

Υπάλληλος: Δεν μου είπες ποιος να βάλω ότι το στέλνει Διευθυντής: Βάλε «Γιώργος Πουτσίδης»

Υπάλληλος: ΟΚ. Το έστειλα σήμερα το πρωί με εξπρές. Δεν μου ζήτησαν άλλα στοιχεία, μόνο αν το έστελνα συστημένο θα έπρεπε να δώσω τον αποστολέα. Μου είπαν σε μία εβδομάδα θα φτάσει

Διευθυντής: Σε ευχαριστώ Πουτσίδη μου

Καθώς μαθαίνουμε ότι οι Έλληνες δικαστές κάνουν έρευνες αυτή τη στιγμή για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με διάφορους από τους συμμετέχοντες στην εταιρεία για προσκεκλημένους, πρέπει να πούμε από τη μεριά μας ότι αν μη τι άλλο τέτοιοι κωμικοί μπορούν να πλουτίσουν την μονότονη ζωή της φυλακής.

Πηγές: (1, 2)

Best of internet