Quantcast
THE STREAM

3 λαχταριστές σπιτικές συνταγές για να φτιάξεις σήμερα που απεργούν τα delivery

Η στήριξη του αγώνα των εργαζόμενων ενός κλάδου που τρώει μεγάλα ζόρια περνάει μια φορά (και) από την κουζίνα μας


THE NEWSROOM · 11 Απριλίου 2019

Είναι κακή εποχή να είσαι ντελιβεράς, ως γνωστόν. Οι μισθοί ήταν χαμηλοί από πάντα, η πίεση στη δουλειά είναι τεράστια (φτάνοντας σε σκηνές Camel Trophy στα πρόσφατα χιόνια), τα ατυχήματα συχνά και ενίοτε θανατηφόρα, ενώ πρόσφατα (όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον κλάδο του επισιτισμού) υπάρχουν τουλάχιστον τρία  (123), τουλάχιστον περιστατικά επιθέσεων εργοδοτών σε εργαζόμενους, ενίοτε με τη συμμετοχή μπράβων ή/και Χρυσαυγιτών.

Ακόμη κι όταν οι εργαζόμενοι προσπαθούν οργανωμένα να παλέψουν για τα βασικά τους δικαιώματα, βρίσκονται αντιμέτωποι με μερικές εξαιρετικά legit ενστάσεις, όπως ο ιδιοκτήτης καταστήματος που ζήτησε 800 χιλιάρικα από τέσσερις ντελιβεράδες. Παρ’ όλα αυτά, οι ντελιβεράδες φαίνεται να μην υποχωρούν τόσο εύκολα, όπως δείχνει η απόφασή τους να καλέσουν σε 24ωρη απεργία σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου με αποφάσεις της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλων και της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης.

Στα αιτήματα των ντελιβεράδων περιλαμβάνονται εταιρικό δίκυκλο, μέσα ατομικής προστασίας, βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα και ενιαία ειδικότητα, ενώ από τη μεριά της η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης προσθέτει τα εξής:

Κανένας ανασφάλιστος εργαζόμενος,

πλήρης ασφάλιση για όλους,

πληρωμή δώρων, αδειών/επίδομα άδειας,

πληρωμή υπερωριών και προσαυξήσεων για εργασία τη νύχτα και τις Κυριακές/αργίες,

αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο να κατοχυρώνει όλα τα δικαιώματα,

ένταξη των διανομέων στα ΒΑΕ,

υποχρεωτική κλαδική σύμβαση εργασίας στον επισιτισμό

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζόμενων καλούν σε συγκέντρωση σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Στο Πεδίο του Άρεως στις 12:00 στην πρωτεύουσα και στις 10:30 π.μ., στη συμβολή των οδών Εγνατίας με Αγίας Σοφίας στη συμπρωτεύουσα.

Για πρώτη φορά, όλοι οι διανομείς συντονιζόμαστε και συμμετέχουμε σε κοινή μέρα δράσεων σε πολλές πόλεις της χώρας!Στη…

Gepostet von Επιτροπή Αγώνα Διανομέων am Freitag, 5. April 2019

Αυτό που τράβηξε την προσοχή του κόσμου όμως ήταν η πολύ εμπνευσμένη αφίσα που βγήκε για να στηρίξει τον αγώνα των ντελιβεράδων, οι οποίοι εκτός από την κόντρα τους με την εργοδοσία, θέλουν να εμπλέξουν και όλους εμάς στη μάχη αυτή τους με τον πλέον θετικό τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, η αφίσα καλεί όλους εμάς τους σάπιους οργανωτικά ή άμπαλους γαστρονομικά να μαγειρέψουμε σήμερα αντί να παραγγείλουμε απέξω.

Για για να μας βοηθήσει σε αυτή μας την προσπάθεια, μας δίνει και μια συνταγή για μακαρονάδα:

Σε περίπτωση που δε σας αρέσει η μακαρονάδα, αφήνουμε εδώ μερικές ακόμη συνταγές:

Καστανό ρύζι του 10λεπτου με φιλέτο κοτόπουλου και γάλα καρύδας

Υλικά:

200 γρ. καστανό ρύζι, κατά προτίμηση του 10λεπτου

400 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε φέτες πάχους 2 εκ.

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ

1 μέτριο καρότο, σε λεπτές φέτες το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες

1 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα

5-6 φυλλαράκια δυόσμου

250 ml γάλα καρύδας

200 ml λευκό ξηρό κρασί

80 ml ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη

1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

αλάτι

Διαδικασία:

Βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο με το ξερό κρεμμύδι και το καρότο για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Πασπαλίζουμε με αλάτι, την πάπρικα και το τζίντζερ, ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε το κρασί. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το βρασμένο ρύζι, το γάλα καρύδας, το φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, να αναμειχθούν και να σκορπιστούν ομοιόμορφα τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο και σερβίρουμε.

Στο ποτήρι μας το λευκό κρασί που χρησιμοποιήσαμε και στο μαγείρεμα.

Μακαρονάδα με λιαστή ντομάτα και ξερή μυζήθρα

Υλικά:

1 πακέτο σπαγγέτι (κατά προτίμηση νούμερο 5)

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

200 γρ. λιαστές ντομάτες (διατηρημένες στο λάδι, για να είναι πιο μαλακές), κομμένες σε πολύ λεπτές λωρίδες

ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό

25 φυλλαράκια βασιλικού (ή 10-15 μεγάλα φύλλα δυόσμου ή φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό)

200 γρ. ξερή μυζήθρα, τριμμένη

αλάτι, φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι

Διαδικασία:

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους, και τα σουρώνουμε. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο για 20 δευτερόλεπτα σε δυνατή φωτιά (προσοχή μη μαυρίσει γιατί θα πικρίσει). Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, τα φέρνουμε 1-2 βόλτες στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες. Ανακατεύουμε 1-2 φορές ακόμη και τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά. Τη στιγμή του σερβιρίσματος, ψιλοκόβουμε τα φύλλα από το μυρωδικό της αρεσκείας μας (όχι πιο πριν, καθώς μαυρίζουν) και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αλατοπίπερο (το αλάτι με μέτρο καθώς το τυρί που θα βάλουμε είναι αλμυρό) και μοιράζουμε τα ζυμαρικά στα πιάτα. Πασπαλίζουμε με όση τριμμένη μυζήθρα επιθυμούμε και σερβίρουμε.

Τηγανιά με χοιρινό, πατάτες και θυμάρι

Υλικά:
800 γρ. ψαρονέφρι, κομμένο σε μικρούς κύβους
2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
2 δαφνόφυλλα
1/2 κρασοπότηρο λευκό κρασί
700 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους περίπου 1,5 εκ.
1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο (+ επιπλέον λάδι για να τηγανίσουμε τις πατάτες – αν επιλέξουμε να μην τις βράσουμε)
2 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι ή ρίγανη ή θρούμπι, τριμμένα
τα φυλλαράκια και τα τρυφερά κοτσάνια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
Διαδικασία:
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό που να τις υπερκαλύπτει κατά 2 εκ. μέχρι να γίνουν (όχι να λιώσουν) και τις στραγγίζουμε. Εναλλακτικά, τις τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο και τις μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ταψάκι στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από το πολύ λάδι.

Εν τω μεταξύ, σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο ή σε μια χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι (1/3 φλιτζ. τσαγιού) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τους κύβους από το ψαρονέφρι, το κρεμμύδι, τη δάφνη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σοτάρουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά το κρέας. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε 1/3 φλιτζ. τσαγιού νερό. Μαγειρεύουμε για 3 – 4 λεπτά.

Το ψαρονέφρι πρέπει να έχει γίνει – αν δεν έχει μαγειρευτεί (θα είναι ροζ στο εσωτερικό του), προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νεράκι και συνεχίζουμε για λίγο το μαγείρεμα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο σκεύος τις πατάτες και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας πολύ απαλά. Πετάμε τη δάφνη, ρίχνουμε το θρούμπι (ή τη ρίγανη ή το θυμάρι) και το μαϊντανό, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε αμέσως.

Στηρίξτε τον αγώνα των ντελιβεράδων και τη διατροφή σας, δύο σε ένα.

Best of internet