Quantcast
THE STREAM

H EE περνά το νομοσχέδιο για το copyright, οι μέρες των memes με το ΚΟΥΛΙ είναι μετρημένες

Το νομοσχέδιο για το ψηφιακό copyright του 21ου αιώνα που δίχασε τους πάντες πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο


THE NEWSROOM · 27 Μαρτίου 2019

Κανονικά προχωράει η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μας στερήσει τα memes με τον Κρατς και τον Πόσιμπολ, όπως όλα δείχνουν. Σε περίπτωση που η φράση αυτή σας φαίνεται 666% ακατανόητη, να τονίσουμε εδώ πως αναφερόμαστε στο νέο νομοσχέδιο για το copyright στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ονόματι «Copyright στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά»), στο οποίο είχαμε αναφερθεί εκτενώς όταν πέρασε για πρώτη φορά από το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

Μέσα σε ένα εκτενές νομοσχέδιο, του οποίο ο σκοπός ήταν να ανανεώσει τους ομολογουμένως αραχνιασμένους νόμους περί copyright, η προσοχή είχε πέσει δικαίως σε δύο συγκεκριμένα άρθρα, στα οποία πολλοί είδαν χρυσωρυχείο μελλοντικών προβλημάτων για τους χρήστες του Ίντερνετ: To Άρθρο 11 για τα αποσπάσματα κειμένου και κυρίως, το Άρθρο 13, το οποίο θα μπορούσε να σηκώσει απότομο χειρόφρενο στα memes, καθώς θα υποχρεώνει τα μέσα να εντοπίζουν και να κατεβάζουν το περιεχόμενο που μπορεί να έχει copyright με το που ανέβει.

Το αν θα πρέπει να πάρουμε τα όπλα για το ΤΙΝΑΦΤΟΡΕ η ιστορία θα το κρίνει σύντομα πάντως, καθώς σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου τουλάχιστον, η ΕΕ πήρε τους 3 βαθμούς της νίκης. 348 ευρωβουλευτές είπαν «ναι» – 274 είπαν «όχι», οπότε η οδηγία για το copyright πέρασε. Σε κάθε περίπτωση, μια αρμάδα δικηγόρων ετοιμάζεται να ξεκινήσει αντάρτικο κατά της εφαρμογής της οδηγίας, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει αμέτρητες γκρίζες ζώνες για τα πνευματικά δικαιώματα και την ψηφιακή ελευθερία μας να παίζουμε παραλλαγές του «ΜΗΝ ΠΑΡΑΧΑΡΑΣΣΕΤΕ».

Υπενθυμίζουμε ότι πολύς κόσμος στο εξωτερικό πήρε κανονικά τους δρόμους για το θέμα:

REUTERS/Hannibal Hanschke

REUTERS/Hannibal Hanschke

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έπαθαν μαζικά ιλαρά, αν κρίνουμε από την απουσία διαφόρων από την ψηφοφορία:

O δε Παπαδημούλης έλειψε για πολύ σοβαρούς λόγους:

Αυτό σημαίνει ότι πήγε στον Alpha:

Εμείς πάντως προειδοποιούμε: Μπορεί να δυσκολευόμαστε να καταταχθούμε γενικά, αλλά για τα memes θα δώσουμε και το αίμα μας.

 

 

Best of internet