Quantcast
THE STREAM

Η πόλη των Σκοπίων δε ψήνεται τελικά να φορτωθεί αυτή το «Δρομέα», δυστυχώς

Στη χώρα μας θα παραμείνει μέχρι νεωτέρας το πασίγνωστο γλυπτό που όλοι αγαπάμε να μισούμε


THE NEWSROOM · 12 Μαρτίου 2019
Μια υπέροχη και σπάνια ευκαιρία να ξεφορτωθούμε ένα τελείως απάλευτο γλυπτό είχαμε αυτό το Σαββατοκύριακο. Αναφερόμαστε φυσικά σε μια φήμη που κυκλοφόρησε το περασμένο Σαββατοκύριακο, η οποία ανέφερε ότι η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, έχει κλείσει deal με τη Βόρεια Μακεδονία για να μεταφέρει ένα πασίγνωστο γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου στην πόλη των Σκοπίων.
Τη φήμη είχε ξεκινήσει ο ίδιος ο δημιουργός σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπου μίλησε για τη συνάντησή του με την υπουργό την προηγούμενη Παρασκευή. Σύμφωνα με το γλύπτη, η ίδια πρότεινε να παραχωρηθεί ο «Δρομέας» (αυτό το απροσδιόριστο κατασκεύασμα που βρίσκεται μπροστά στο Χίλτον) στη γειτονική χώρα, λογικά σαν προσφορά για την αγορά της Μακεδονίας που πραγματοποίησαν.

Όπως είπε ο Κ. Βαρώτσος:

«Η κ. Ζορμπά έθεσε στη συζήτηση την ιδέα για τη μεταφορά του Δρομέα στα Σκόπια. Της απάντησα ότι ο Δρομέας δεν μπορεί να φύγει από την Αθήνα, για πολλούς λόγους.

Άλλωστε, αν και το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων εγώ έχω τα πνευματικά δικαιώματα. Και δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Η υπουργός διαψεύδει την πρόταση που μου έκανε.»

Αντί να ενθουσιαστεί ο κόσμος με την ελπιδοφόρα αυτή προοπτική, ξεκίνησε αμέσως μια μίνι εξέγερση, κάπως σαν να μας είπαν οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας ότι τα πουτσάκια των Κούρων μας είναι μικρά. Ο πανικός ήταν αρκετός, ώστε να βγει διάψευση από την Μυρσίνη Ζορμπά:

«Καμία πρόταση δεν υπάρχει για τη μεταφορά του Δρομέα, είναι κάτι χωρίς βάση. ‘Αλλωστε το γλυπτό ανήκει στον Δήμο Αθηναίων. Στο πλαίσιο μιας γενικής συζήτησης με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και με τον κ. Κ. Βαρώτσο, κουβεντιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά, ωστόσο τέτοια πρόταση όχι.

Οι προτεραιότητές μου είναι άλλες, εξάλλου τυχόν ανταλλαγές μνημείων ή αλλαγές ταμπελών ανήκουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Λυπάμαι για το θόρυβο και τον ηθικό πανικό που ορισμένοι έσπευσαν να επιδείξουν.»

Η απόλυτη απογοήτευση για τον κουβά που πήγε το deal ήρθε τελικά από την πλευρά της ίδιας της Β. Μακεδονίας, η οποία διέψευσε την οποιαδήποτε τέτοια προοπτική, αποδεικνύοντας ότι μάλλον δεν τους δούλεψαν αρκετά ώστε να βάλουν αυτοί τον «Δρομέα» στη χώρα τους. Όπως τόνισε κυβερνητική πηγή της Βόρειας Μακεδονίας στο κρατικό πρακτορείο MIA:

«Δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία για ανταλλαγή μνημείων. Η Συμφωνία των Πρεσπών, υπεγράφη προκειμένου να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Είμαστε προσηλωμένοι στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η συμφωνία προβλέπει πως μέσα στο επόμενο διάστημα όλα τα μνημεία που ανήκουν στην ιστορία της Ελλάδος θα επισημαίνεται ότι είναι τέτοια. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία άλλη πρωτοβουλία από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.»

Δυστυχώς έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας, θα έλεγε κανείς, προκειμένου να τον ξεφορτωθούμε. Στο μεταξύ, μπορείτε να επιλέξετε ποιο είναι το πιο μισητό γλυπτό για το δικό σας γούστο από την αναλυτική μας λίστα, προκειμένου να υπάρχουν κάποιες προτεραιότητες για όταν θα γίνει το ξεκαθάρισμα.

Best of internet