Quantcast
THE STREAM

Με 200 εκατομμύρια πρόστιμο για κινέζικο λαθρεμπόριο κινδυνεύει η Ελλάδα από την Κομισιόν

Η χώρα μας θα τιμωρηθεί από την Κομισιόν γιατί απέτυχε να σταματήσει το σπαμάρισμα των ευρωπαϊκών αγορών με πάμφθηνα ρούχα και παπούτσια


THE NEWSROOM · 15 Ιανουαρίου 2019

Έναν (ακόμη) πολύ τσουχτερό λογαριασμό, με τη μορφή προστίμου αυτή τη φορά, έστειλε στη χώρα μας η Κομισιόν. Η αιτία για το πρόστιμο αυτό, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το διεθνές ενημερωτικό portal Politico, είναι ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να περιορίσει ένα μεγάλο κινεζικό δίκτυο απάτης, του οποίου η βασική εγκληματική δραστηριότητα είναι να σπαμάρει τις ευρωπαϊκές αγορές με πάμφθηνα ρούχα και παπούτσια.

Στο πόρισμα αυτό η Κομισιόν κατέληξε μετά από έρευνα στο λιμάνι του Πειραιά της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης, η οποία φέρει το αρκετά βίκινγκ όνομα OLAF. Σύμφωνα με την έρευνα της OLAF, οι τελωνειακοί στο λιμάνι σημείωσαν 100% αποτυχία στο να σταματήσουν τις προσπάθειες του εν λόγω δικτύου, του οποίου οι δραστηριότητες εντοπίζονται σε κάμποσες χώρες, να περάσει τις τεράστιες ποσότητες παπουτσιών και ρούχων που έφερνε. Το πρόβλημα της Κομισιόν είναι φυσικά ότι αυτό έγινε χωρίς να πληρωθούν δασμοί και ΦΠΑ, το οποίο μετατρέπει την δραστηριότητα σε λαθρεμπόριο.

Σύμφωνα με τα όσα εκτιμά η OLAF, η εγκληματική οργάνωση έχει καταφέρει από το 2015 να μπιστολιάσει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ τελωνειακών δεσμών σε έξι διαφορετικές χώρες, ενώ τα πιστόλια σε ΦΠΑ είναι ακόμη μεγαλύτερα. Σύμφωνα με τα όσα η υπηρεσία ανέφερε προς το Politico:

«Η OLAF μπορεί να επιβεβαιώσει ότι κατέληξε στην έρευνά της που αφορά τη δόλια εισαγωγή υποτιμημένων ρούχων και παπουτσιών στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως τις 31 Μαΐου 2018. Με βάση τα ευρήματά της, η OLAF έχει εκδώσει σύσταση για τα ελληνικά τελωνεία για την ανάκτηση του ποσού των 202,3 εκατ. ευρώ από τελωνειακούς δασμούς που δεν εισπράχθηκαν σχετικά με τη δόλια υποτιμημένη αξία τέτοιων προϊόντων.»

Η χώρα μας δεν είναι η μοναδική που έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μαφίας ρούχων και παπουτσιών: Μια έρευνα της ίδιας υπηρεσίας έχει καταλήξει στο παρελθόν ότι και η Βρετανία είχε γίνει στόχος της ίδιας κομπίνας, με αποτέλεσμα η χώρα να φάει πρόστιμο που ανήλθε στο εντυπωσιακό ποσό των 2,7 δις ευρώ.

Τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα στην Ελλάδα, ειδικά μετά την αγορά του λιμανιού του Πειραιά από την Cosco. Το κύκλωμα έχει ανακατέψει μεταξύ άλλων φορτηγατζήδες και μάνατζερ, οι οποίοι μέσω ψευδών δηλώσεων έδιναν ψεύτικες, υπερβολικά χαμηλές τιμές για τα προϊόντα προκειμένου οι κατά τόπους εισαγωγείς να σκαπουλάρουν άνετα τους τελωνειακούς δασμούς. Εφόσον είχαν αποφύγει τους φόρους που έπρεπε να καταβάλλουν σύμφωνα με το νόμο, οι υπεύθυνοι του κυκλώματος φόρτωναν άνετοι την πραμάτεια τους σε φορτηγά, τα οποία έφταναν μέχρι τη Φλωρεντία, τη Βαρκελώνη και άλλες πόλεις.

Την κατάσταση έκανε ακόμη πιο πολύπλοκη η στρατηγική των Κινέζων, οι οποίοι έφτιαχναν εταιρείες που εξαφανίζονταν όποτε γίνονταν αντιληπτές και επανεμφανίζονταν στη συνέχεια κάπου αλλού. Όταν λοιπόν το σχέδιο «διείσδυση μέσω Βρετανίας» μπλοκαρίστηκε, το κύκλωμα στράφηκε προς την Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Το ζήτημα έχει φτάσει πλέον στο επίπεδο Κομισιόν – Ελληνική πολιτεία, καθώς η πρώτη θα προσπαθήσει να εντοπίσει το βαθμό στον οποίο ευθύνονται οι Ελληνικές αρχές για όλα αυτά. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η χώρα μας φαίνεται πως έχει βρει ένα άψογο tempo συνεργασίας με τους Κινέζους, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη υπόθεση με τα παράνομα ακίνητα στην οποία ενεπλάκη ο αντιπρόεδρος των Jumbo.

Η αλήθεια είναι ότι μάλλον στην Κομισιόν είναι λίγο υπερβολικά κτητικοί στη σχέση τους με την Ελλάδα.

 

Best of internet