Quantcast
THE STREAM

Staramaki: Ο διάδοχος του πλαστικού καλαμακίου έρχεται από το Κιλκίς και θα είναι από σιτάρι

Ο φραπές του 21ου αιώνα θα είναι οικολογικός και μας τον προσφέρει ευγενικά το εξωτικό Κιλκίς


THE NEWSROOM · 9 Ιανουαρίου 2019

Ακούραστη φαίνεται πως είναι η καινοτομία στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς μια ομάδα εθελοντών σε συνεργασία με παραγωγούς και φορείς στο εξωτικό Κιλκίς κατασκεύασε αυτό που μπορεί να γίνει ο διάδοχος των πλαστικών σουβλακιών καλαμακιών. Το mashup όνομα του αντικαταστάτη γνωστού σε όλους μας συνοδού του φραπέ μπορεί μάλιστα να θεωρηθεί ανώτερο και του θρυλικού μπουγατσάν: Σε έναν ανίερο συνδυασμό των λέξεων “σιτάρι” και “καλαμάκι”, το νέο προϊόν θα λέγεται σταραμάκι.

Η καινοτομία αυτή δεν φύτρωσε απλώς μια μέρα σαν δημητριακό, καθώς μια πρόσφατη πολιτική συμφωνία της Ευρωβουλής και του Συμβουλίου της ΕΕ έχει ορίσει πως το παραδοσιακό πλαστικό καλαμάκι πρέπει να τεθεί εκτός  ευρωπαϊκής αγοράς από το 2021. Κατά συνέπεια, το πλαστικό καλαμάκι από το 2021 και μετά θα ζει μόνο μέσα στις παιδικές μας αναμνήσεις.

Αυτό βέβαια μπορεί να είναι καλό και για τους εντερπρενέρ εκτός από τους οικολόγους, καθώς η αντικατάσταση του καλαμακιού είναι πολύ υπολογίσιμο εμπορικό μέγεθος: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχει δημοσιεύσει η Greenpeace, η Ελλάδα μας χρειάζεται κάθε χρόνο κάπου 900 εκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 75 ανά κάτοικο.

Και η σύγχρονη αιχμή της καινοτόμου οικοεπιχειρηματικότητας μάλλον βρίσκεται στο (εξωτικό υπενθυμίζουμε) Κιλκίς: Εκτιμώντας ότι οι διαταγές της ΕΕ για περίπου εξαφάνιση του πλαστικού είναι καλές και για το περιβάλλον και για τις μπίζνες, μια ομάδα εθελοντών στο Κιλκίς είναι πολύ κοντά στο να φτιάξει καλαμάκια από σιτάρι.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα εθελοντών «Omnes» (που έχει ασχοληθεί και με τη στέγαση προσφύγων) συνεργάστηκε με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κιλκίς και επαγγελματικούς φορείς της πόλης, όπως το επιμελητήριο, για να μας φέρουν το «Staramaki», ένα καλαμάκι το οποίο θα φτιάχνεται από το βασικό στέλεχος του σιταριού, το οποίο καλλιεργείται σε περίπου 15.000 στρέμματα στην γύρω περιοχή. Όπως δήλωσε μάλιστα ο πρόεδρος της Omnes, Στέφανος Καμπέρης, η πειραματική σπορά έγινε στο τέλος της χρονιάς και τα πρώτα δείγματα θα μαζωχτούν τον Μάιο – Ιούνιο:

«Είμαστε στη φάση που πραγματοποιούμε χημικές αναλύσεις και εξετάζουμε τεχνικές που εφαρμόζονται διεθνώς, ώστε το Staramaki να πληροί τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές.»

Το Staramaki σχεδιάζεται για να είναι μάλιστα μιας χρήσης και βιοδιασπώμενο, με βάση τις υπάρχουσες πατέντες που έχουν κυκλοφορήσει από τις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλες χώρες. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις θα πάνε στη δημιουργία ενός μοντέλου κοινωνικής κατοικίας για ευπαθείς ομάδες πολιτών στο Κιλκίς.

Το οποίο σημαίνει ότι θα μπορείτε να πίνετε τους φραπέδες σας για καλό σκοπό, αν είχατε αμφιβολίες ότι το να πίνεις φραπέ είναι καλός σκοπός από μόνος του.

(πηγή)

 

Best of internet