Quantcast
THE STREAM

Σύνθημα στρατάρχη των ναζί γράφεται σε τοίχο στρατοπέδου, ο ελληνικός στρατός μεταθέτει αυτόν που το κατήγγειλε

Ο Ελληνικός Στρατός αντιμετώπισε το ζήτημα με τρομερά αντανακλαστικά, απομακρύνοντας αυτόν που το έκανε γνωστό


THE NEWSROOM · 19 Δεκεμβρίου 2018

Μια αρκετά φρέσκια άποψη για τη διακόσμηση των στρατοπέδων του Ελληνικού Στρατού μας έρχεται από το εξωτικό Μανταμάδο της Λέσβου, όπως προκύπτει από καταγγελία του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Άμυνας. Με κάποιο μαγικό τρόπο, ένα ρητό ενός στρατηγού του στρατού της Ναζιστικής Γερμανίας είχε βρεθεί να κοσμεί τον τοίχο του στρατοπέδου του Μανταμάδου, γραμμένο μάλιστα με τη γνωστή αρχαιοπρεπή γραμματοσειρά που αγαπά να χρησιμοποιεί η Χρυσή Αυγή.

Το ρητό, το οποίο ανήκει στον καταδικασμένο για εγκλήματα πολέμου στρατάρχη Έριχ φον Μάνσταϊν, το ντροπιαστικό βιογραφικό του οποίου σίγουρα γνωρίζουν οι στρατιωτικοί καριέρας, αναφέρει το εξής:

«Η αυτοπεποίθηση των απλών στρατιωτών εξαρτάται απόλυτα από την δύναμη του χαρακτήρα του διοικητή τους.»

Προκαλεί η αλήθεια είναι εντυπωσιακή απορία το γιατί από όλους τους στρατιωτικούς του κόσμου έπρεπε να βρεθεί ένα ρητό του συγκεκριμένου για να διακοσμηθεί ο τοίχος του στρατοπέδου. Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη και όλα τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο στρατός του Μανστάιν στη χώρα μας και περίπου από όπου πέρασε, όπως ήταν παραδείγματος χάριν η σφαγή στα Καλάβρυτα 57 χρόνια πριν.

O Μάνσταϊν μαζί με τον Χίτλερ στο Ανατολικό Μέτωπο

Ακόμη πιο εντυπωσιακός βέβαια είναι ο χειρισμός του γεγονότος από τη στρατιωτική ηγεσία. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως το γεγονός μαθεύτηκε μετά από καταγγελία στρατιώτη που υπηρετεί στην παραμεθόριο, που παραπονέθηκε για το σύνθημα στην αναφορά. Το ρητό μπορεί τελικά να σβήστηκε, ο φαντάρος όμως μετά την γνωστοποίηση της καταγγελίας έφυγε από το στρατόπεδο που υπηρετεί και πήρε μετάθεση για την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ), στο Γουδί της Αθήνας.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης το ότι η μετάθεση ενός στρατιώτη δεν προβλέπεται σαν τιμωρία από τη στρατιωτική νομοθεσία, αν και πολλοί φαντάροι θα μπορούσαν να δουν τη μεταφορά από το Μανταμάδο στην Αθήνα σαν ανταμοιβή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως ο εν λόγω φαντάρος έχει εκφράσει σαφώς την επιθυμία του να συνεχίσει την θητεία του στην παραμεθόριο, οπότε μπορεί κανείς με ασφάλεια να εκτιμήσει ότι η στρατιωτική ηγεσία χρησιμοποιεί τη μετάθεση για να κουκουλωθεί το ζήτημα και να γλιτώσει από περισσότερους μπελάδες, καθώς από εκεί που ήρθε μια καταγγελία, πιθανόν να έρθουν πολλές ακόμη.

Να σημειωθεί επίσης πως παρά τη μετάθεση του στρατιώτη, δεν έχει αναφερθεί ακόμη το αν έχει ελεγχθεί πειθαρχικά από τη τοπική στρατιωτική διοίκηση το πως βρέθηκε ένα τέτοιο σύνθημα στον τοίχο του Μανταμάδου και ποιος φέρει την ευθύνη και χρειάστηκε η καταγγελία για να διατάξει ΕΔΕ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Όπως αναφέρει η καταγγελία των βουλευτών του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου, Λιάνας Κανέλλη και Θανάσης Παφίλη:

«Ο φαντάρος είχε ζητήσει να παραμείνει στη μονάδα που υπηρετεί. Γιατί με αυτό τον τρόπο εξέφραζε την πρόθεσή του να ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία σε παραμεθόρια μονάδα.

«Tι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει την αδικαιολόγητη απόσπαση του φαντάρου; Τι ενέργειες θα γίνουν από την κυβέρνηση ώστε να μην ξαναγραφτούν τέτοια συνθήματα σε στρατιωτικές μονάδες;»

Ταυτόχρονα ο βουλευτής Σταύρος Τάσσος  πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στα αμυντικά θέματα δεν είναι καθόλου εχθρική προς τη Χρυσή Αυγή, όπως έχουμε δει πολλές φορές.

«Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες, γιατί παρά τις κορώνες περί “μετώπων ενάντια στην Ακροδεξιά”, συνεχώς προσκαλεί ναζιστές βουλευτές σε ασκήσεις και εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και πραγματοποιεί κοινές επισκέψεις μαζί με υπόδικους της Χρυσής Αυγής.»

Ο βουλευτής πρόσθεσε επίσης ότι η «αναγραφή μιας τέτοιας φράσης στον τοίχο ενός ελληνικού στρατοπέδου» είναι πρόκληση, καθώς «δίνει τροφή για την ανάπτυξη φασιστικών και άλλων ακροδεξιών αντιλήψεων […] Αν είναι δυνατόν οι πολιτικοί απόγονοι και οι θαυμαστές ανθελλήνων συνεργατών των ναζί, των ταγματασφαλιτών, των γερμανοτσολιάδων, των κουκουλοφόρων, των μαυραγοριτών, να είναι πατριώτες.»

Η αλήθεια είναι ότι και ο Μάνσταϊν κάποια μακρινή σχέση είχε με αρχαιοελληνικούς χαιρετισμούς.

Πηγές: (1, 2, 3)

Best of internet