Quantcast
THE STREAM

Δημοσιογράφοι στην Ιορδανία βάζουν τον Salt Bae στο Μυστικό Δείπνο και συλλαμβάνονται

Άγιο Παστίτσιο έπαθαν ο εκδότης και ένας συντάκτης μιας ιστοσελίδας της Ιορδανίας


THE NEWSROOM · 13 Δεκεμβρίου 2018

Μια είδηση με γνώριμο άρωμα Ελλάδας μας έρχεται από την όχι και τόσο μακρινή Ιορδανία, όπου δύο δημοσιογράφοι κατέληξαν να ανακρίνονται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της χώρας για μια χιουμοριστική παρέμβαση σε θρησκευτική εικόνα. Πιο συγκεκριμένα, η αιτία του όλου χαμού ήταν η δημοσίευση το Σάββατο που μας πέρασε από την ιστοσελίδα Al Wakeel News μιας ολίγον τι διαφορετικής εκδοχής του Μυστικού Δείπνου του Ντα Βίντσι, η οποία περιλάμβανε τον γνωστό Τούρκο μεγιστάνα της μπριζόλας που λέγεται Salt Bae να κάνει την κλασσική του κίνηση πάνω από τον ώμο του Ιησού, ενώ ένας από τους μαθητές έχει χτυπήσει και τατουάζ με το Χριστό.

Το νόημα της εξαιρετικά αστείας εδώ που τα λέμε εικόνας είχε να κάνει με τον εθισμό πολλών ανθρώπων με το Ίντερνετ, οι αρχές της χώρας όμως δε φάνηκε να ψήνονται ιδιαίτερα με τη σάτιρα, ειδικά αφού πέτυχε να προκαλέσει αρκετή οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο λόγος ήταν πως κρίθηκε προσβλητική για τους Χριστιανούς της κατά βάση μουσουλμανικής χώρας (οι χριστιανοί αποτελούν το 6% του πληθυσμού), με αποτέλεσμα ο εκδότης της ιστοσελίδας, Mohammed al-Wakeel να κατηγορηθεί μαζί με ένα συντάκτη πως «υποδαυλίζουν το θρησκευτικό μίσος».

Παρότι ο Wakeel απολογήθηκε και “κατέβασε” την εικόνα, λέγοντας ότι το έκανε ένας μαθητευόμενος συντάκτης, δεν γλίτωσε τελικά την ανάκριση από αξιωματούχους της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και προφυλακίστηκε μαζί με το συντάκτη στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ του αρνήθηκαν και το να βγει με εγγύηση. Να σημειωθεί εδώ πως με βάση τη νομοθεσία, μπορούν να φάνε από έξι μήνες έως τρία χρόνια φυλακή για τη βλασφημία τους.

Το ότι ο Παστίτσιος βρήκε τον Άραβα ομόλογο του πάντως είναι μια σπουδαία στιγμή για την Ελληνοιορδανική φιλία.

(πηγή)

Best of internet