Quantcast
THE STREAM

Με ένα τεράστιο σατανικό γλυπτό στολίστηκε δημόσιο κτήριο στις ΗΠΑ φέτος τα Χριστούγεννα

Το τεράστιο μαύρο ερπετό είναι ευγενική χορηγία του Σατανικού Ναού


THE NEWSROOM · 6 Δεκεμβρίου 2018

Όλοι αγαπάμε τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα, η αλήθεια είναι όμως ότι έχουν γίνει πλέον λίγο μπανάλ, έτσι δεν είναι; Αυτό σκέφτηκαν λογικά και κάποιοι κάτοικοι της πόλης Springfield της πολιτείας Illinois στις ΗΠΑ, οι οποίοι στόλισαν το Καπιτώλιο με μια σχετικά ασυνήθιστη διακόσμηση: Ένα γλυπτό μαύρο φίδι, ευγενική χορηγία του παραρτήματος που διατηρεί στο Σικάγο ο Σατανικός Ναός.

Το γλυπτό ονομάζεται «Snaketivity» (θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε ίσως σαν φιδότητα) και απεικονίζει ένα φίδι να έχει τυλιχτεί γύρω από ένα χέρι που κρατάει ένα μήλο, σύμβολο της γνώσης. Μια επιγραφή ακριβώς από κάτω φέρει την αντεστραμμένη πεντάλφα του Ναού του Σατανά και το κείμενο «η γνώση είναι το μεγαλύτερο δώρο.»

Artists: Holiday Gerry and Rosa Posa

Gepostet von The Satanic Temple – Chicago Chapter am Montag, 3. Dezember 2018

Να σημειωθεί πως παρότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν σπουδαίο, δεν ήταν απόφαση των γερουσιαστών του Illinois. Όπως μαθαίνει κανείς από μια κοντινή επιγραφή, λόγω του 1ου Άρθρου του Συντάγματος των ΗΠΑ, η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να φιλοξενεί τέτοια προσωρινά installation στο κτήριο του Καπιτώλιου, αρκεί να μην έχουν προκύψει από τα λεφτά των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, το άγαλμα χρηματοδοτήθηκε με crowdfunding από τον εν λόγω Ναό, με τη σελίδα του GoFundMe να αναφέρει «παρακαλώ σκεφτείτε το τι μπορείτε να κάνετε για να μας βοηθήσετε να φέρουμε το Σατανά στο Springfield!». Να σημειωθεί εδώ πάντως πως για όσους ενδιαφέρονται για σκηνικά τύπου Ασημάκης Κατσούλας, ο Σατανικός Ναός δεν λατρεύει τον κλασσικό σατανά με τα μαστίγια και τα κέρατα.

Αντιθέτως, τάσσεται γενικώς κατά της οργανωμένης θρησκείας και προωθεί την ελευθερία του λόγου με την εγκατάσταση αγαλμάτων και άλλων τέτοιων installation σε δημόσιους χώρους για να περάσει το μήνυμά του. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο ναός:

«Δε προωθούμε μια πίστη στον Σατανά σαν κάποιο πρόσωπο. Το να ενστερνιστεί κανείς το όνομα Σατανάς είναι το ενστερνιστεί την ορθολογική έρευνα μακριά από το υπερφυσικό και τις δεισιδαιμονίες που βασίζονται σε αρχαϊκές παραδόσεις.»

Από την άλλη, όπως θα γινόταν κι εδώ, κάποιοι Ταλιμπάν της Χριστιανοσύνης εξεγέρθηκαν ενάντια στην κίνηση αυτή. Όπως έγραψε κάποιος:

«Το Σικάγο έχει πάει πραγματικά κατά διαόλου.»

Να σημειωθεί εδώ ότι πέρα από το Σύνταγμα, ο Ναός του Σατανά ξέρει κι από copyright, καθώς πολύ πρόσφατα έκαναν μήνυση στο Netflix για ένα άγαλμα που εμφανίστηκε στη γνωστή σειρά Sabrina, με το σκεπτικό πίσω από τη μήνυση να είναι πως η σειρά παρουσιάζει τον Σατανά με άσχημο τρόπο.

Τον Σατανά δε θα τον ξαναβρίσεις.

Best of internet