Quantcast
THE STREAM

Το πρώτο άκυρο για Airbnb επειδή οι τουρίστες ήταν χρέπια έριξε δικαστήριο στη Χαλκιδική

Τέρμα οι βραχύχρονες μισθώσεις για μια βίλα στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής


THE NEWSROOM · 4 Δεκεμβρίου 2018

Λίγους μήνες μετά την πρώτη μήνυση για τον τεντιμποϊσμό των τουριστών, ήρθε και η πρώτη δικαστική απόφαση για Airbnb. Πιο συγκεκριμένα, μια παραθεριστική βίλα στη Χαλκιδική έφαγε απαγόρευση για βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb, με το σκεπτικό της απόφασης να είναι ότι η ενοικίαση αυτού του είδους παραβαίνει τον κανονισμό λειτουργίας συγκροτήματος.

Για την ακρίβεια, εκτός από την απαγόρευση επαγγελματικής χρήσης της κατοικίας της, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης υποχρέωσε την ιδιοκτήτρια της βίλας να πληρώσει και 4.400 ευρώ αποζημίωση στο κοινό ταμείο. Πιο συγκεκριμένα, η βίλα ανήκει σε ένα συγκρότημα στην περιοχή του αγροκτήματος Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας, το οποίο έχει στο σύνολο τέσσερις κατοικίες.

Ήταν οι ιδιοκτήτες των άλλων τριών κατοικιών αυτοί που έκαναν αγωγή σε βάρος της τέταρτης για τις βραχύχρονες μισθώσεις που ξεκίνησε να κάνει τα καλοκαίρια εδώ και δύο χρόνια, με ένα από τα σημεία τριβής να είναι ότι η πισίνα του συγκροτήματος ήταν γεμάτη τουρίστες. Όπως αναφέρει η αγωγή:

«Σε καθημερινή βάση οι πελάτες οργάνωναν εκδηλώσεις, µη σεβόμενοι τις ώρες κοινής ησυχίας, υπήρχε οχλαγωγία λόγω των συναθροίσεών τους σε χώρους της αποκλειστικής της χρήσης αλλά και σε κοινόχρηστους χώρους, µε κατανάλωση αλκοόλ, µε φωτιές και αλόγιστη χρήση της ψησταριάς αλλά και επικίνδυνη για τον λόγο ότι το συγκρότημα βρίσκεται πλησίον δασικής περιοχής.»

Εκτός από το ότι οι τουρίστες το έκαναν αμέρικαν μπαρ, στην αγωγή επίσης ότι έκαναν μαντραπήδα όποτε δεν μπορούσαν να μπουν από την πόρτα και ότι κοιμόντουσαν στους κοινόχρηστους χώρους, ενώ υπάρχει και αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον απόσπασμα:

«Πολλές φορές πάρκαραν όπου ήθελαν ή τοποθετούσαν τα αυτοκίνητά τους κάθετα για να αποφύγουν τον ήλιο.»

Η ιδιοκτήτρια από τη μεριά της ισχυρίστηκε ότι με δικά της έξοδα λειτούργησε ξανά η πισίνα, την οποία είχαν κλείσει παράνομα και αυθαίρετα οι άλλοι ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η ιδιοκτήτρια είχε πάρει ειδικό σήμα λειτουργίας, κύριων τουριστικών καταλυμάτων, στις 16 Σεπτεμβρίου 2014 από την αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΤ και στο σχετικό μητρώο τουριστικών επιχειρήσεων η κατοικία της είχε εγγραφεί ως τουριστική επιπλωμένη έπαυλη ειδικού καθεστώτος.

Επίσης, η βίλα ήταν καταχωρημένη σε πάνω από 15 τουριστικούς οδηγούς κράτησης ως «Vila Virginia». Σε κάθε περίπτωση, η μίσθωση βραχυχρόνιου τύπου απαγορεύτηκε από το δικαστήριο. Όπως αναφέρει η δικηγόρος των τριών ιδιοκτητών, Βασιλεία Πομπιέρη:

«Είναι η πρώτη απόφαση που αναγνωρίζει τον κανονισμό σε συγκρότημα κατοικιών και τον επιβάλλει, απαγορεύοντας τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που γίνονται επιχειρηματικά»

Και αντίστοιχα, ο πρόεδρος της δικηγορικής εταιρείας που κέρδισε την αγωγή, Χαράλαμπος Αποστολίδης:

«Αυτή η απόφαση αποτελεί καταλύτη στον τρόπο εκμίσθωσης κατοικιών, που αφορά όλες τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb, Βooking, Τripadvisor κλπ).»

Κρίμα που ξεκίνησαν τέτοιες αποφάσεις πάντως, πάνω που το σκεφτόμασταν να νοικιάσουμε μια επίχρυση βίλα στη Σαρωνίδα για weekend.

(πηγή)

Best of internet