Quantcast
THE STREAM

Όλοι μαζί αγκαζέ για να διώξουν το Ρουβίκωνα πιάστηκαν οι καθηγητές της Φιλοσοφικής

We Are The World σκηνικά στη Φιλοσοφική για την αποπομπή της αναρχικής συλλογικότητας


THE NEWSROOM · 17 Οκτωβρίου 2018

Αποπέμφθηκαν τελικά χωρίς να συμβεί κάποια μαζική αιματοχυσία ή άλλη καταστροφή τα μέλη του Ρουβίκωνα από το χώρο που είχαν καταλάβει στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ. Η ανακοίνωση για το άνοιγμα του χώρου είχε γίνει στις 10 Οκτωβρίου από την αναρχική συλλογικότητα, η οποία είχε δηλώσει τότε με δημοσίευσή της στο Facebook ότι «ήρθαμε εδώ για να μείνουμε»:

Χθες, Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, με μεγάλη χαρά ανοίξαμε για πρώτη φορά το καινούριο μας στέκι στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ….

Gepostet von Ρουβίκωνας am Donnerstag, 11. Oktober 2018

Να σημειωθεί εδώ ότι ο Ρουβίκωνας είχε δώσει στη δημοσιότητα και το ωράριο λειτουργίας του στεκιού στην αίθουσα 516:

Για επικοινωνία με την ομάδα, απο σημερα και κάθε Τετάρτη απο τις 10:00 εως13:30 θα βρισκόμαστε στο στέκι μας στη φιλοσοφική σχολή του ΕΚΠΑ στην αιθουσα 516.

Gepostet von Ρουβίκωνας am Mittwoch, 10. Oktober 2018

Και πως σε ανάρτηση μέλους του στο facebook, ο λογαριασμός της συλλογικότητας υπερασπίστηκε την πράξη του στα πλαίσια της ελεύθερης διακίνησης ιδεών στους πανεπιστημιακούς χώρους:

Αξίζει να προστεθεί εδώ το ότι σύμφωνα και με τους καθηγητές της σχολής, τα μέλη του Ρουβίκωνα που έκαναν τη συγκεκριμένη κίνηση είναι φοιτητές της Σχολής. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση του χώρου από την αναρχική συλλογικότητα προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις από διάφορες μεριές, με τις πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ να βγάζουν χτες σχετική ανακοίνωση:

«Οι Πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ καταδικάζουν τις καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων από εξωπανεπιστημιακές οργανώσεις και απαιτούν από την εξωπανεπιστημιακή οργάνωση του “Ρουβίκωνα” να αποχωρήσει από το γραφείο που έχει καταλάβει στη Φιλοσοφική Σχολή.
Η καθημερινή εκπαίδευση και εργασία χιλιάδων φοιτητών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μόνιμων εργαζομένων και συμβασιούχων καθώς και του εκπαιδευτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου μας πρέπει να γίνεται με ασφάλεια και σεβασμό στην ακαδημαϊκή δεοντολογία μακριά από εξωτερικές παρεμβάσεις.»

Ενώ η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής είχε βγάλει δικιά της ανακοίνωση εδώ και μέρες:

Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής συνήλθε εκτάκτως σήμερα (Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018) και με ομόφωνη απόφαση ανακοινώνει τα εξής:

Πολύ πρόσφατα, μέλη της οργάνωσης «Ρουβίκωνας» προχώρησαν αυθαίρετα σε κατάληψη χώρου στο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής. Η συγκεκριμένη ενέργεια αντίκειται πλήρως στην ακαδημαϊκή θεσμική λειτουργία και δεοντολογία, έχει δε ήδη προκαλέσει τα έντονα αρνητικά και επικριτικά σχόλια της ευρύτερης πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας.

Η Κοσμητεία καταδικάζει την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η πράξη αυτή δημιουργεί ποικίλα προβλήματα, απειλεί την λειτουργία της Σχολής και προσβάλλει την ακαδημαϊκή ελευθερία και την αβίαστη διακίνηση των ιδεών. Η Κοσμητεία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής και την ασφάλεια των μελών της. Αποφασίζει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, να προσφύγει στα ανώτερα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου και καλεί τα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης να αποχωρήσουν αμέσως και να τερματίσουν την εν λόγω εξωθεσμική ενέργεια.

Τελικά το μίνι δράμα ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, όταν 20 περίπου καθηγητές της Φιλοσοφικής σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα για να εμποδίσουν τα μέλη του Ρουβίκωνα από το να πάνε στο στέκι τους στην αίθουσα 516. Ταυτόχρονα, φοιτητές της σχολής, οι οποίοι μπορεί να είναι μέλη του Ρουβίκωνα ή απλώς αλληλέγγυοι στην αναρχική συλλογικότητα, βρέθηκαν απέναντι τους, με αποτέλεσμα να ανταλλαχτούν διαπληκτισμοί, αλλά όχι κάτι πιο έντονο από αυτό.

Αυτή ήταν η ανθρώπινη αλυσίδα των καθηγητών:

Ταυτόχρονα, η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής έβγαλε νέα ανακοίνωση, όπου λέει τα εξής:

Η πανεπιστημιακή κοινότητα προασπίζεται την ακαδημαϊκή ελευθερία, την αξιοπρέπειά της και την απρόσκοπτη λειτουργία της.

Ο χώρος 516 βρίσκεται στη διάθεση της Φιλοσοφικής Σχολής.

Όπως και να’χει, προς στιγμήν τα μέλη του Ρουβίκωνα δεν έχουν κάνει κάποια προσπάθεια να ανακαταλάβουν με τη βία το χώρο 516. Επίσης, η πρόεδρος του τμήματος και καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Μαρίζα Φουντοπούλου, έκανε το εξής σχόλιο:

«Είναι δύσκολη η κατάσταση, το πρωί, με απόφαση της Κοσμητείας αποφασίστηκε να στηθεί μία ανθρώπινη αλυσίδα όλων των μελών της Φιλοσοφικής. Την ώρα που θα άνοιγε το γραφείο, εμφανίστηκαν. Είναι φοιτητές της φιλοσοφικής σχολής στην πλειοψηφία τους. Υπάρχει μεγάλη ένταση και κάποια σπρωξίματα. Είναι λυπηρό να φτάνουμε σε τέτοια αντιπαράθεση των καθηγητών με τους φοιτητές τους.»

Μα είναι πράγματα αυτά, φοιτητές φιλοσοφικής να σκοτώνουν καθηγητές φιλοσοφικής;

 

 

Best of internet