Quantcast
THE STREAM

Τη μπύρα που αγαπάμε θα μπορούσε να μας κόψει η κλιματική αλλαγή, δείχνει νέα μελέτη

Είναι καιρός οι μπυρόβιοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους με όσους αγωνίζονται ενάντια στην αλλαγή του κλίματος


THE NEWSROOM · 16 Οκτωβρίου 2018

Για μια απρόβλεπτη αλλά καταστροφική συνέπεια της κλιματικής αλλαγής προειδοποιούν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Εκτός από τις πλημμύρες και ξηρασίες που μας αφορούν όλους, η αλλαγή του κλίματος έρχεται να πλήξει με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο τους οπαδούς της μπύρας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πόρισμα των οποίων δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Plants, η τιμή του αγαπημένου μας αφεψήματος μπορεί κάποια στιγμή να αυξηθεί τόσο πολύ, ώστε να σταματήσει να είναι προσβάσιμη για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Αναλυτικά, στη δημοσίευσή τους οι επιστήμονες προσπάθησαν να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή του κριθαριού, το οποίο είναι ως γνωστόν το βασικό συστατικό της μπύρας, εξετάζοντας «περιόδους ακραίας ζέστης και ξηρασίας». Όπως έδειξε η μελέτη, «τέτοια ακραία γεγονότα μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές μειώσεις στις σοδειές του κριθαριού παγκοσμίως, με τη μέση μείωση να κυμαίνεται από το 3% ως το 17% ανάλογα με την ένταση των συνθηκών.»

Τέτοιες μειώσεις θα μπορούν να οδηγήσουν σε «κατ’αναλογία μεγαλύτερες μειώσεις» στο κριθάρι που χρησιμεύει για μπύρα και τελικά σε «δραματικές κατά τόπους μειώσεις στην κατανάλωση μπύρας σε χώρες όπως η Αργεντινή». Σύμφωνα με τη μελέτη, οι τιμές της μπύρας θα μπορούσαν σχεδόν να τριπλασιαστούν σε χώρες όπως η Ιρλανδία, με την τιμή της εξάδας να αυξάνεται κατά 20 δολάρια για τους Ιρλανδούς καταναλωτές στην περίπτωση της ακραίας ξηρασίας.

Μια πιο μικρή σοδειά κριθαριού θα μπορούσε να επηρεάσει δραματικά τη μπύρα, καθώς η βιομηχανία μπύρας το 2011 χρησιμοποιούσε μόλις το 17% της παγκόσμιας παραγωγής κριθαριού. Το κριθάρι χρησιμεύει κατά βάση για ζωοτροφή, το οποίο σημαίνει πως η χρήση του για προϊόντα φαγητού θα έχει «μεγαλύτερη προτεραιότητα από τη χρήση του για αγαθά πολυτελείας όπως η μπύρα σε χρονιές τέτοιων ακραίων γεγονότων».

Όπως τόνισε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Steven Davis, σε μια δήλωσή του:

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πως στα πιο σφοδρά κλιματικά γεγονότα, η παροχή μπύρας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 16% τις χρονιές που θα χτυπηθούν από καύσωνες και ξηρασία. Αυτό είναι μια ποσότητα συγκρίσιμη με το σύνολο της κατανάλωσης μπύρας στις ΗΠΑ. Οι μελλοντικές συνθήκες του κλίματος και των τιμών θα μπορούσαν να κάνουν τη μπύρα μη διαθέσιμη για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.»

Η αλήθεια είναι πως μια πρωτοβουλία τύπου Μπυρόβιοι Ενάντια Στην Κλιματική Αλλαγή (Μ.Ε.Σ.Κ.ΑΛ.) είναι κάτι που ο κόσμος μας έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη.

(πηγή)

 

Best of internet