Quantcast
THE STREAM

Παραθυράκι για τα ανεμβολίαστα παιδιά στα σχολεία άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τι κακό μπορεί να συμβεί

Η ασάφεια των δηλώσεων του υπουργείου Παιδείας αφήνει χώρο στους αντιεμβολιαστές γονείς να παίξουν μπάλα, καταγγέλουν οι παιδίατροι


THE NEWSROOM · 20 Σεπτεμβρίου 2018

“Τι να κανς, να κάτς να μαλώεις” φαίνεται πως είναι το στρατηγικό δόγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αν τουλάχιστον κρίνουμε από την τελευταία απόφαση που πάρθηκε για το θέμα των εμβολιασμών στα σχολεία. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει καιρό τώρα ψήσει αρκετούς Έλληνες γονείς, οι οποίοι ψάχνουν κάποιο τρόπο να κρατήσουν τα παιδιά τους μακριά από τα εμβόλια του σατανά και όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, η πολιτική του υπουργείου Παιδείας τους αφήνει αρκετά παραθυράκια για να το κάνουν, ενώ τα κρούσματα ιλαράς στη χώρα έχουν ήδη φτάσει τα 3.255, με τέσσερις καταγραμμένους θανάτους.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κωνσταντίνος Νταλούκας, η πατέντα που έχουν βρει οι γονείς είναι να φτιάχνουν μόνοι τους αυτοσχέδιες βεβαιώσεις (που μιλάνε για «προσωπικά δεδομένα» και «πιθανές παρενέργειες», ό,τι κι αν σημαίνει αυτό), με τις οποίες προσπαθούν να μην εμβολιαστούν τα παιδιά τους. Στη συνέχεια πάνε σε παιδίατρους, τους οποίους και προσπαθούν να πείσουν να τις υπογράψουν, με τη νομική βάση να είναι μια διευκρινιστική απάντηση του 2015 από τον τότε υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

Η διευκρίνιση του κ. Φίλη αναφέρει τα εξής:

«Οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης από:

α) Περιφερειακά Γενικά Νοσοκομεία ή

β) Δ/νσεις Υγιεινής της οικείας Νομαρχίας ή γ) Ιατροκοινωνικά Κέντρα ή δ) ασφαλιστικούς φορείς ή ε) ιδιώτες ιατρούς, σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας Ν. 3418/28-11-2005 (τ. Α’ ΦΕΚ 287)»

Οι παιδίατροι ζητούν από το υπουργείο να μην αφήνεται το θέμα ως ένα ζήτημα προτίμησης, καθώς οι συνέπειες θα είναι προφανείς. Ζητούν χαρακτηριστικά από το υπουργείο να τοποθετηθεί «…δημόσια και ενημερώστε τους γονείς και τον Ελληνικό πληθυσμό ότι, το Υπουργείο Υγείας συνιστά ανεπιφύλακτα στον πληθυσμό να εμβολιάζεται, σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα, διαβεβαιώνοντας ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, πολύ αποτελεσματικά και το μοναδικό μέσον για την προστασία από τα πολύ σοβαρά αυτά νοσήματα

Ταυτόχρονα, η πιο πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου σχετικά με το θέμα της εγγραφής μαθητών στο νηπιαγωγείο και την Α’ τάξη του δημοτικού σχολείου αφήνει ένα μεγαλούτσικο παραθυράκι, καθώς απαιτεί μεν να υπάρχουν αποδείξεις πως έγιναν τα απαραίτητα εμβόλια μέσω του βιβλιαρίου ή άλλου εγγράφου, αλλά ταυτόχρονα δεν προβλέπει κάποια συνέπεια στην περίπτωση που δεν έχουν γίνει. Η ασάφεια του συγκεκριμένου σημείου μπορεί να χρησιμοποιηθεί έτσι ώστε τα ανεμβολίαστα παιδιά τελικά να γραφτούν κανονικά.

Οι ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι έχουν στείλει επιστολή στο υπουργείο Παιδείας, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Δυστυχώς πουθενά δεν ορίζεται από τον νόμο, στην περίπτωση που οι γονείς δεν θα κάνουν τα προβλεπόμενα εμβόλια στο παιδί τους, ποια ακριβώς θα είναι η επίπτωση όσον αφορά την εγγραφή των παιδιών ή άλλο μέτρο που να εξασφαλίζει τον εμβολιασμό και άρα την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών της σχολικής κοινότητας προκειμένου να εγγραφούν.

Επί της ουσίας δηλαδή η μη πρόβλεψη κάποιας επίπτωσης αναιρεί την υποχρεωτικότητα της διάταξης αυτής και ακυρώνει τον νόμο στο σημείο αυτό. Με απλά λόγια είτε ένα παιδί έχει κάνει τα εμβόλια είτε δεν τα έχει κάνει δεν θα παίξει κανένα ρόλο για την εγγραφή του στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο, αφού όλα τα παιδιά στο τέλος θα κάνουν την εγγραφή τους.»

Ένα άλλο περίεργο σημείο έχει να κάνει με την ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά με την τοποθέτηση του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ, στην 68η Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η ανακοίνωση του υπουργείου πρώτα αφήνει χώρο στους αντιεμβολιαστές:

« …εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού παρέχονται δωρεάν και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία συνιστώνται ενώ δεν επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν ή να εμβολιάσουν τα παιδιά τους

Για να τον ξαναπάρει πίσω πιο μετά:

«Η εγγραφή μαθητών στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο απαιτεί εμβολιασμό με τα εμβόλια που παρέχονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, όπως φαίνεται στην κάρτα υγείας του μαθητή. Επομένως, ο εμβολιασμός των παιδιών καθίσταται υποχρεωτικός, με τον εμβολιασμό των ενηλίκων να συνιστάται.»

Συγχαρητήρια στο ΣΥΡΙΖΑ για την προσπάθειά του να συμφιλιώσει αυτές τις αντιμαχόμενες πλευρές πάντως, ελπίζουμε να μην κωλώσει να δώσει χώρο και για τη διδασκαλία της Επίπεδης Γης.

(Πηγές: 1, 2)

Best of internet