Quantcast
THE STREAM

Φιλική αποζημίωση 750 εκατομμύρια ζήτησε η Eldorado από το Δημόσιο, για να μην έρθει από εκεί

Τα καλύτερα γκολ μπαίνουν στα φιλικά


THE NEWSROOM · 18 Σεπτεμβρίου 2018

«Τα καλύτερα γκολ μπαίνουν στα φιλικά» λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός και αυτό ακριβώς φαίνεται πως σκέφτηκε η γνωστή μας Eldorado Gold Corporation μαζί με τη θυγατρική της Hellas Gold SA. Πιο συγκεκριμένα , η καναδέζικη πολυεθνική έκανε μια φιλικότατη αίτηση αποζημίωσης προς το ελληνικό Δημόσιο, με την αιτία να είναι οι ζημιές που έχει υποστεί από την καθυστέρηση των αδειών για το έργο στις Σκουριές, αλλά και τα διαφυγόντα κέρδη της εταιρείας.

Το φιλικό ποσό που ζητά η Eldorado ανέρχεται στο ύψος των 750 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως τόνισε ο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, George Burns, η αίτηση για αποζημίωση είναι μια καλόπιστη προσπάθεια για να λυθούν τα θεματάκια που έχουν με το Δημόσιο. Αλλιώς θα χρειαστεί να έρθουν από εκεί να κάνουν προσφυγή στη διαιτησία, η οποία προφανώς θα πονέσει το κράτος πολύ περισσότερο από μια αποζημιωσούλα.

Αναλυτικά η δήλωση του George Burns:

«Η Αίτηση αποτελεί προσπάθεια επίλυσης του θέματος με το Ελληνικό Δημόσιο καθώς σχετίζεται με δαπάνες που προκύπτουν από καθυστερήσεις αδειοδότησης στο έργο μας στις Σκουριές. Με την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης για την υπεύθυνη ανάπτυξη των Σκουριών. Ελπίζουμε ότι το θέμα αυτό μπορεί να επιλυθεί με φιλικό τρόπο χωρίς να χρειαστεί να πάει κάτω από το δρόμο της διαιτησίας.»

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη απαντήσει ότι για να βγουν οι άδειες θα πρέπει η εταιρεία να δώσει εγγυήσεις πως θα παράγει καθαρά μέταλλα. Όπως σχολίασε με ανακοίνωσή του «ως εκ τούτου, βασική προϋπόθεση για την έναρξη και λειτουργία των επιμέρους τμημάτων αυτής (της επένδυσης), είναι η προσκόμιση, εκ μέρους της εταιρείας, των απαραίτητων εγγυήσεων για την υλοποίηση της υποχρέωσης παραγωγής καθαρών μετάλλων».

Το όλο drama με την Eldorado Gold έχει ήδη κρατήσει χρόνια, με highlights να είναι τόσο η θρυλική προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωση της εξόρυξης όσο και τα ναζάκια της εταιρείας που είχε απειλήσει επανειλημμένα πως θα αποχωρήσει, για να μείνει τελικά μετά από λίγο κλάμα. Το μόνο σταθερό είναι οι κινητοποιήσεις των κατοίκων και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι μια σχέση χωρίς πείσματα δεν έχει νοστιμιά.

Best of internet