Quantcast
THE STREAM

Έλλην εντρεπρενέρ λέει ρατσιστικές μαλακίες σε βίντεο, τρώει μπινελίκια σε 180 γλώσσες

Το ρατσιστικό βίντεο του τελικά έγινε viral, απλά μάλλον όχι όπως το περίμενε


THE NEWSROOM · 23 Αυγούστου 2018

Ένας νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας είναι το τελευταίο λαμπρό δείγμα έλληνα του εξωτερικού (ΕΤΕ) που είχαμε την ευτυχία να γνωρίσουμε, με την περίπτωση του να έχει ήδη κάνει τη χώρα μας λίγο πιο διάσημη στον κόσμο. Ο Adam Catzavelos, σχολιαστής ειδήσεων στο Radio 702 της Νότιας Αφρικής, ο οποίος δηλώνει και εντερπρενέρ (δηλαδή αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας) έγινε viral επειδή αποφάσισε να βιντεοσκοπήσει το μεγάλο ρατσιστικό ξερατό το οποίο ξεστόμισε, τη στιγμή που άραζε σε μια παραλία στη χώρα μας, όπου είχε έρθει για διακοπές.

Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο του Catzavelos, ο εντερπρενέρ περιφέρεται στην παραλία και τραβάει βίντεο πόσο γαμάτα είναι εκεί, και σε κάποιο σημείο αποφασίζει να σχολιάσει πόσο χαίρεται που δεν υπάρχει ούτε ένας μαύρος εκεί γύρω – nigger σύμφωνα τα λόγια του ίδιου.

Αυτό είναι το βίντεο του επιχειρηματία:

Το βίντεο φυσικά κυκλοφόρησε με απίστευτη ταχύτητα και έχει προκαλέσει τρομερές αντιδράσεις. Την αρχή έκαναν ο ραδιοφωνικός σταθμός και η τράπεζα Nedbank που τον χρηματοδοτεί, οι οποίοι καταδίκασαν το παραλήρημά του. Αυτό φυσικά δεν ήταν αρκετά, με πολλούς Νοτιοαφρικανούς χρήστες του Twitter (οι οποίοι χρησιμοποιούν το hashtag #AdamCatzavelos) να ζητούν τη σύλληψή του με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο της χώρας, ενώ και πολλοί λευκοί συμπατριώτες του τόνισαν ότι “οι λευκοί δεν θέλουμε να έχουμε σχέση με τον Catzavelos”.

Ο Catzavelos δούλευε επίσης στην οικογενειακή επιχείρηση που ίδρυσε ο πατέρας του, το εστιατόριο St Georges Fine Foods με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ. Η επιχείρηση αντιμετωπίζει τώρα την απειλή του μποϊκοτάζ από δεκάδες προμηθευτές της,  με αποτέλεσμα η διοίκηση να εκδώσει τελικά ανακοίνωση πως ο Catzavelos απολύεται, αλλά και πως δεν είναι ανακατεμένος στην άλλη οικογενειακή επιχείρηση, το εστιατόριο Smokehouse and Grill.

Ακόμα και η Nike, της οποίας υπεύθυνη πωλήσεων στη χώρα είναι η γυναίκα του Adam, Kelly Catzavelos, χρειάστηκε να διευκρινίσει πως δεν συνεργάζεται με τον ίδιο. Όπως τόνισε η εταιρεία με ανακοίνωσή της:

«Η Nike αντιτίθεται στις διακρίσεις. Πιστεύουμε στη δύναμη της ανθρώπινης ικανότητας σε όλους — από κάθε φυλή, θρησκεία, εθνικότητα, γένος και σεξουαλικό προσανατολισμό»

Παρόλαυτα, η γενικευμένη αγανάκτηση έσπρωξε την εταιρεία να κλείσει πολλά υποκαταστηματά της στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ο δε Catzavelos αντιμετωπίζει την προοπτική της σύλληψης αμέσως με το που επιστρέψει στη χώρα, καθώς πρόκειται να του απαγγελθούν κατηγορίες για ρητορική μίσους.

 

Best of internet