Quantcast
THE STREAM

Σαμπάνιες ανοίγει η Καταλονία μετά τον κουβά του Ραχόι και της κυβέρνησής του

29 μέλη του Λαϊκού Κόμματος καταδικάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για διαφθορά


THE NEWSROOM · 1 Ιουνίου 2018

Ζωάρα θα κάνει ο Μαριάνο Ραχόι το φετινό καλοκαίρι, αγαπητοί φίλοι, αφού μόλις σήμερα η Βουλή τον απάλλαξε από τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού μετά από 7 ολόκληρα χρόνια διακυβέρνησης.

Σε πολύ αδρές γραμμές, λοιπόν, η φάση έχει ως εξής: Η ισπανική δικαιοσύνη καταδικάζει 29 μέλη του Λαϊκού Κόμματος (PP), του κόμματος του Ραχόι, δηλαδή, για πολυετή διαφθορά. Έτσι, ο Πέδρο Σάντσεθ, ο γενικός γραμματέας του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), δηλαδή ο man της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το που βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου έβαλε μπροστά όλες τις διαδικασίες για πρόταση μομφής.

Όπως μπορείτε να δείτε και στο πινακάκι παρακάτω, τα περισσότερα κόμματα ψήθηκαν να αποσύρουν τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση. Αλλά περισσότερο ψημένοι απ’ όλους ήταν οι Καταλανοί, για λόγους που όλοι θυμόμαστε.

Έτσι, ο Μαριάνο Ραχόι, που δεν είναι κανένας χθεσινός, είχε νιώσει τη φάση από πριν και σήμερα, λίγο πριν την υπερψήφιση της πρότασης μομφής και, άρα, της κατάρρευσης της κυβέρνησης, έγραψε στο Twitter: «Ήταν τιμή μου που ήμουν πρόεδρος της κυβέρνησης και αφήνω μια Ισπανία καλύτερη απ’ ό,τι τη βρήκα. Σας ευχαριστώ όλους. Ευχαριστώ το κόμμα μου, χωρίς αυτό τίποτα δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα, ευχαριστώ όλους τους Ισπανούς και καλή τύχη»

Τώρα, κυβέρνηση θα σχηματίσει ο Σάντσεθ με τη στήριξη των Podemos και των υπόλοιπων κομμάτων που υπερψήφισαν την πρόταση μομφής.

Πηγή: The Press Project

Best of internet