Quantcast
THE STREAM

Για άλλη μια εξαετία πρόεδρος της Βενεζουέλας ο Μαδούρο, μάζεψε το 67,7% των ψήφων

Τι φταίμε εμείς που όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι με το μέρος του Νικολας Μαδούρο


THE NEWSROOM · 21 Μαΐου 2018

Με σαρωτικό ποσοστό επικράτησε στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας ο Νικολάς Μαδούρο, την ώρα που η αντιπολίτευση, οι ΗΠΑ και το Ευρωκοινοβούλιο έχουν ανακοινώσει ότι δεν αποδέχονται το αποτέλεσα της εκλογικής διαδικασίας. Ωστόσο οι εκλογές αυτές εξασφαλίζουν στον πρόεδρο της Βενεζουέλας άλλη μια εξαετή θητεία, αφού όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή, ο Μαδούρο συγκέντρωσε σχεδόν το 70% των ψήφων.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος εξασφαλίζει το 67,7% των ψήφων, έναντι 21,2% του σημαντικότερου αντιπάλου του Χένρι Φαλκόν―ο οποίος ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την εκλογική διαδικασία και απαιτεί την επανάληψη της ψηφοφορίας― όπως μετέφερε η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (Consejo Nacional Electoral, CNE), η Τιμπισάι Λουσένα, κάνοντας λόγο για μια «τάση που είναι αδύνατον να αναστραφεί». Ο Μαδούρο συγκέντρωσε 5.823.718 ψήφους ενώ ο Φαλκόν μόλις 1.820.552, διευκρίνισε η Λουσένα. «Με υποτίμησαν», είπε ο Μαδούρο σε υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν μπροστά στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, στο κέντρο του Καράκας.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η συμμετοχή άγγιξε μόλις το 46,01% , αισθητά μειωμένη από το 80% των προηγούμενων εκλογών. Η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι το ποσοστό αυτό είναι πλασματικό και η πραγματική συμμετοχή κυμάνθηκε περί το 30%.

Νωρίτερα, ο Φαλκόν κατήγγειλε τον τρόπο που διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές την Κυριακή, τονίζοντας ότι «δεν αναγνωρίζουμε αυτή την εκλογική διαδικασία και τη χαρακτηρίζουμε παράνομη». Ο ίδιος είπε ότι η προεκλογική του εκστρατεία έλαβε 142.000 καταγγελίες για παραβιάσεις του εκλογικού νόμου στη διαδικασία, ενώ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι παραβίασε το Σύνταγμα τοποθετώντας πάγκους με υποστηρικτές και υλικό του κυβερνώντος κόμματος σε 13.000 σημεία κοντά σε εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Άλλος ένας υποψήφιος στις εκλογές, επίσης κατήγγειλε παρατυπίες και κάλεσε να διεξαχθεί εκ νέου η ψηφοφορία. Πολλοί άλλοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, όπως ο ευαγγελικός πάστορας Χαβιέρ Μπερτούτσι, αλλά και οι ΗΠΑ, καταδίκασαν τη διαδικασία της Κυριακής κάνοντας λόγο για μια «φάρσα» που οργανώθηκε για να δικαιολογηθεί η «στέψη» του επικεφαλής μιας «δικτατορίας», διαμηνύοντας πως δεν θα αναγνώριζαν το αποτέλεσμα των εκλογών. Επιπλέον η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να επιβάλλει κυρώσεις στον τομέα του πετρελαίου της Βενεζουέλας.

Ο Μαδούρο, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί «γιος» του Ούγκο Τσάβες, του προκατόχου του στην προεδρία, λέει ότι δίνει μάχη με μια «ιμπεριαλιστική συνωμοσία» με σκοπό να συντριβεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας και να καταληστευθεί ο πετρελαϊκός πλούτος της χώρας. Οι αντίπαλοί του προσάπτουν στην κυβέρνηση την ευθύνη για την καταστροφή μιας άλλοτε ευημερούσας οικονομίας, ενώ εντωμεταξύ η Βενεζουέλα διανύει την πέμπτη χρονιά ύφεσης.

Την επανεκλογή του Μαδούρο «γιόρτασε» και ο Ντιέγκο Μαραντόνα με μια ανάρτηση του στην οποία ανέφερε ότι «Η Βενεζουέλα είναι ελεύθερη ξανά»:

Ayer, Venezuela le dio nuevamente su apoyo a Nicolás Maduro. Los venezolanos que no quieren ser invadidos, los…

Gepostet von Diego Maradona am Montag, 21. Mai 2018

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Best of internet