Το smiley face μπορεί να γίνει ένα από τα πιο passive-aggressive πράγματα όταν επικοινωνεί κανείς με άλλο κόσμο στο ίντερνετ, είναι γνωστό αυτό. Κάποιες φορές σημαίνει «οκ», κάποιες άλλες φορές σημαίνει «θέλω να σου γδάρω το δέρμα και να το φορέσω σαν ρούχο και να μου πεις ότι μου πάει περισσότερο απ’ ό,τι πήγαινε σε εσένα». Λίγο πολύ αυτό φαίνεται ότι αναγνωρίζει και το δικαστήριο στο Βόλο, όπου ένας Βολιώτης καταδικάστηκε επειδή χρησιμοποίησε smiley faces κάτω από μια διαφήμιση.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ρεπορτάζ του Ταχυδρόμου, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου ήρθε να δημιουργήσει δικαστικό προηγούμενο για τα emoticons, αφού ένα smiley face αποτέλεσε αιτία ενοχής κατηγορούμενου, στον οποίο επιβλήθηκε φυλάκισης έξι μηνών.

Η υπόθεση αφορά έναν Βολιώτη, σε βάρος του οποίου μια Βολιώτισσα επαγγελματίας είχε στο παρελθόν προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα κατηγορώντας τον για συκοφαντική δυσφήμιση. Τότε, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου, είχε απαγορευτεί στον Βολιώτη να αναφέρεται άμεσα ή έμμεσα στην επαγγελματία.

Η επαγγελματίας, στις 2 Φεβρουαρίου 2017 ανάρτησε στην προσωπική της σελίδα στο facebook διαφήμιση της επιχείρησής της, και ο κατηγορούμενος «απάντησε» κάτω από την ανάρτηση με ένα emoticon που γελούσε. Αυτό το smiley face προφανώς ήταν αρκετό για να φέρει τον εριστικό Βολιώτη στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Το emoticon που γελούσε κάτω από την ανάρτηση της επαγγελματία θεωρήθηκε προσβλητικό και μειωτικό. Το δικαστήριο έκανε δεκτό ότι η φατσούλα αποτελεί εκδήλωση συμπεριφοράς και διάθεσης για τον χαρακτηρισμό της προσωπικότητας του άλλου, και κρίθηκε ότι η «απάντηση» αποτέλεσε αξιόποινη πράξη και συγκεκριμένα παραβίαση των ασφαλιστικών μέτρων.

O δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση δήλωσε ότι πρόκειται για μία πρώτη τέτοια απόφαση που εκδίδεται από δικαστήριο του Βόλου, η οποία δημιουργεί νομικό προηγούμενο, και ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον για τη δημοσίευσή της σε νομικά περιοδικά και τράπεζες νομικών πληροφοριών.

Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Βόλου