Quantcast
THE STREAM

Παπάς χαϊδεύει αγοράκι σε χαριτωμένο απόσπασμα σχολικού βιβλίου της Δ’ Δημοτικού

Σκοπός προφανώς είναι να μαθαίνουμε από μικροί τις παραδόσεις της εκκλησίας μας


THE NEWSROOM · 21 Απριλίου 2018

Τα παιδιάκια στο δημοτικό είναι σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη ηλικία, είναι γνωστό αυτό. Οπότε προφανώς σε αυτή την ηλικία είναι η καλύτερη φάση για να τα εξοικιώσεις με τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της εκκλησίας της ομορφότερης χώρας του κόσμου. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβαίνει και με το σχολικό Ανθολόγιο της Δ’ Δημοτικού, στο οποίο υπάρχει μέσα ένα κείμενο που περιγράφει την περιφορά ενός Επιτφίου σε ένα χωριό, μια ιστορία που σε ένα σημείο γίνεται αρκετά σκοτεινή και στην καλύτερη των περιπτώσεων πρόκειται για μια περίπτωση «διπλής ανάγνωσης» που εύκολα μπορεί να σηκώσει τις τρίχες του οποιουδήποτε γονιού και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, σε μια ανάρτηση στο facebook, ένας χρήστης αναφέρει ότι το απόσπασμα το παρατήρησε κάποιος που βοηθούσε ένα παιδάκι της Δ’ δημοτικού στη μελέτη του και έτσι διάβασε το επίμαχο κείμενο στο οποίο ένα αγοράκι περιγράφει την περιφορά ενός επιταφίου. Σε ένα σημείο το κείμενο αναφέρει ότι ο παπάς του χωριού κοίταζε συνεχώς το αγοράκι και του χαμογελούσε και όταν περνούσε από δίπλα του, το χάιδευε, σε ένα κλίμα βουκολικό, κατανυκτικό και εντελώς Ελληνικό:

To απόσπασμα του κειμένου αναφέρει συγκεκριμένα:

«Όπως μου άρεσε κι ο παπάς μας, που όλο με κοίταζε και μου χαμογελούσε. Και με χάιδευε κιόλας σαν περνούσε από κοντά μου. Και δε θύμωνε που πήγαινα ολοένα κι έπιανα τον Επιτάφιο. Ούτε όταν μύριζα τα λουλούδια. Ούτε όταν πήρα μερικά να χαρίσω στη μαμά.»

 

Προφανώς μια ενδεχόμενη κατάργηση των θρησκευτικών δεν είναι αρκετή για να αποφύγει κανείς την επιρροή του παπαδαριού από τα παιδάκια.

Best of internet