Quantcast
THE STREAM

Aυτοφωράκια μπορεί να χρειαστείτε αν κρύβετε εισόδημα από Airbnb από την εφορία

Νίντζα εφοριακοί ντύνονται τουρίστες για να αποκαλύψουν μπλα μπλα


THE NEWSROOM · 18 Απριλίου 2018

Έτοιμοι να παριστάνουν τους λαμογιοτουρίστες είναι οι εφοριακοί της ΑΑΔΕ (aka ΣΔΟΕ της εποχής των μνημονίων) προκειμένου να πιάσουν επ αυτοφόρω όλους όσοι ενοικιάζουν αβέρτα το σπίτι τους μέσω airbnb και αντίστοιχων πλατφορμών, αλλά ξεχνούν να δηλώσουν τα λεφτάκια που εισπράττουν από τους τουρίστες.

Η ΑΑΔΕ, η οποία έχει ξεκινήσει τους ελέγχους ελέγχους για τις μισθώσεις ακινήτων μέσω Airbnb ήδη απ’ το 2017, χρησιμοποιεί την παλιά, γνωστή και αποτελεσματική μέθοδο της προσποίησης του ενδιαφερόμενου πελάτη. Κάπως έτσι, οι εφοριακοί της ΑΑΔΕ, εντόπισαν αρχικά μέσα από το Airbnb διάφορα προσφερόμενα ακίνητα προς ενοικίαση, κυρίως στην περιοχή της Αθήνας, αλλά και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και αναζήτησε τη διαθεσιμότητα.

Στη συνέχεια από τα αναγραφόμενα στοιχεία στην online ανάρτηση εντόπισε τους ιδιοκτήτες. Για τους 55 από αυτούς τους ιδιοκτήτες υπήρχαν έντονες ενδείξεις ότι δεν δήλωναν τα εισοδήματα από τα ακίνητα. Το επόμενο βήμα ήταν να καλέσουν οι ελεγκτές τηλεφωνικά τους ιδιοκτήτες και να τους πουν ότι τους υποψιάζονται για παγαπόντηδες, δηλαδή ότι έχουν εντοπιστεί ως πιθανοί στόχοι ελέγχου για μη δήλωση εισοδημάτων από εκμίσθωση ακινήτων.

Κάπως έτσι, από τους 55 ιδιοκτήτες, οι 39 προφανώς αγχώθηκαν και τρομοκρατήθηκαν, οπότε προχώρησαν οικειοθελώς στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, δηλώνοντας πρόσθετο εισόδημα από ακίνητα ύψους 920.000 ευρώ, με τον πρόσθετο φόρο να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

Ήδη από την πιλοτική λειτουργία του μηχανισμού φαίνεται ότι η υπόθεση έχει πολύ ψωμί. Με βάση όσα προβλέπονται στη φορολογική νομοθεσία, το εισόδημα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων φορολογείται ως εισόδημα από ακίνητα και ο φόρος κυμαίνεται σε ποσοστό από 15% έως 45% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, πλέον της εισφοράς αλληλεγγύης.

Στους σχεδιασμούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι οι έλεγχοι να ενταθούν και να επεκταθούν με τη χρήση όλων των διαθέσιμων δεδομένων και πληροφοριών. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» η ΑΑΔΕ έχε ήδη ξεκινήσει αλληλογραφία με τις διαδικτυακές πλατφόρμες προκειμένου να αντλήσει στοιχεία των ιδιοκτητών που εκμισθώνουν κατοικίες για βραχυχρόνιο διάστημα. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη προθυμία από τις πλατφόρμες για την παροχή στοιχείων.

Best of internet